Paikalliset

Porvoo ilman kansanedustajaa ensimmäisen kerran 40 vuoteen – Nylander: "Kaupungille valtava haaste"

Vaalitulosta ruodittiin maanantaina torikahvioiden pöydissä vilkkaasti. Marja-Terttu Tanninen, Kristina Järvinen ja Sirpa Nurkkala-Kaarikivi pitivät tulosta kaiken kaikkiaan pöyristyttävänä. He olisivat toivoneet, että Porvoolla olisi ollut jatkossakin oma kansanedustaja. He pelkäävät, että jatkossa tuskin mikään asia ainakaan paranee.

Juha Perämäki

PORVOO  |  Porvoo on ollut vailla omaa kansanedustajaa viimeksi 1970-luvun lopulla. Edustajaton aika päättyi 1979, kun myöhemmin ministeriksikin noussut Kaj Bärlund valittiin eduskuntaan.

– Se, että meillä ei ole enää omaa edustajaa, on merkittävä muutos. Se tarkoittaa, että suora kontakti valtakunnan päätöksentekoon heikkenee. Erityisesti kaupunginhallituksen on tässä tilanteessa otettava entistä aktiivisempi rooli, Bärlund sanoo.

Tehtävä ei Bärlundin mukaan kuitenkaan ole helppo.

– On erittäin tärkeää, että suuret puolueet keskustelevat nyt rauhassa keskenään, miten seuraaviin vaaleihin valmistaudutaan. Suurista puolueista on silloin saatava edustus eduskuntaan, sillä luvalla sanoen olemme muuten aika orpona täällä.

Bärlund korostaa, että työhön on ryhdyttävä mahdollisimman nopeasti, eikä vasta seuraavien vaalien lähestyessä.

– Tässä on nyt neljä vuotta aikaa. Syyttely tai vastaava keskustelu ei ole tarpeen eikä auta. Nyt on pystyttävä sopivaan sellaisesta yhteistyöstä, jolla edustaja saadaan.

Bärlund näkee äänestystuloksen juontavan erityisesti Uudenmaan väestökehitykseen.

– Helsingin seudun kunnat kasvavat voimakkaasti ja Porvoossa jäädään jälkeen. Tämä on asia, mitä pitäisi tutkia hyvin tarkkaan ja laajasta näkökulmasta.

Eduskunnasta pudonnut Mikaela Nylander toteaa, että tilanne on kaupungin näkökulmasta erittäin haastava, mutta ei kuitenkaan katastrofi.

– Ei heitetä kirvestä kaivoon. Nyt täytyy tehdä toisenlaista edunvalvontaa. Se vaatii paljon, eikä edustajan puutetta voida korvata kaikissa kysymyksissä mitenkään. Tähän asti olemme esimerkiksi tavanneet yhdessä (kaupunginjohtaja Jukka-Pekka) Ujulan kanssa ministereitä eduskunnassa.

Porvoon kannalta ratkaisevampien kysymysten äärellä on Nylanderin mukaan oltava nyt hereillä.

– Seuraava hallitus tekee varmasti jonkinlaisia päätöksiä ratahankkeesta itään päin, hankeyhtiöstä ja pääomistamisesta. Se on iso kysymys. Sitten on sote. Siinäkin pitäisi olla katsomassa, miten se istuu itäiselle Uudellemaalle, mitä tapahtuu Porvoon sairaalalle ja kuntien väliselle yhteistyölle. Näillä asioilla on valtava merkitys meidän alueellemme.

Nylander keskittyy politiikassa nyt Porvoon kaupunginvaltuuston puheenjohtajuuteen, jota on jäljellä kaksi vuotta. Hän lupaa käyttää valtakunnanpolitiikassa syntyneitä verkostojaan Porvoon ja Itä-Uudenmaan hyväksi aina kun voi – ja toivoo, että muutkin vastaavia verkostoja omaavat ihmiset toimivat samoin. Se on Nylanderin mukaan erittäin tärkeää nyt, kun Porvoosta ei ole lainkaan kansanedustajaa.

Hän korostaa, että töitä on tehtävä valtavasti, sillä tieto ei enää jatkossa kulje entiseen malliin Arkadianmäeltä Porvooseen.

– Kun RKP oli kansanedustajana ollessani hallituksessa, oli paljon helpompaa tietää, missä mennään ja vaikuttaa linjauksiin. Jo oppositiossa tämä vaikeutui. Nyt tiedon saanti on vielä todella paljon haastavampaa, mutta meidän on yritettävä parhaamme. Jokaisen virkamiehen ja päättäjän on nyt todella käytettävä verkostojaan.

– Toivon myös, että (kokoomuksen uusi sipoolainen kansanedustaja) Heikki Vestman ottaisi asiakseen ajaa Itä-Uudellemaalle tärkeitä asioita, jotka liittyvät esimerkiksi soteen ja ratayhteyksiin.

Porvoon jääminen kokonaan ilman kansanedustajaa on Mikaela Nylanderin mielestä ”todella huolestuttavaa”.

– Tällä väestöpohjalla edustajia pitäisi olla kaksi tai kolme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mikaela Nylander: Nyt on uuden aika – "Paluun tekeminen neljän kauden jälkeen olisi todella vaikeaa"15.4.2019 12.29
Mikaela Nylander jännitti paikkaansa viimeiseen saakka – putosi eduskunnasta15.4.2019 00.44
Porvoo jäi lopulta ilman omaa kansanedustajaa – Nylander olisi tarvinnut satoja ääniä enemmän 15.4.2019 00.29
Katso Porvoon äänestysalueiden 10 eniten ääniä saanutta – Nylander joka alueella kolmen parhaan joukossa15.4.2019 12.14
Harkimo itäuusmaalaisista ylivoimainen ääniharava – porvoolaisten kärkikolmikko Nylander–Karlsson–Hirvilammi15.4.2019 10.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat