Tuomari Nurmio halusi Ismo Alangolta kappaleen Kalevalasta – tilaaja ei tainnut saada ihan sitä mitä ajatteli pyytäessään

Ismo Alanko julkaisee 17. toukokuuta ensimmäisen levynsä neljään vuoteen

Miikka Pirinen

Kun Ismo Alangolta pyytää jotain, kannattaa olla varuillaan. Hän saattaa jopa toteuttaa sen.

Näin kävi, kun mieheltä tilattiin Tuomari Nurmion ja Juha Hurmeen Kalevala-aiheista projektia varten kappale, joka toisi uutta näkemystä Suomen Kansalliseepokseen. Alangolla oli tilaushetkellä menossa kriisi oman kirjoittamisensa kanssa, mutta hän suostui silti.

Pitkän tuskailun jälkeen Alanko antoi palaa ja vuodatti kaikki turhautumisensa kappaleeseen. Syntyi teos nimeltä Vihaan Kalevalaa.

– Se kappale oli sellainen, että sitä ei voi tehdä. Se vaan tulee. Olin kuullut lapsena vähän liikaakin Kalevalaa ja nyt purin sitten kaikki traumat ulos. Se on upea eepos, mutta jotenkin ärsyttää se millaiseksi suomalaisuuden symboliksi se on tullut, Alanko pohtii.

Kappaleessa artisti laulaa muun muassa näin: Mun on pakko lukea Kalevalaa/ vaikka Kalevala vituttaa. Väinämöinen on perseestä/enkä siedä Kalevalan mittaa.

– Ajattelin, että vittu tehdään sitten kappale. Minulta kesti lopulta 15 minuuttia tehdä se teksti ja vedin siihen vielä laulun kunnon kurkkuörinällä, Alanko nauraa.

Kappale päätyi lopulta Alangon 17. toukokuuta julkaistavalle levylle. Ei kuitenkaan ollut varmuutta olisiko alkuperäisellä tilaajalla sille käyttöä.

– Voisin tämän haastattelun jälkeen soittaa ja kysyä, muusikko lohkaisee.

Haastattelun jälkeen mies ilmoittaa, että kappale on ensi elokuussa julkaistavalla Kalevala-aiheisella levyllä

Alangon viimeisin albumi julkaistiin vuonna 2015. Neljän vuoden aikana hän on ehtinyt tehdä musiikillisia oivalluksia.

– Kun aloin tekemään soolokeikkoja, se oli mulle tosi iso juttu. Tein niitä ensin varovaisesti pienemmissä paikoissa, joissa en ollut aiemmin juuri soittanut. Siellä kirkastui, että tämä on se polku mitä haluan kulkea.

Minä halusin olla niin kuin Beethoven -nimeä kantavan levyn Alanko halusi kuulostavan tältä päivältä.

– Minulla oli siitä aika selvät sävelet. Viime levy oli kaunis ja rauhallinen, nyt halusin ulospäin avautuvan rock-levyn. Otin mukaan jonkin verran elektronista elementtiä, joka toi mukaan hyvää energiaa ja kuulostaa tuoreelta. En tarkoita, että olen lähtenyt tekemään jotain trendikästä musiikkia, vaan että musiikin tekotapa on tietyllä tavalla tätä päivää.

– Yritin saada mukaan soundiin sellaista tietynlaista hysteriaa, joka on tälle ajalle ominaista. Sen vuoksi soitan tällä levyllä kitarat ja bassotkin itse.

Musiikin ohella mies on kerinnyt aloittaa uuden harrastuksen.

– Muutama kollega sai minut innostumaan pingiksestä. Se on todella koukuttava laji. Tietyllä tavalla se on elämä pienoiskoossa, Alanko filosofoi.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat