Puheenaihe

Uskoisitko? Yllätystutkimus: sokerilla kyllästetty ruoka onkin ekologisempaa kuin kasvisravinto

USA:ssa tehty tutkimus osoittaa, että kasvisruoka voikin aiheuttaa enemmän ympäristöpäästöjä kuin runsaasti sokeria sisältävä ravinto. Kuvituskuva. 

Ulla Mether / arkisto

Yhdysvaltalaistutkijat toteavat, että paljon lisättyä sokeria sisältävä ruokavalio voi olla maapallon kannalta jopa parempi kuin kasvispainotteinen ruokavalio.

Tutkijat muistuttavat, että kasvissyönnin terveyshyödyistä on kyllä tehty useita tutkimuksia, mutta maapallon kannalta vaikutus voikin olla juuri päinvastainen.

Asiasta kertoi sanomalehti The Washington Post.

Tutkijoiden mukaan kasvisruokavalio kuluttaa energiaa 38 prosenttia enemmän ja vettä kymmenen prosenttia enemmän kuin perusamerikkalainen ruokavalio. Myös kasvihuonekaasuja syntyi kuusi prosenttia enemmän.

Osa kasviksista oli erityisen hankalia päästöjen kannalta: eniten päästöjä kertyi vihreästä salaatista. Sen päästöt olivat kutakuinkin samaa tasoa naudanlihan kanssa. Sianlihaan verrattuna salaatin päästöt olivat kolminkertaiset.

Kaikkein pahimpia kasvihuonepäästöjen aiheuttajia olivat kuitenkin pakastetut äyriäiset. Kymmenen suurimman päästöjä aiheuttavan tuotteen listalta löytyy lisäksi muun muassa kurkku, tomaatti, munakoiso.

Suomessa tutkimustuloksista kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat