Puheenaihe

Luulitko, että autosi älylukko on turvallinen? – HS: Tämä foliokonsti voi hämätä nokkelankin autovarkaan

Mika Niskanen / Arkisto

Uusien autojen avaimettomia lukitusjärjestelmiä pidetään turvallisena, mutta se ei välttämättä pidä enää täysin paikkaansa. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Avaimettomalla lukituksella auto lukkiutuu ja avautuu elektronisesti ilman, että kuljettaja ottaa avainta taskustaan. Riittää, kun autokuski on riittävän lähellä, jotta auto tunnistaa avaimen signaalin vaikka kuljettajan taskusta.

Autovarkaat ovat oppineet käyttämään laitteita, joilla siepataan avaimen lähettämä signaali ja vahvistetaan se niin, että auton elektroniikka luulee kuljettajan olevan auton vieressä.

Autoja on viety niinkin, että toinen autovaras asettuu laitteineen autoilijan lähelle esimerkiksi kahvilassa, sieppaa älyavaimen signaalin ja lähettää sen eteenpäin ulkona auton vieressä odottavalle rikoskumppanilleen. 

Näin auto saadaan liikkeelle ilman yhtäkään murtojälkeä. Myös tavaroita on viety autoista tällä tavoin.

Toisinaan autoilijoita neuvotaan käärimään älyavain alumiinifolioon tai säilyttämään sitä erityisessä suojapussissa, joka ei päästä avaimen lähettämää signaalia läpi. Myös jääkaappi sulkee avaimen signaalin sisäänsä.

Vuonna 2017 Ruotsissa ilmoitettiin varastetuksi runsaat 8 200 autoa. Suomessa tuorein tieto on viime vuodelta, jolloin varastettuja autoja oli 1 786. Näissä luvuissa ovat mukana niin älylukituksella kuin perinteiselläkin avaimilla varustetut autot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat