Paikalliset

Yhä ylös yrittää, puuhun kiipeää... – Kiipeilypuistoja on noussut eri puolille maata kuin sieniä sateella

Talma Active Parkissa on kuusi eri tasoista kiipeilyrataa, joista korkein keikkuu 12 metrin korkeudessa. Radoilla on yhteensä 85 tehtävää.

Julia Roine

Valjaiden lukko solahtaa vaijeriin. Tästä ei ole irtipääsyä ennen kuin edessä oleva rata on suoritettu. Ensin edessä on helpoin osuus. Portaat.

Pian keikun kuitenkin korkeuksissa vaijerin varassa tasapainoilemassa erilaisten heiluvien ja huojuvien puupalikoiden päällä. Henkeä pidätellen pääsen seuraavaan puuhun. Tästä pitäisi jatkaa matkaa polkupyörällä ajamalla. Ja maahan on sentään metrikaupalla matkaa!

 

Puissa kiipeilystä on tullut viime vuosina suorastaan buumi. Suomeen rakennettiin ensimmäinen seikkailupuisto 2006 ja vuodesta 2013 rakentaminen on kiihtynyt. Tällä hetkellä kiipeilypuistoja on yli 20.

Alle tunnin ajomatkan päässä Porvoosta ovat ainakin Sirius Pyhtäällä, Seikkailusveitsi Hyvinkäällä, Korkee Helsingin Mustikkamaalla ja Paloheinässä sekä Talma Active Park Sipoossa.

– Yritämme jatkuvasti kehittää lisää erilaisia kesä- ja talviaktiviteetteja. Kiipeilyratojen osalta meillä alkoi nyt kolmas kesä. Tänne on löydetty hyvin, kiipeilystä on tullut erittäin suosittua, kertoo Jaana Pihlajaniemi Talma Active Parkista.

Pihlajaniemi uskoo, että puissa kiipeilyn viehätys perustuu itsensä haastamiseen.

– Tässä yhdistyy niin moni asia. Ollaan ulkona, päästään korkealle, näkymät ovat aika huikeat. Tätä voi tehdä yhdessä tai yksin, kiipeily sopii kaikille ja kaiken ikäisille. Koko perhe voi lähteä kiipeilemään, teinitkin innostuvat mukaan, Pihlajaniemi sanoo.

– Lisäksi tämä on älyttömän hauskaa liikuntaa ja kehittää motoriikkaa.

Puissa kiipeily ei ole kilpailua. Erilaisia korkeuksissa sijaitsevia tehtäviä suorittaessaan jokainen voittaa vain itsensä.

– Tyttäreni on voittanut korkean paikan kammonsa kiipeilemällä täällä, Pihlajaniemi kertoo.

 

Eritasoisista radoista löytyy jokaiselle jotakin. Kaikkein pienimmät voivat kiipeillä lähes maan tasoon rakennetulla radalla. Myös kolme seuraavaa rataa sopivat junioreillekin. Etenkin helpoimmilla radoilla pärjää, vaikkei omaisi marakatin tasapainoa ja koordinaatiokykyä.

Kaksi ylintä ovat haastavia ja kiipeilijältä vaaditaan vähintään 130 sentin pituutta.

Ylin rata kulkee jopa 12 metrin korkeudessa.

– Sitä on sanottu yhdeksi Suomen haastavimmista radoista. Varmasti onkin. Aika harva lähtee sinne. Matkan varrella on erittäin vaikeita tehtäviä, mutta siellä voi myös tehdä valintoja, eli ohittaa tehtäviä vaijeriliu´ulla. Moni suorittaakin tämän radan puolittain eli liukumalla, Pihlajaniemi kertoo.

Mahdoton rata ei kuitenkaan ole. Pihlajaniemi vakuuttaa, että radasta selviää, vaikka ei olisi supersankari.

– Mutta käsivoimia se todella vaatii. Fysiikan on oltava kunnossa.

 

Pihlajaniemen oma suosikki on nelosrata.

– Siellä on hienoja tehtäviä ja parasta on sen päätös, huikea parinsadan metrin vaijeriliuku edes takaisin. Toisaalta kolmosradalla saa ajaa polkupyörällä, sekin on hauska.

Vaijeriliuku ei kuitenkaan jää haaveeksi, vaikka ei nelosradalle uskaltautuisikaan.

– Liu´ulle voi kiivetä myös tikkaita pitkin, Pihlajaniemi paljastaa.

Puusta puuhun kulkevilla radoilla kulkeminen on turvallista, vaikka välillä hirvittää. Jatkuvavarmisteinen turvajärjestelmä on täysin aukoton. Kiipeilijä on kytkettynä turvavaijeriin radan alusta loppuun eikä siitä ole kesken matkan mahdollista itse irrottautua.

– Toki meillä on pelastustekniikka, jolla asiakas saadaan alas puusta kesken radan, jos todellinen hätä tulee, Pihlajaniemi sanoo.

Henkilökunta valvoo kiipeilijöitä maasta käsin jatkuvasti.

– Aina joskus joku menee korkeuksissa lukkoon, eikä kerta kaikkiaan pysty jatkamaan. Aina ensin häntä yritetään kannustaa ja neuvoa, kuinka pääsee parhaiten eteenpäin. Jos se ei auta, hänet haetaan turvallisesti alas, Pihlajaniemi lupaa.

 

Toimittaja huokaa helpotuksesta. Tukeva maa jalkojen alla tuntuu hyvältä. Toimituksen valokuvaajaharjoittelija kapuaa sen sijaan seuraavalle radalle, yhä ylemmäs. Pitäisiköhän sittenkin vielä itsekin...

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yhä ylös yrittää, puuhun kiipeää... – Kiipeilypuistoja on noussut eri puolille maata kuin sieniä sateella17.7.2019 19.05
Hämähäkkinä seinään liimattuna - Boulder-kiipeily parantaa kehon hallintaa12.1.2018 23.55

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat