Paikalliset

Liikenneopettaja neuvoo: Kenen pitäisi väistää, kun lumi on esteenä?

Mihinkäs väistät, kun lumipenkka ei anna myöden?

Porvoon Autokoulu

Nyt kun on satanut paljon lunta, niin monilla sivukaduilla Porvoossa on mahdotonta kahden auton kohdata. Kenen pitäisi väistää?

– Yleensä toimitaan niin, että se autoilija jonka kaistalla on este – auto, lumikasa, roskalava ja niin edelleen – väistää. Tätä sääntöä ei välttämättä voi noudattaa lumikasojen kaventamilla kaduilla, joissa monesti lumikinosten vuoksi kaksi kaistaa on kaventunut yhden auton levyiseksi ajoväyläksi kadun keskelle.

Tällöin on syytä korttelin alkupäässä tarkistaa onko vastaantulevaa liikennettä ja tarvittaessa pysähtyä odottamaan kohtaan, jossa on riittävästi tilaa kohdata vastaantuleva.

Molemminpuolisella joustavuudella selviää näissä tilanteissa pitkälle. Pysäköitäessä lumisella kadulla olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan huomioida, ettei auto jää liian kauas reunasta.

Ongelma talvisilla teillä on se, ettei katuja päästä auraamaan koko leveydeltä pysäköityjen autojen vuoksi. Vuoropysäköinti-liikennemerkein voitaisiin tie aurata helposti täysin puhtaaksi lumesta. Tämä helpottaisi kohtaamistilanteita ja pysäköintiä.

Vuoropysäköinti- merkkien huono puoli on se, että pysäköintipaikkojen määrä vähenee huomattavasti. Toinen vaihtoehto katujen auraamisen helpottamiseksi olisi käyttää siirtokehoitus-merkkejä, joita käytetään yleisesti keväisin kun on tarve talven jäljiltä poistaa irtohiekka.

Vaikka katuja aurataan lumisateen jälkeen tehokkaasti, kertyy tienvarsille isoja lumikasoja ennen kuin ne ehditään kuljettaa pois.

Erityisesti suojateiden läheisyydessä olevat suuret lumikinokset haittaavat näkyvyyttä peittäen helposti aikuisen lapsista puhumattakaan.

Autoilijan on syytä huomioida tämä hiljentämällä nopeutta ja tarvittaessa jopa pysähtyä varmistaakseen ettei kinoksen takana ole ketään.

Liikennepalsta seuraavan kerran sunnuntain Uusimaassa 20. tammikuuta. Jos mieleesi tulee liikennepulma, johon toivot ratkaisua, lähetä kysymyksesi liikenneopettajille osoitteella: [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Liikenneopettaja: Tien yli ei kannata juosta, varoita myös lasta vaaranpaikasta19.1.2019 19.00
Liikennepalsta: Milloin ja miten Välikadulla saa oikeasti ajaa?13.10.2018 12.30
Liikennepalsta: Millainen ajokortti tarvitaan traktorimönkijän kuskille?30.7.2018 13.25
Liikennepalsta: Kielletty ajosuunta on yksiselitteinen, merkki 416 voi antaa väärän kuvan17.2.2018 12.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat