Paikalliset

Terveysvaikuttaja: Antti Heikkilän kirjasta löytynyt jo 80 virhettä

Vladimir Heiskanen valittiin sadan terveysvaikuttajan joukkoon joulukuussa.

Heiskasen kuva-arkisto

UUSIMAA | Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Antti Heikkilä syyttää Uusimaan haastattelussa (12.1.) häntä kritisoinutta hammaslääketieteen kandidaatti Vladimir Heiskasta vainoamisesta. Uusimaa haastatteli Heikkilää hänen kirjastaan Lääkkeetön elämä nousseen kohun vuoksi. Kirja muun muassa vedettiin S-ryhmän ja Keskon liikkeissä pois myynnistä.

Heiskanen ylläpitää Valtsun terveysblogia yhteisöpalvelu Facebookissa ja julkaisi kirjoituksen, jossa nosti Heikkilän kirjasta esiin kolmekymmentä kohtaa, joita piti virheellisinä.

– Kolmenkymmenen virheen listaus oli ensikritiikki, minkä jälkeen Olli Haataja löysi itsenäisesti noin 15 kohtaa lisää. Tämän jälkeen kävin kirjan vielä uudestaan läpi ja löytämiemme virheiden kokonaismäärä on tällä hetkellä jo noin 80, Heiskanen summaa.

Heikkilän väitteet vainoamisesta hän kiistää.

– Heikkilä kertoo blogikirjoituksissaan minun vainonneen ja stalkanneen häntä. Uusimaan haastattelussaan hän puhuu noin vuosikymmenen mittaisesta vainoamisesta. Vainoaminen on määritelty laissa rikokseksi. En näe mitään syytä, että harjoittamani Heikkilän julkisen toiminnan aktiivinen arvostelu voisi täyttää sen kriteereitä. Näen Heikkilän minua koskevien vainoväitteiden luovan minusta selvästi kielteisemmän kuvan kuin tosiasioiden kertominen, Heiskanen toteaa.

–  Heikkilä myös väittää 'vainoamisen' kestäneen osaltani kymmenisen vuotta. Kuitenkin julkaisin ensimmäisen varsinaisen kritiikkini hänen työtä kohtaan lähes tarkalleen neljä vuotta sitten. Kyseinen kirjoitus oli mielestäni ilmaisultaan hyvän maun rajoissa ja väittämät olivat hyvin perusteltuja.

Heiskanen harmittelee, ettei Heikkilä vastaa kritiikkiin lääketieteellisin argumentein.

– Olen kritisoinut Heikkilää näkyvästi asiavirheistä kolmen vuoden ajan ja koostamassani virheluettelossa on jo noin 400 kohtaa. Kuitenkaan Heikkilä tai kukaan hänen kannattajistaan ei ole toistaiseksi osoittanut käytännössä yhtäkään kohtaa kritiikissäni virheelliseksi. Sen sijaan henkilöön meneviä kommentteja on tullut hyvin paljon.

Heikkilä toteaa Uusimaan haastattelussa myös, että tiedeyhteisö ei tue Heiskasen kritiikkiä.

– Esimerkiksi Lääkkeetön elämä -kirjan sytostaatteja koskevia lainauksia koskien asiantuntijoiksi luettavat tutkijalääkäri Jaana Wessman ja professori Juhani Knuuti ovat lyhyesti oikolukeneet kritiikkini ja yhtyneet tämän jälkeen tulkintaani, että Heikkilä esittää täysin virheellisiä lukemia viittaamistaan sytostaatteja koskevista tutkimuksista, Heiskanen kertoo.

Heiskanen on ylläpitänyt Valtsun terveysblogia vuodesta 2010.

– Tarkoituksenani on herättää keskustelua erilaisista terveyteen liittyvistä aiheista. Olen käsitellyt muun muassa ravitsemusta, sairausmekanismeja, lihavuustutkimusta, uupumussairauksia, valobiologian tutkimusta sekä kotimaista terveyskeskustelua. Terveyskeskusteluun liittyen olen arvostellut Heikkilän kirjoitusten lisäksi myös uutismedioita ja professoreja asiavirheistä.

Heiskanen tekee myös tieteellistä työtä sivutoimisesti.

– Minulla on esimerkiksi pari julkaisua Harvardin yliopiston dermatologian apulaisprofessori Michael Hamblinin kanssa sekä vuonna 2016 julkaistu artikkeli Erikoislääkäri-lehdessä THL:n tutkimusprofessori Timo Partosen kanssa.

– Joulukuussa 2018 Mediuutiset myös valitsi minut Terveysalan sata vaikuttajaa -listalleen. Olen myös Antidootti-portaalin toimituskunnan jäsen ja viime vuonna perustetun Vastalääke ry:n jäsen. Vastalääkkeen tavoitteena on ehkäistä virheellisten terveysväitteiden leviämistä, kehittää väestön medialukutaitoa terveysväitteiden osalta sekä tieteen popularisointia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kohun myötä Antti Heikkilän kirjat vietiin käsistä – "Marketeilla ei ole pätevyyttä kirja-alalle" 12.1.2019 08.00
"Olen Suomessa kummajainen, mutta maailmalla tämä on kasvava trendi" – Antti Heikkilä yllättyi kritiikistä12.1.2019 08.00
Lääkäri Antti Heikkilän kohuttu uutuuskirja vedettiin myynnistä S-ryhmässä – "Teimme päätöksen kokonaisharkinnan pohjalta"20.12.2018 09.19
Antti Heikkilän elämäkerta ilmestyi18.3.2016 18.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat