Paikalliset

VAALIT: Viljelijä Pernajasta herättelee keskustelua ilmastoasioista, koulutuksesta ja ruoasta

Artikkelisarjassa esittäytyvät Itä-Uudenmaan kansanedustajaehdokkaat.

Janne Länsipuro lähti Vihreiden ehdokkaaksi osallistuakseen keskusteluun esimerkiksi koulutukseen, ilmastoasioihin ja ruokaan liittyen.

LOVIISA | Vihreiden eduskuntavaaliehdokkaaksi ryhtynyt pernajalainen luomuyrittäjä Janne Länsipuro on viime päivät ollut kädet täynnä työtä. Kevätkylvöt alkavat pian hiihtoloman jälkeen koulupuutarhoissa, joiden toimintaa hän koordinoi.

Vihreissä ja politiikassa pitkään toiminut kaupunginvaltuutettu sanoo lähteneensä jälleen ehdokkaaksi, koska "maailmantila vaatii jokaista toimimaan."

– Kampanjointi on luonteva tapa toimia paremman maailman puolesta. Minusta tulisi hyvä kansanedustajakin, mutta jo se, että kampanjan aikana voin tuoda omia painotuksiani poliittiseen keskusteluun on mielekästä.

Mikä on vaaliteemasi?

– Nyt on uskallettava kohdata se, että ilmastonmuutoksen torjumisen edellyttämät toimet eivät ole yhteensovetettavissa nykymuotoisen talouskasvun kanssa. On opittava luomaan hyvinvointia ja elämänlaatua ilman, että se perustuu aineelliseen kasvuun. Meidän on myös osattava jakaa hyvinvointia oikeudenmukaisemmin. Ihmiskunta on kokonaisuus, jonka jäsenten on kyettävä huolehtimaan toisistaan.

Uudet tavat opettaa kasvattavat luovien ongelmanrat

– Työssäni autan kouluja toteuttamaan uuden opetussuunitelman mukaista monialaista oppimista. On tärkeää, että opetussuunnitelmauudistus myös toteutetaan käytännössä. On älytöntä tehdä hienoja suunnitelmia ja samalla kiristää rahahanoja. Opsin tavoitteiden toteutuminen ei vaadi vähempää, vaan enemmän resursseja: enemmän opettajakoulututsa ja pienempiä opetusryhmiä. Sen ydinajatus ei todellakaan ole se, että oppilailla on digilaitteet joilla he opettavat itseään, vaan se, että uudet tavat opettaa kasvattavat luovien ongelmanratkaisijoiden sukupolven.

Mitä Itä-Uudenmaan tai Loviisan asioita ajaisit eduskunnassa?

– Itä-Uusimaa on yksi elinvoimaisimmista alueista Suomessa. Meillä on viihtyisiä pieniä kaupunkeja ja elinvoimaisia kyliä, joissa ihmiset voi elää ihmisarvoista elämää, lapset käydä lähellä koulua ja elää lähellä luontoa. Jotta tänne voi useampi muuttaa tarvitaan uusia liikenneratkaisuja. Uskallan toivoa, että jokainen itäuusmaalainen ehdokas kannattaa rantarataa jollakin linjauksella. Olennaista on, että Porvoo ja ainakin Loviisan länsiosat ovat henkilöliikenteen saavutettavissa.

– Radan lisäksi tarvitaan uuden teknologian mahdollistamia älykkäitä ratkaisuja, joissa joukkoliikenne, taksit, kimppakyydit ja ajoneuvojen yhteiskäyttö nivoutuvat toimivaksi kokonaisuudeksi. Kyläkyydit ovat askel tähän suuntaan, mutta sitä pitää kehittää. Satsauksia tarvitaan myös valtion taholta.

Mitä muut eivät sinusta tiedä?

– Olen purjehtija ja viettänyt kaikki kesäni saaristossa, missä lataudun. Lapsena rakentelin saarten rantakivikkoihin erityisesti toimistoja ja konttoreita, joissa leikin milloin tullivirkailijaa ja milloin toimittajaa. Nämätilapäistoimistot ovat ajan myötä luonnollisesti huuhtoutuneet veteen, mutta olivat varhainen ilmaus halusta hoitaa yhteisiä asioita.

Poliittinen esikuvasi?

– Yksi merkittävä poliittinen esikuva on Heidi Hautala, onhan hän puutarhatieteen maisteri ja aloittanut toimintansa vaihtoehtoliikkeissä ja muun muassa yhteisöllisesti pyöritetyssä kasvisravintolassa. Niin sanotusti huipulle edetessäänkin hän on säilyttänyt tiiviin yhteyden kansalaisyhteiskunnan toimijoihin.

Janne Länsipuro, 45

Vihreiden ehdokkaalla on kaksi lasta ja hän asuu "yhteisöllisessä kylässä, jossa ystävän, työtoverin ja perheenjäsenen määritelmät eivät ole tarkkaan rajattuja."

Ammatti: catering- ja puutarhayrittäjä, koulupuutarhakoordinaattori. Opiskeli kehitysmaatiedettä yliopistossa ja hankki maanviljelijän ammattitutkinnon.

Luottamustoimet: Loviisan kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan suomenkielisen jaoston jäsen.

Motto: juureva muutos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

VAALIT: Tavoitteena tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus25.2.2019 06.50
VAALIT: Outi Lankia: Terve aikuinen kantaa vastuuta itsestään24.2.2019 15.00
VAALIT Jenni Lastuvuori: Haittamaahanmuutto liittyy kaikkeen24.2.2019 08.00
Kalevi Wahrman lähtee vaalitaistoon kommunistisen puolueen ehdokkaana22.2.2019 15.16
VAALIT: Hyvinvointia maapallon kantokyvyn rajoissa20.2.2019 06.45
VAALIT: Sanna Kurki puhuu suomalaisen ruoan, yrittämisen ja järkevän julkisen rakentamisen puolesta18.2.2019 17.30
Kiinnostaisiko 14,20 euron tuntipalkka vaalien aikaan? – Loviisa hakee vaalitoimitsijoita, toimi näin17.2.2019 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat