Paikalliset

Muistatteko vielä Hiittisen? Kissapoikueen adoptoinut lapinporokoira on nyt mummo – katso hellyyttävä video!

12-vuotias lapinporokoira Hiittinen rakastaa pentuja lajista piittaamatta. Se ei koskaan saanut omia pentuja, koska se ei hyväksynyt ainuttakaan sulhasehdokasta. Sen sijaan se adoptoi kissapoikueen. Nyt sen aikuiseksi kasvanut kissalapsi on saanut omia pentuja ja Hiittinen hoitaa mummon roolia autuaana.

Inka Töyrylä

PORVOO  |  Lapinporokoira Hiittisellä on hyvin onnellinen, hieman pehmeä ilme. Samanlainen, kuin tuoreilla isoäideillä tuppaa olemaan. Lempeästi se hoivaa pienokaiset viereensä unille leikin ja ruokailun jälkeen ja torkahtaa sitten itsekin.

Massu Valkotassu, kuuden reippaan pennun emo ja ragdoll-rotuinen kissa, huokaa sekin tyytyväisenä. Jaettu huoltajuus sopii sille paremmin kuin hyvin. Se luottaa Hiittiseen kuin vuoreen. Onhan Hiittinen sen oma emo. Melkein.

Juttu jatkuu videon alapuolella.

 

Massu sisaruksineen menetti oikean emonsa niiden ollessa vielä ihan pieniä. Valeraskaana ollut Hiittinen pelasti pennut kyselemättä. Imetti ja hoivasi. Sitä ei kiinnosta, mitä lajia vauva edustaa, se rakastaa ehdoitta.

Massusta ja sen sisaruksista kasvoi vantteria, kauniita aikuisia. Kissan näköisiä, mutta käytöstavoiltaan hieman koiramaisia.

– Tässä välissä meillä oli toinenkin kissapoikue. Hiittinen yritti varastaa itselleen pennun kaksi kertaa. Saara-emo löi sitä tassulla kuonolle ja kantoi pennun takaisin pesäänsä. Siitä asti ne ovat olleet Saaran kanssa vähän huonoissa väleissä, Riikka Aapalahti kertoo.

Kun Massun pennut syntyivät 20. tammikuuta, Aapalahdet pelkäsivät Hiittisen varastavan nekin. Hiittinen päätettiin pitää eri huoneessa.

– Pennut olivat noin viikon ikäisiä, kun Hiittinen kuitenkin livahti niiden luokse. Yllättäen se ei yrittänytkään pihistää ketään vaan jäi vahtimaan niitä. Massu uskalsi silloin lähteä ensimmäistä kertaa hetkeksi pois pentujensa luota, Aapalahti kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Pennut olivat noin kolmen viikon ikäisiä, kun yksi niistä alkoi jäädä sisaruksistaan jälkeen.

– Se oli sellainen horjuva ressukka. Se ei oikein ole osannut pitää puoliaan emon nisillä ja joutuu helposti syrjään ruokailusta. Muut pennut alkoivat karttaa sitä ja emokin hylki. Se oli niin heikkona, että keskustelimme jo sen lopetuksesta, Aapalahti kertoo.

Hiittinen oli eri mieltä. Se otti pennun, pisti sen takajalkansa alle lämpimään, nuoli ja huolehti. Se ei poistunut pennun luota vuorokauteen. Pentu selvisi.

– Nyt se leikkii tuolla muiden mukana. Se on muita vähän pienempi ja meidän pitää vähän seurata, että se saa tarpeeksi ruokaa. Mutta kaikin puolin tilanne näyttää oikein hyvältä, Aapalahti sanoo.

Hiittisen takajalan alta pilkistää pää. Toinen mönkii esiin sen kaulan alta. Ensimmäisenä pedin lämmöstä kömpii pois Helmi, silmät vielä unesta ristissä. Sitten heräävät Siru, Sievä Selene ja vielä nimetön pikkuinen.

Porukan ainoa poika, Sulo Agentti, pistää ranttaliksi. Siinä missä tytöt tykkäävät touhuta mummon kanssa, Agentti harjoittelee vaanimista ja kiipeää taas kerran liian korkealle. Sensei Hilmu olisi Hirmu, ellei se olisi pehmeä, lempeä ragdoll.

– Mutta koska se on ragdoll, se on Hilmu, Aapalahti toteaa ja nostaa hilmusöpön Hilmun syliinsä. Se jää perheeseen sitten, kun muut sisarukset lähtevät maailmalle 12 viikon ikäisinä.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Massu ruokkii pesueensa kärsivällisesti ja nuolee sitten puhtaaksi. Kakarat livistävät kesken kaiken leikkeihinsä. Aapalahti toteaa sen olevan äitinäkin hieman koiramainen.

– Kissat ovat yleensä tiukempia emoja kuin koirat. Massu ei saa näihin oikein mitään kuria.

– Pennut ovat sitten tällaisia neljäsosakoiria, Aapalahti naurahtaa.

 

Lue myös, kuinka Hiittinen adoptoi Massun sisaruksineen sekä Massun kasvutarina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kissoja, koiria vai kissakoiria? Koiran adoptoima kissapentue puhuu kahta kieltä26.4.2017 18.00
Mummokoira ryhtyi sijaisemoksi orvoille kissanpennuille – katso video!18.1.2017 19.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat