Paikalliset

Liikenneopettaja: Tien yli ei kannata juosta, varoita myös lasta vaaranpaikasta

Suojatietäkään ei kannata sännätä päätäpahkaa kiiruhtaen vaan rauhallisesti kulkien, opastavat liikenneopettajat.

Juha Perämäki

Olen pistänyt merkille, että joillakin on tapana juosta suojatielle. Tämä tapa tuntuu lisääntyneen. Voitteko kerrata suojatiesäännöt.

Ajoneuvon kuljettajan on väistettävä suojatiellä olevaa tai suojatielle astumassa olevaa jalankulkijaa.

Jalankulkijan tulee käyttää suojatietä tien ylittämiseen aina kun sellainen on lähistöllä. Ennen suojatielle astumista jalankulkijan tulee katsoa ensin vasemmalle, sitten oikealle ja vielä kerran vasemmalle, varmistuakseen siitä että autoilijat ovat huomanneet hänet.

Vaikka autoilijalla on väistämisvelvollisuus, tulee jalankulkijan noudattaa varovaisuutta ja tarkastaa että autoilija on huomannut hänet ennen suojatielle astumista. Autoilijalla on paljon muutakin seurattavaa liikenteessä kuin jalankulkijat.

Jalankulkijan tulee käyttäytyä rauhallisesti, järjestelmällisesti ja ylittää tie johdonmukaisesti. Tien yli ei kannata juosta, vaan ylittää tie rauhallisesti suojatietä pitkin. Jos jalankulkija ylittää tien ennalta arvaamattomasti, toisin sanoen alkaa juosta, vaihtaa suuntaa tai muuta sellaista, se aiheuttaa lisähaasteita autoilijalle.

Suojatien läheisyyteen ei kannata jäädä seisoskelemaan ja jutustelemaan, jotta tilanne ei olisi autoilijalle epäselvä.

Lasten kanssa kannattaa keskustella suojatiekäyttäytymisestä. Aikuisten ei pidä olettaa, että lapset osaavat ylittää suojatien turvallisesti ilman aikuisten ohjeistusta. Ja on hyvä muistaa, että lapset ottavat mallia aikuisista.

Ystävälliset käsitervehdykset suojatiellä tuovat hyvän mielen. On kuitenkin hyvä muistaa, että niissä piilee vaaran paikka.

Etenkin lasten kohdalla on suuri vaara, että he unohtavat seurata muuta liikennettä, jos autoilija kehottaa käsimerkillä ylittämään tien. Tällaisissa tilanteissa on mahdollista, että vastaan tuleva tai viereistä kaistaa ajava autoilija ei ole huomioinut tilannetta.

Liikenneopettajat Helen Högström ja Miko Högström Porvoon Autokoulusta vastaavat palstalla lukijoiden kysymyksiin. Lähetä omasi: [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Liikennepalsta: Milloin ja miten Välikadulla saa oikeasti ajaa?13.10.2018 12.30
Liikennepalsta: Mopokoulutuksessa ei ajo-opetus ole enää pakollinen25.8.2018 16.30
Liikennepalsta: Mitä tarkoittaa valkoinen sahalaitaviiva asfaltissa ennen risteystä? 30.7.2018 13.35
Liikennepalsta: Millainen ajokortti tarvitaan traktorimönkijän kuskille?30.7.2018 13.25
Liikennepalsta: Kielletty ajosuunta on yksiselitteinen, merkki 416 voi antaa väärän kuvan17.2.2018 12.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat