”Alkoholismi nujertaa kapitalismin”

Kaikki juovat niin paljon, että kukaan ei puhu alkoholin haitoista. Itsekin käytän alkoholia ikäluokkani tapaan, yli normien. Viinan vahingollisuudesta puhutaan aivan liian vähän.

Kynnys tästä aiheesta kirjoittamiseen oli korkea, mutta ylittyi niissä keskusteluissa, joita olen sairaalan lautakunnan puheenjohtajana käynyt lääkärien kanssa. Sairaalan arki, jota ei julkisuudessa näy, on hätkähdyttävä. Porukkaa lappaa sairaalaan kesken työpäivän maksavaivoineen, päivystyspolin sekakäyttäjistä puhumattakaan. Alkoholista on tullut nykyajan johtava kansansairautemme, se tappaa ja aiheuttaa työkyvyttömyyttä kiihtyvällä vauhdilla.

Ennen viinaa joivat vain miehet, nyt sitä juovat kaikki. Mikkelissä 14-vuotiaat tytöt tulivat kouluun keskikaljatölkit laukussa. Pikkulapsia on jätetty heitteille, kun molemmat vanhemmat ovat kapakassa. Tuoreen kyselyn mukaan 12–18-vuotiaista joka toinen on hävennyt ja joka kolmas pelännyt vanhempiaan juomisen takia.

Nyt kuuluu miellyttää. Poliitikot pyrkivät miellyttämään kansaa ja vanhemmat lapsiaan. Työurien pidentämisestä kun keskustellaan, niin odotukset osoitetaan aina työnantajille ja valtiolle. Ei saa sanoa: hyvä ihminen, liiku ja nuku enemmän – ryyppää vähemmän!

Ennen, silloin kun edustuksellinen demokratiamme keksittiin, politiikka oli kansan sivistämistä ja raittiusvalistus oli vahva osa työväen ja muiden aatetta. Nyt kun ministeri Urpilainen uskaltautui eduskunnassa varovaisesti viittaamaan alkoholin haittoihin, niin eikös oppositiojohtaja ja median roolimalli parhaasta päästä, Timo Soini kiirehtinyt miellyttämään, että jos vähän ottaa, niin ei siitä mitään haittaa ole. Se kyllä näkyi kaikissa TV:n uutisissa. Ei viina vahvoille ongelma ole, mutta kun yhteiskunnan pitäisi olla heikkojen puolella.

Asenteista se on kiinni. Me hyväksymme liian usein aijaa-se-oli-kännissä -ajattelun. Ikään kuin se tekisi pahasta teosta vähemmän pahan. ”En ole rikollinen. Minulle sattui juttuja humalassa torveltaessa”, puolustautuu kansanedustaja Hakkarainen lehdessä.

Kesällä minulla oli kiinalainen vieras vaimoineen, iso yritysjohtaja ja iso puoluekiho, siellä ne ovat sama asia. Kävelimme Marskista Kappeliin, halki Espan, jonka nurmikoilla nuoret tytöt ja pojat vetivät kaljaa. Iäkäs vieraani ei sanonut mitään, mutta kehon kielestä kuulin, kuinka hän toisteli otsikon lausetta: ”Alcoholism beats Capitalism”. Lauseen näin Kuvataideakatemian rehtorin huoneen tauluna.

Yksi ryhmä on meillä sentään vähentänyt juomista: isokenkäiset. Erkki Tuomioja ja Alexander Stubb ovat kaukana Ahti Karjalaisen ja Väinö Leskisen läträämisestä. Urkkikin sai syyn ojentaa Matti-poikaansa näin sanoen: ”Olen minäkin juonut, mutta en koskaan toista päivää.” Isojakin firmoja johdettiin ennen whiskyn voimalla, vaan ei enää. Nyt ajokoirat paiskivat töitä aamuvarhaisesta iltamyöhään ja reissaavat aikaerojen yli mantereelta toiselle, kokousmateriaalit koneessa lukien. Läppäri on korvannut pitkän lasin.

Entisaikojen pankinjohtajasuuruus kehui, kuinka hänellä ei ole ikinä krapulaa, johon lounasseurasta joku iski: ”Koetas, Jaakko, olla päivä juomatta!”

Kirjoittaja on porvoolainen teollisuusneuvos

Kommentit

Hyvä kirjoitus! Onneksi alkoholin haitoista on pikkuhiljaa alettu puhua enemmän, kai sen vuoksi, että on huomattu, miten isot kustannukset siitä on. Ja nehän ovat paljon suuremmat kuin mitä tilastoista edes näkyy, koska niissä tuskin otetaan huomioon (ainakaan kaikkia) alkoholin epäsuoria haittoja.

Itseäni ärsyttää erityisen paljon myös se, että vieläkin on jotenkin nolompaa olla käyttämättä alkoholia ollenkaan kuin esim. juoda itsensä kaatokänniin - siis kännissä örveltäminen, oksentelu, sammuminen yms. on ihan ok, jos on vain "vahingossa" tullut otettua vähän liikaa. Niin kauan, kun ihminen pystyy käymään töissä, ei kenenkään mielestä mitään ongelmaa ole. Siinä vaiheessa, kun kaatokännit ei enää jääkään muutamaan kertaan vuodessa ja työkin alkaa kärsiä, niin ympäristö havaitsee, että tyyppihän on ihan juoppo - siis heikko ihminen, jolla ei ole tarpeeksi tahdonvoimaa pitämään viinankäyttöään aisoissa. Ihan kun se olisi ollut aisoissa silloin, kun sama ihminen joi itsensä tiedottamaan tilaan vain silloin tällöin ja pystyi vielä hoitamaan työnsä! (Eikä alkoholistiksi tulla siksi, että ollaan heikkoja, kyllä siihen riittää ihan se, että juodaan viinaa - ja sitähän täällä Suomessa juodaan).

Asennemuutosta, sitä todella tarvitaan!

viinapiru

Facebookissa eräs komennti"Ammattioppilaitos"kirjoitti siitä mitä vanhenmmat tekevät"Lapset"perässä...Yleistäminen tässäkin ko.asiassa on ns,pinttyneiden,ikävystyneiden ja Raittiusyhdistyksen miehiä"hamosissaan"kuten näitä tapaa isoissa Markettejen ilmaisen kahvipöydän antimista nauttien ne"kuppikunnat"ovat MIEHIÄ....Viinahan ei juomalla lopu se on varmaa,samoin sen saanti kielloista rajoituksista huolimatta,sitä saa samoin kuin sanonnalla(Rahalla saa ja hevosella pääsee!!)Pätee muuten tänäkin päivänä ja tiedän paljonkin perheitä joissa ns,väkijuomia nautiskellaan/nautiskeltu jo lasten ollessa imeväisikäisiä,se ei todellakaan ole enään edes vanhenmuutta,tuomitsen sen ehdottomasti kuten varmasti useimmat omilla aivoillaan ajattelevat IHMISET.Puutuin vain siihen,että olen nähnyt muutamien varttuvan tässä"lasisessa"lapsuudesta nuoruus-vuosiin,aikuistuvan ja vihdoinkin irrottautuneet siitä Oravanpyörä"helvetistä"ja eivät yksikään heistä ja heitä on toistakymmentä ole alkaneet seuraamaan ns,vanhempiensa jalanjälkiä,vaan monet ovat aivan keskiluokkaa löytyy Poliiseista/Tuomariin jne,,lista olisi loputon.Ei,mielestäni jokainen lapsi/nuori on oma-ainutlaatuinen persoonansa,ainoastaan heikot sortuvat ja nopeet syövät hitaat,siksi ei pitäisi mennä muiden porukkaan tossa"Yleistämis"hommassa oli kysymymys mistä tahansa!!Lopuksi...Viina/viinit ovat nautintojuomia,vaan ne jotka eivät osaa sitä hallitusti käyttää,niin heissä kait se"piru"hilluun sielun syöväreissä(Hyvän viinin ja sopivan ruuan kannattaja)jana(nimimerkki).

jana