Sunnuntai

Kodin viilennystä kesähelteillä kannattaa miettiä jo nyt

Viime kesän helteet lisäsivät ilmalämpöpumppujen kysyntää.

Ilmalämpöpumppua voi käyttää viilennykseen kesällä.

unknown

PORVOO   |   Vaikka pakkaset paukkuvat, viime kesän helteet ovat vielä tuoreessa muistissa. Kodin viilennysasioita kannattaakin miettiä jo talvella.

Lämpöpumppujen suosio on viime vuosina ollut jatkuvassa kasvussa. Yhä useampi käyttää ilmalämpöpumppua lämmityksen lisäksi myös kodin viilennykseen.

Lämpöpumppujen toimintaperiaate on samantapainen kuin kylmälaitteissa, jotka ottavat lämmön ruokatavaroista ja siirtävät sen kylmälaitteen ulkopuolelle.

– Lämpöpumppu toimii vastaavalla tavalla kerätessään ilmaan, maaperään tai veteen varastoitunutta lämpöä tai viileyttä, ja siirtää sitä sisälle rakennukseen, Sulpu ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen sanoo.

Viime kesän hellejakso lisäsi ilmalämpöpumppujen kysyntää ja myyntiä niin, että asiakkaille jouduttiin myymään ei oota.

– Ilmalämpöpumpulla huoneilman viilennys on kesähelteillä helppoa. Samalla laitteella voidaan viilentää asuntoa kesällä ja lämmittää talvella. Viilennyksen kustannus on noin euron vuorokaudessa, jos ilmalämpöpumppu on käynnissä koko ajan, Hirvonen sanoo.

Monissa kerrostaloissa on hankittu ilmalämpöpumppuja viilennystarkoitukseen. Lupamenettely voi kuitenkin olla haastava ja asennusta hidastava tekijä.

Sulpu ry julkaisee yhdessä Kiinteistöliiton kanssa oppaan taloyhtiöille, jossa annetaan seikkaperäiset ohjeet lupamenettelyyn sekä jäähdytykseen tarkoitetun pumpun asentamiseen. Opas ilmestyy kevään 2019 aikana.

Kerrostaloissa hyödynnetään kasvavassa määrin paikallista energiantuotantoa. Kerrostalojen katoilla sijaitsevien poistoilmalämpöpumppujen avulla voidaan säästää energiankulutuksessa huomattavia summia.

– Uusiutuvan energian käyttö on voimakkaassa kasvussa. Isot palvelu- ja kauppakeskukset ympäri Suomen hyödyntävät omia porakaivokenttiään rakennuksen lämmityksessä ja viilennyksessä, Hirvonen sanoo.

Lämpöpumppujen menekkiä lisää myös kasvava huoli ilmastonmuutoksesta. Lämpöpumpuilla pystytään korvaamaan perinteisestä kotitalouden lämmöntuotannosta jopa 2/3 uusiutuvalla energialla.

– Kokemukseni mukaan etenkin naiset ovat kiinnostuneita ekologisemmista lämmitysvaihtoehdoista ja kannustavat myös miehiä ottamaan osaa ilmastotalkoisiin, Hirvonen sanoo.

Lämpöpumpputeknologiat tutuiksi

Maalämpö kerätään maasta tai vesistöstä maahan, porakaivoon tai veteen asennetun muoviputkilenkin avulla. Putkistossa kierrätetään jäätymätöntä liuosta, jonka avulla lämpö tuodaan höyrystinlämmönsiirtimelle, jossa tapahtuu lämmön siirtyminen kylmäaineeseen. Kylmäaineesta lämpöenergia luovutetaan lämpöpumppuprosessilla käyttövesivaraajaan ja vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Lämpöpumppu toimii sähköllä, mutta se tarvitsee sähköä vain pienen osan suoran sähkölämmityksen vaatimasta määrästä. Maalämpöjärjestelmään voi asentaa myös viilennyksen, mutta moni hankkii erikseen ilmalämpöpumpun kodin viilennykseen ja käyttää maalämpöpumppua ainoastaan lämmitykseen.

Ulkoilma-vesilämpöpumput (UVLP) ja ulkoilma-ilmalämpöpumput (ILP)

Lämpö kerätään kierrättämällä ulkoilmaa puhaltimella ulkona sijaitsevan ulkoyksikön (höyrystimen) läpi. Jos lämpöpumppu tuottaa lämmintä vettä lämmitys- ja käyttövedeksi puhutaan ilma-vesilämpöpumpuista. Jos lämpöpumppu tuottaa talon sisällä olevalla yksiköllä lämmintä ilmaa talon lämmitykseen, on kyseessä ilmalämpöpumppu, joka toimii kesäisin myös jäähdytyslaitteena.

Poistoilmalämpöpumppu (PILP)

Poistoilmalämpöpumppu ottaa energian ilmanvaihdon poistoilmasta ja luovuttaa sen joko lämmitysjärjestelmän ja /tai käyttöveden ja/tai tuloilman lämmitykseen. Myös tästä lämpöpumpputyypistä löytyy jäähdyttäviä versioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Harkitsetko ilmalämpöpumppua viilennykseen? – "Vuorokauden käyttö maksaa 1 euron" 2.1.2019 20.24
Energia-asiantuntija: Vaikeinta ilmalämpöpumpulle on nollakeli21.2.2016 07.35
Välittäjä: Tunteet jylläävät asuntomarkkinoilla – ”Osaa ostajista kiinnostaa enemmän kukkatapetti kuin taloyhtiön kunto ja omakotitalon talotekniikka”10.9.2018 12.09
Leena Tuomi tekee töitä talotekniikan innovaatioiden näköalapaikalla22.3.2013 15.37
Lämmin kylppärin lattia on luksusta – Säädä lämmitys ja säästä 200 euroa4.1.2019 07.00
Miten teidän talossa? – LVI-asiantuntija: "Jäikö lämmitys ja ilmanvaihto säätämättä?"1.12.2018 12.00
Miksi lämmityssähkötolppa ei käy suoraan sähköauton lataamiseen? – Listasimme 5 syytä26.11.2018 05.50
Sähköllä kulkevien autojen lataus ahdistaa taloyhtiöissä – vanha lämmitystolpan pistoke kelpaa harvoin, kunnollinen latauspaikka voi maksaa tuhansia29.10.2018 17.55
Omakotitalon asumismenoissa lähes 1 000 euron ero – Pahin syyllinen: lämmityskulut13.3.2018 10.10
Näin monessa kiinteistössä Porvoossa on jo ilmastointi aina päällä – kysely oireista kaikilla kouluilla12.7.2017 10.47

Etusivulla nyt

Uusimmat: Sunnuntai

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat