Paikalliset

Huoli ilmastonmuutoksesta sai porvoolaisetkin istumaan ruotsalaisen Gretan tueksi – kaupungintalon edustalle on tarkoitus kokoontua nyt joka perjantai

Marianne Chanth ja Eveliina Lundqvist ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. He toivottavat kaikki asiasta kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan mielenilmaukseen, paikalla ollaan perjantaisin kymmenestä kahteentoista.

Juha Perämäki

PORVOO  |  Kymmenkunta kaupunkilaista kokoontui perjantaina kaupungintalolle ruotsalaisen 15-vuotiaan Greta Thunbergin tueksi.

15-vuotias Greta istuu Ruotsin parlamenttitalon edessä joka perjantai, kunnes maa noudattaa Pariisin sopimuksen mukaista ilmastopolitiikkaa. Hän on pyytänyt kaikkia liittymään mukaan mielenilmaukseen ja istumaan perjantaisin oman parlamenttitalonsa tai kunnantalonsa edessä, kunnes kyseinen maa on polulla, jolla ilmastokriisin pahimmat seuraukset voidaan vielä välttää.

Helsingissä on istuttu Gretan kehotuksesta eduskuntatalon edessä joka perjantai syyskuusta asti. Istumiset Gretan kanssa jatkuvat ainakin huhtikuun eduskuntavaaleihin asti.

– Meillä on Porvoossa nyt ensimmäinen kerta ja tarkoitus on tulla tästä lähtien tänne joka perjantai kello kymmenen, tapahtumaan osallistunut Marianne Chanth kertoo.

Osallistujat haluavat istua Gretan kanssa, sillä myös Suomessa tarvitaan reilusti lisää kansalaispainetta päästöjen vähentämiseksi.

– Kaikki ovat tervetulleita mukaan. Tämä ei ole puoluepoliittinen tilaisuus vaan huoli on kaikkien yhteinen. Tähän voi istahtaa hetkeksi tai jäädä pitemmäksi aikaa. Tietysti se vaikuttaa, että monet ovat töissä tai koulussa, mutta ne istuvat, ketkä ehtivät. Olemme paikalla kaksi tuntia.

Koska keli oli märkä, päätyivät osallistujat tällä kertaa seisomaan. Tärkeintä oli saada viesti perille.

– Olemme kaupungintalolla, koska tästä asiasta pitää muistuttaa myös meidän omia päättäjiä, Chanth sanoo.

Tapahtumaan osallistuvia yhdistää huoli ilmastonmuutoksesta, ilmasto-oikeudenmukaisuuden tärkeydestä ja päästövähennysten kiireellisyydestä.

– Nyt alkaa olla jo kiire tehdä jotain. Olemme aivan viime metreillä, jos haluamme saada asetetun puolentoista asteen tavoitteen toteutumaan, Chanth sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat