Paikalliset

Perjantaina järjestetään nuorten ilmastolakko – Porvoossa tavallinen koulupäivä

Ilmaston puolesta on järjestetty myös yleisiä mielenosoitusmarsseja, kuten Helsingissä lokakuussa 2018.

ESM Arkisto

PORVOO  |  Perjantaina 15. maaliskuuta vietetään kansainvälistä nuorten ilmastolakkoa. Osa nuorista aikoo lakkoilla kello 10–15 ja jättää koulupäivän sikseen. Eri puolilla Suomea asiaan suhtaudutaan eri tavoin. Joissakin kouluissa oppilaita on kannustettu osallistumaan lakkoon.

Esimerkiksi Helsingissä järjestetään marssi Senaatintorilta mielenosoitukseen Eduskuntatalon eteen. Lisäksi lakkotapahtumia järjestetään Turussa ja Tampereella.

– Meillä Porvoossa on ihan tavallinen koulupäivä, koulutusjohtaja Jari Kettunen sanoo.

Asiasta ei juurikaan keskusteltu keskiviikon rehtorikokouksessa, sillä asiasta ollaan yksimielisiä.

– Tämä on ajankohtainen ja tärkeä asia, mutta jos oppilas on poissa opetuksesta, se katsotaan luvattomaksi poissaoloksi ja on harmillista sinänsä. Poissaolo ei myöskään anna syytä jättää päivän koulutehtäviä tekemättä, Kettunen sanoo.

Kettunen korostaa, että Porvoon kouluissa suhtaudutaan ilmastonmuutokseen asian vaatimalla vakavuudella.

– Valitsemme vuosittain lukuvuodelle isomman teeman, mitä käsitellään kaikissa kouluissamme ilmiönäkökulmasta. Tämän vuoden teema on rauha ja juuri viikko sitten löimme lukkoon opetussuunnitelman ohjausryhmässä ensi vuoden teemaksi ilmastonmuutoksen, Kettunen sanoo.

Ilmiöviikkoa on vietetty porvoolaiskouluissa tällä ja ensi viikolla.

Varsinaisen teemaviikon lisäksi Kettunen sanoo ilmastoasioiden olevan kouluissa esillä jatkuvasti ihan tavallisessa arjessa.

– Näitä asioita halutaan – ja pitääkin – nostaa esille ja ne ovat esillä aika vahvasti myös meidän kaupunkistrategiassamme. Lähtökohtamme on, että näiden asioiden opettaminen kuuluu koululle. En oikein tiedä, onko lakko edes oikea tapa ottaa kantaa asioihin, koska niitä tulee niin luontevasti esille opetuksessa, Kettunen jatkaa.

Albert Edelfeltin koulun vs. rehtori Antti Ylöstalo kertoo vain muutamien oppilaiden kysyneen, miten päivään suhtaudutaan.

– Lakkoilu ei kuulu koulun normaaliin toimintaan. Lähtökohta on, että oppilaat osallistuvat opetukseen. Jos huoltaja ei ole tehnyt poissaoloanomusta etukäteen, pyydämme selvitystä poissaolosta päivän jälkeen. Mitään sanktioita tällaisesta poissaolosta ei tietenkään tule, Ylöstalo sanoo.

– Käsittelemme ihan normaalissa arjessa osallistumista, yhteiskunnallista vaikuttamista ja ympäristöasioita.

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajunen toteaa liiton tiedotteessa, ettei opiskelijoilla ole varsinaista lakko-oikeutta, sillä opiskelijan on osallistuttava opetukseen, ellei ole saanut siitä vapautusta.

– Katson kuitenkin, että ilmastolakkoon osallistuminen toteuttaa opetussuunnitelmaa. Tavoitteenahan on, että lukio antaa eväitä aktiiviseen kansalaisuuteen ja kestävään elämäntapaan, Pajunen sanoo tiedotteessa.

Linnankosken lukion rehtori Kaisa Ryöppy kertoo, että muiden koulujen tapaan lakkoileva opiskelija saa poissaolomerkinnän. Koulu ei ole millään tavoin mukana lakossa.

– Opiskelijat ovat kyselleet tästä jonkin verran. Muutama viikko sitten Borgå Gymnasiumin opiskelijat marssivat ilmastoasioiden puolesta ja meidänkin opiskelijoitamme oli siellä mukana. Silloin oli sama tilanne. Tämä ei ole koulun juttu, mutta jos opiskelija päättää itsenäisesti osallistua, niin se on meille ok, Ryöppy sanoo.

– Vaikka lakkoon osallistuminen katsotaan poissaoloksi, niin toisaalta se saattaa joihinkin aineisiin liittyä hyvinkin läheisesti, hän jatkaa.

Ilmastolakko

Ilmastolakon taustalla on 16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg. Hän ryhtyi koululakkoon elokuussa 2018 saadakseen huomiota ilmaston lämpenemiselle ja vaati Ruotsin hallitusta vähentämään hiilipäästöjä. Siitä asti Thunberg on jatkanut koululakkoa perjantaisin. Lukuisat ihmiset ympäri maailmaa ovat jo liittyneet hänen lakkoonsa.

Greta Thunberg on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Myös Porvoossa ilmastolakkoon osallistuvat istuvat joka perjantai kello 10–12 kaupungintalon edessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Huoli ilmastonmuutoksesta sai porvoolaisetkin istumaan ruotsalaisen Gretan tueksi – kaupungintalon edustalle on tarkoitus kokoontua nyt joka perjantai8.3.2019 11.01
Näkökulma: Greta Thunberg saattaa olla parasta, mitä ilmastokeskustelulle on tapahtunut 20.2.2019 10.01
Lukiolaiset haastavat Porvoon koulut ilmastomarssille perjantaina – Grönroos vie lapsensa mielenosoitukseen Eduskuntatalolle10.1.2019 13.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat