Paikalliset

Itärata ja ammattibiodiesel mukana – hallitusohjelmassa Porvoon seudulle tärkeitä painotuksia

Itäradan hankeyhtiön pääomittaminen on mukana maanantaina julkaistussa hallitusohjelmassa. Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä

Helsingistä itään suuntautuva junarata on odotetusti mukana Antti Rinteen (sd.) johtaman hallituksen maanantaina julkistamassa ohjelmassa.

Ohjelmassa todetaan, että hallitus pääomittaa Itärata-hanketta julkisen talouden tasapainon ja menokehyksen raameissa. Samankaltaisessa tilanteessa, mutta jo pidemmälle ehtineitä, ovat pääradan ja Helsinki–Turku-radan hankkeet.

– Eteneminen suurissa ratahankkeissa edellyttää sopimukseen pääsemistä toteutuksesta ja rahoituksesta valtion, kuntien ja muiden mahdollisen hyödynsaajien kanssa, hallitusohjelmassa lukee.

Hankeyhtiömallilla siis mennään, mutta uusi hallitus listaa sille tietyt reunaehdot, kuten julkisomisteisen määräenemmistön yhtiössä.

 

Itärata-hankkeen on arvioitu tarvitsevan toteutuakseen niinsanottua Pisara-rataa tai Lentorataa, sillä muuten Helsingin ratapiha uhkaa käydä ahtaaksi.

Hallitusohjelmassa todetaan, että näiden osalta on varmistettava liikenteen kehittämisen ja kansantalouden kannalta parhaan kokonaishyödyn tuova malli.

 

Porvoolaisittain kiinnostava hallitusohjelman kohta on myös vähäpäästöinen liikenne, jossa todetaan, että raskaan liikenteen ja lentoliikenteen siirtymää kestävien biopolttoaineiden käyttöön edistetään.

Tiukat päästötavoitteet ovat hyödyksi Nesteen Kilpilahdessa tuottaman biodieselin markkinoille.

– Jos liikenteen ja erityisesti dieselin verotusta uudistetaan, ammattibiodieselin käyttöönoton mahdollisuuksia selvitetään, hallitusohjelmassa lukee.

Artikkelia korjattu 3.6. klo 13.23. Hallitusohjelmassa ei puhuta Helsingistä Porvoon kautta itään suuntautuvasta radasta vaan Helsingistä itään suuntautuvasta.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ministeriön odotettu selvitys: Itärata Porvoon kautta ei olisi kokonaistaloudellisesti kannattava – junalla pääsisi Porvoosta Helsinkiin 33 minuutissa5.4.2019 10.04
Itärata jää kaupungin toivoksi – "Rata tuottaisi Porvoolle etuja, jotka eivät näy kustannusanalyysissä"26.2.2019 17.00
Kansalaisaloitteeseen yritetään saada 50 000 nimeä: Uusiutuva diesel halvemmaksi veroalella11.4.2019 11.14
Kokonaan uusiutuvista raaka-aineista valmistettu Nesteen MY -diesel tulee kuluttajamyyntiin Porvoossa4.4.2019 12.54
Uusiutuva diesel veti Nesteen taas ennätystulokseen – Öljytuotteille vuosi oli edellistä heikompi6.2.2019 10.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat