Paikalliset

Uusiutuva diesel veti Nesteen taas ennätystulokseen – Öljytuotteille vuosi oli edellistä heikompi

Porvoon öljynjalostamon kunnossapito ja varautuminen ensi vuoden suurseisokkiin nostivat jalostamon kustannuksia.

Arkisto/Jyrki Hämäläinen

PORVOO  |  Öljytuotteiden jalostaja Neste teki viime vuonna historiansa parhaan tuloksen. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi 1,422 miljardiin euroon eli 29 prosenttia edellisvuotta korkeammaksi.

Sen sijaan IFRS-kirjanpitojärjestelmän mukainen tulos ennen veroja, jonka perusteella Porvoonkin saamat yhteisöverot määräytyvät, putosi 950 miljoonaan euroon edellisvuoden lähes 1,1 miljardista eurosta. Taustalla ovat pääasiassa varastotappiot ja johdannaisten käypien arvojen muutokset.

Vuoden viimeisen neljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto nousi yli 12 prosenttia 349 miljoonaan ja ylitti analyytikkoennusteet.

– Vuosi 2018 oli Nesteelle erittäin vahva, marraskuun alussa aloittanut uusi toimitusjohtaja Peter Vanacker tiivistää.

Vuosi oli vahva erityisesti uusiutuvien polttoaineiden hyvän kysynnän ja siitä saatujen erittäin hyvien marginaalien ansiosta. Segmentti tuotti vertailukelpoista liikevoittoa koko viime vuonna 983 (561) miljoonaa euroa ja viimeisellä vuosineljänneksellä 281 (209) miljoonaa euroa.

Loppukäyttäjille 100-prosenttisena seoksena toimitettavan uusiutuvan dieselin osuus nousi viime vuonna 25:stä 30:een prosenttiin kokonaismäärästä. Raaka-aineista jätteiden ja tähteiden osuus nousi 83 prosenttiin. Kannattavuutta kuvaa, että uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen sidotun pääoman tuotto oli huimat 52,4 (30,2) prosenttia joulukuun lopussa viimeisten 12 kuukauden ajalta laskettuna.

Sen sijaan raakaöljyn jalostamiseen keskittyvän Öljytuotteet-segmentin vertailukelpoinen liikevoitto laski koko vuodelta 395 (495) miljoonaan euroon ja viimeisellä vuosineljänneksellä 60 (89) miljoonaan euroon. Syynä on muun muassa viitejalostusmarginaalin lasku, dollarin heikentyminen ja kiinteiden kustannusten nousu 53 miljoonalla eurolla edellisvuodesta,

Nesteen mukaan kustannusten nousu johtui pääasiassa suunniteltuihin kunnossapitotöihin liittyvien kulujen kasvusta sekä Porvoon vuoden 2020 suurseisokin suunnittelusta.

Neste kertoo, että Öljytuotteita tukivat hyvä operatiivinen tehokkuus ja täyteen toimintaan saadut strategiset jalostamoinvestoinnit.

Viimeisellä vuosineljänneksellä jalostamokokonaisuuden käyttöaste oli vain 76 (86) prosenttia Porvoon yksikköhuoltojen takia.

Öljytuotteiden investoinnit olivat viime vuonna 178 (299) miljoonaa euroa, ja segmentin suurin projekti oli Porvoon jalostamon jätevesilaitos.

Nesteen työturvallisuus parani vuoteen 2017 verrattuna TRIF-luvulla mitattuna. Vuoden 2018 tapaturmataajuus 1,7 oli Nesteen kaikkien aikojen paras.

Tulevaisuudesta Neste lausui, että Uusiutuvien tuotteiden ensimmäisen neljänneksen myyntimäärien odotetaan olevan vuoden 2018 viimeistä neljännestä suuremmat ja tuotantolaitosten käyttöasteiden pysyvän korkealla.

Öljytuotteiden viitemarginaalin odotetaan olevan ensimmäisellä neljänneksellä matala heikon bensiinimarkkinan takia, mutta vahvistuvan neljänneksen loppua kohti. Tuotantolaitosten käyttöasteiden arvioidaan olevan korkeita. Koko vuoden näkymistä Neste ei antanut mitään sanallista arviota.

Nesteen hallitus esittää, että osakekohtaista osinkoa korotetaan 34 prosenttia 2,28 euroon ja että se maksetaan kahdessa erässä. Lisäksi yhtiökokoukselle esitetään osakkeen splittausta. Hallituksen ehdotuksen mukaisesti osingon toinen erä jaettaisiin yhden vanhan ja kahden uuden osakkeen kesken.

Ehdotuksen mukaisesti osinko maksettaisiin kahdessa osassa niin, että ensimmäinen erä 1,14 euro osakkeelta maksettaisiin keväällä. Lokakuussa maksettavaksi tulisi toinen erä, jossa kultakin osakkeelta maksettaisiin 0,38 euroa. Yhden nykyosakkeen haltijalla olisi siis tuolloin kolme Nesteen osaketta, jotka oikeuttaisivat 1,14 euron jäljelle jääneeseen osinkoon.

Edit 7.2. klo 13.37: Korjattu osakkeen splittaustapa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nesteen hyvä tulos tuo Porvoolle huimasti veromiljoonia – velkaa silti ennätysmäärä31.1.2019 11.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat