Paikalliset

Itä-Uudenmaan ehdokkaista moni antaisi Loviisan ydinvoimalalle jatkoajan – "Uusille luville ei ole tarvetta", "Sopii olosuhteisiimme erinomaisen hyvin"

Uudellamaalla asuvista kansanedustajaehdokkaista ja Etelä-Suomen Median vaalikoneeseen vastanneista lähes puolet on lisäydinvoiman rakentamista vastaan. Itä-Uudellamaalla näkyy Loviisan ydinvoimalan läheisyys ja huoli jatkosta 2030 päättyvän luvan suhteen.

Uusimaan vaalikoneeseen vastanneista Itä-Uudenmaan eduskuntavaaliehdokkaista on porvoolaisista enemmistö 58 prosenttia eniten uuden ydinvoiman rakentamista vastaan.

Loviisalaisesta nelikosta kaksi eli SDP:n Daniel Hannus ja Sinisten Saara Lång ovat ydinvoiman puolesta, yksi ehdokas Sonja Huttunen vastaan ja yksi, Seitsemän tähden liikkeen Jouko Piho ei tiedä.

Keskustan ehdokkaat Sanna Kurki Askolasta ja Tuomas Kauppinen Myrskylästä ovat ydinvoiman lisärakentamista vastaan. Niin ovat myös Pornaisista ehdokkaina oleva vastaajat SDP:n Harri Virtanen ja Keskustan Tea Nieminen.

Porvoolaisista ehdokkaista esimerkiksi RKP:n Mikaela Nylander ja Frida Sigfrids eivät kannata ydinvoiman lisärakentamista. Sigfrids muistuttaa kahdesta Suomessa vielä rakentamattomasta ydinvomalasta, joille on jo luvat.

– Jo olemassa oleville ydinvoimaloille voi antaa uusia lupia, mutta tällä hetkellä uusille luville ei ole tarvetta.

Ydinvoima-investoinnit lukkiuttavat energiajärjestelmän ydinvoiman varaan vuosikymmeniksi.

Feministipuolueen Anu Saari-Gomez huomauttaa, että vaikka ydinvoiman tuottama energia itsessään on vähäpäästöistä, on ydinjätteen turvallinen hävittäminen vielä ratkaisematta.

Eläinoikeuspuolueen Tiina Ollila ei halua lisää ydinvoimaa, koska ”tuulivoima käy koko ajan kannattavammaksi teknisen kehityksen ansiosta.”

– Olennaista on myös kulutuksen vähentäminen, ei ainoastaan päästötön energiantuotanto. Kiinteistöjen energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä pitäisi tukea tuomalla uusiutuvan energian käyttöä parantavat investoinnit kotitalousvähennyksen piiriin, hän lisää.

VihreidenTuula Hirvilammia huolestuttaa se, että ydinvoimaan tehtävät investoinnit vähentävät uusiutuvan energian kehittämistä ja investointeja ja lukkiuttavat energiajärjestelmän ydinvoiman varaan tulevien vuosikymmenten ajaksi.

RKP:n Patrik Björkman ja SDP:n Anette Karlsson ovat varovaisen myönteisiä. Päätökset uusista ydinvoimaloista tulee Karlssonin mukaan perustua tarkkaan harkintaan.

– Ilmastohaasteen edessä ydinvoiman rooli päästöttömänä perusvoimana korostuu. Suomen kaltaisessa maassa, jossa on kylmät talvet, tarvitaan energiaa ja lämmitystä. Loviisa 1 ja 2 laitosten käyttöluvat umpeutuvat vuoteen 2030 mennessä. On arvioitava, millaisia jatkotoimia tarvitaan, jotta maamme energiatarve saadaan turvattua.

Perussuomalaisten ehdokas, porvoolainen Kevin Servin näyttää vihreää valoa ydinvoimalle. Samaa mieltä on myös Pornaisissa asuva perussuomalainen Jenni Lastuvuori.

– Ydinvoima on puhdas, turvallinen ja energiatehokas energiantuotantomuoto ja sopii olosuhteisiimme erinomaisen hyvin. Ydinenergia on edullista energiaa myös teollisuuden tarpeisiin ja parantaa näin teollisuutemme kilpailukykyä maamme taloudelle tärkeillä vientimarkkinoilla, Servin toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Enemmistö puolustaa ruotsia – vain kolmannes vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista poistaisi pakollisuuden11.3.2019 18.30
Vaalikoneet: Jopa hallituspuolueiden ehdokkaista valtaosa peruisi koulutusleikkaukset – vain yhdeksän täysin eri mieltä11.3.2019 05.00
Enemmistö ehdokkaista karkottaisi rikolliset – näin sitä perustellaan vaalikonevastauksissa1.3.2019 08.00
Kommentti: Vaalikone, tärkeämpi kuin hyvä ravivihje1.3.2019 08.00
Heikentävätkö vai vahvistavatko hakkuut metsien hiilinieluja? Valtaosa vaalikoneisiin vastanneista ehdokkaista ei näe tarvetta vähentää hakkuita1.3.2019 07.00
Uusimaan vaalikone aukeaa lukijoille 1.3. – mukana 25 kysymystä​15.2.2019 06.00
Yllättävä tieto vaalikoneen käyttäjistä: Moni ei edes etsi itselleen sopivaa ehdokasta – nuoret erottuvat edukseen21.1.2019 15.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat