Paikalliset

Ilmastolakko Porvoossa: "On tärkeää, että lapsetkin saavat vaikuttaa"

Moni keskeytti koulupäivänsä piipahtaakseen lakkoilemassa ilmaston puolesta. Porvoon kaupungintalolle kokoonnutaan saman teeman merkeissä joka perjantai kello 10–12.

Juha Perämäki

PORVOO  |  Perjantainen ilmastolakko keräsi Porvoon kaupungintalolle parhaimmillaan noin 80 ihmistä. Mukana oli koululaisia ainakin Kevätkummusta sekä keskustan alueen kouluista. Ilmastolakko-tapahtumia järjestettiin sadassa eri maassa ja Suomessa ainakin 27 eri paikkakunnalla. Helsingissä marssittiin ilmaston puolesta Senaatintorille Eduskuntatalolle.

Koululaisten osallistuminen ilmastolakkoon oli kunkin itsensä päätettävissä, mutta lakkoilusta rapsahti merkintä luvattomasta poissaolosta, ellei lakkopäivää oltu anottu etukäteen vapaaksi.

– Me emme anoneet vapaata. Silloinhan tämä olisi ollut vapaapäivä, eikä mikään lakko, Keskuskoulussa kuudetta luokkaa käyvä Aura Silventoinen sanoo. 

– Minusta kaikilla, myös koululaisilla, pitää olla oikeus lakkoon, kun on näin tärkeä asia, saman ikäinen Milja Liakka jatkaa.

Auralle ja Miljalle oli itsestään selvää lähteä päiväksi kaupungintalolle. Mukaan lähtivät neljäsluokkalaiset Molla Liakka ja Ilona Kangas sekä viidesluokkalainen Oka Silventoinen. Tueksi otettiin myös kaksivuotias Sanni-koira.

– Tämä on tosi tärkeä asia, joka koskettaa ihan kaikkia maapallon ihmisiä ja eläimiä, Milja sanoo.

– On tärkeää, että lapsetkin saavat ja voivat ottaa kantaa ja näin vaikuttaa meidän kaikkien tulevaisuuteen, Milja jatkaa.

– Olisi aivan kamalaa, jos tulevat sukupolvet joutuisivat kärsimään siitä, että nyt ei toimita kun pitäisi, Ilona toteaa.

Nuorilla oli mukanaan suuri "Ilmaston puolesta"-lakana.

– Teimme tämän itse tätä päivää varten. Äiti vähän auttoi, Molla kertoo.

Ilmastolakon taustalla ollut 16-vuotias ruotsalainen Greta Thunberg on nuorille tuttu nimi.

– Tosi rohkea nuori, joka on osoittanut, että vaikka olisi miten nuori tahansa, voi silti vaikuttaa, Aura sanoo.

– Olemme katsoneet koulussa ruotsintunneilla hänestä videoita ja haastatteluja. Kaikki voisivat ottaa hänestä mallia, nuoret kertovat. He ovat hyvillään, että ilmastonmuutosta on muutenkin käsitelty paljon koulussa.

– Mutta ehkä vieläkin enemmänkin voisi puhua siitä. Haluaisimme oppia vielä lisää erilaisia pieniä tekoja, joilla voi vaikuttaa. Niitä voisi hyvin opettaa vielä enemmän koulussakin.

Kunnallisista kouluista poiketen Porvoon Steinerkoulun eli Fredrika-koulun oppilaat saivat osallistua ilmastolakkoon luvan kanssa.

– Meiltä osallistui yhteensä vajaat 20 oppilasta neljänneltä, viidenneltä ja kuudennelta luokalta yhdessä opettajan kanssa kaupungintalon mielenilmaukseen. Lisäksi muutama yhdeksäsluokkalainen lähti omatoimisesti Helsinkiin. He ovat viestittäneet, että siellä on huikea tunnelma, paikalla on tuhansia ihmisiä, Fredrika-koulun opettaja Esa Mäkinen kertoo.

Fredrika-koulu tiedotti ilmastolakosta etukäteen vanhemmille.

– Kannustamme nuoria yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja aktiivisuuteen. Tällainen päivä on mitä osuvin tapa toteuttaa sitä, mitä opetamme. Ilman muuta suhtaudumme myönteisesti ilmastolakkoon ja myös oppilaidemme vanhemmat tukevat tätä toimintatapaa. Ilmastolakkoon osallistuminen on luonteva osa koulua, kannustamme nuoria pitämään huolta ympäristöstään ja toimimaan aktiivisesti sen puolesta, Mäkinen jatkaa.

Helsinkiin asti Fredrika-koulun oppilaat eivät ohjatusti kuitenkaan lähteneet.

– Ei tällä kertaa. Pääsyynä oli se, että meillä osui tämän kanssa juuri päällekkäin 7.–8.-luokkalaisten näytelmäprojekti, jossa on kiinni hyvin keskeinen ryhmä. Varmasti myöhemmin osallistumme näihin laajemmin, Mäkinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Perjantaina järjestetään nuorten ilmastolakko – Porvoossa tavallinen koulupäivä14.3.2019 18.30
Huoli ilmastonmuutoksesta sai porvoolaisetkin istumaan ruotsalaisen Gretan tueksi – kaupungintalon edustalle on tarkoitus kokoontua nyt joka perjantai8.3.2019 11.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat