Paikalliset

Urheilukentän ruiskupinnoitteesta kallis lasku Porvoossa: kumihöttöä parkissa olleisiin autoihin – näin kauan vie yhden auton puhdistus

Kumirouheen pesu auton pinnasta vaatii kaikkiaan päivän työn.

Juha Perämäki

Vänrikintien kadunvarteen pysäköinyt autoilija sai kokea karmean yllätyksen toukokuussa, kun auton tuulilasi oli oudon samea.

Porvoolaisnainen oli pysäköinyt tavalliseen tapaan autonsa keskusurheilukentän viereen, mutta työpäivän jälkeen auto ei ollut enää entisensä.

– Oli vaikeaa edes nähdä tuulilasin läpi, eivätkä pyyhkimet toimineet lainkaan, nainen kertoo.

 

Nainen yritti hinkata outoa tahmeaa pintaa auton tuulilasista kotonaan spriillä, ja huomasi auton olevan kauttaaltaan pienen punertavan pisteen peitossa. Osa lähti, mutta tahma oli tiukassa.

– Pohdimme työkavereiden kanssa, että voiko se olla jotain outoa siitepölyä. Muistin, että sinä aamuna kentällä oli tehty jotain, johon kiinnitin kyllä huomiota, mutta en ajatellut sitä silloin sen enempää.

Nainen otti kaupunkiin yhteyttä, josta ohjattiin Jäämestarit Oy:lle. Vastaus tuli samana iltana:

"Hei, valitettavasti näin on päässyt käymään, että ruiskupinnoitetta on leijaillut kauemmaksi tuulen myötä. Olen ollut yhteydessä Koskojan autopesulaan, joka tekee myllytyspesuja, ja he ovat luvanneet tehdä käsittelyt."

 

Ruiskupinnoitteen kentälle laittanut Jäämestarit-yritys otti korvausvastuun, ja maksaa vahingoittuneille autoille mekaanisen pesun.

Autojen pintaan on siis kovan tuulen mukana lentänyt pieniä polyuretaanin hiukkasia, joilla suojataan ja parannetaan urheilukentän pintaa. Käytännössä se on liimaa.

Kentälle on vuosi sitten tehty Jäämestareiden toimesta uudet pohjat, ja tämänkesäinen pinnoitteen laitto oli jatkotoimenpide sille.

– Ruiskupinnoite uusitaan kenttiin noin kymmenen vuoden välein. Joskus kenttä on niin pahassa paikassa, ettei aluetta saada kunnolla tyhjennettyä tai suojattua, Jäämestarien työnjohtaja Sari Hynynen kertoo.

Hän toteaa, että keskusurheilukenttä on hyvin ainutlaatuisessa paikassa, koska se on keskellä kaupunkia. Tavallisesti kentät ovat syrjemmässä.

 

Pinnoitteen laittamisen ajankohtaa on hyvin vaikeaa suunnitella, koska sään on oltava otollinen. Ei saa sataa, olla aamukosteutta eikä tuulla.

Urheilukenttiin laitetaan uusia pinnoitteita kymmenen vuoden välein. Hynysen mukaan vastaavaa tapahtumaa ei ole käynyt kuin kerran aiemmin yhdelle autolle, jota ei oltu saatu siirrettyä tai kunnolla suojattua.

Hynysen tietoon ei ole tullut, että lähialueen rakennusten ikkunat olisivat saaneet osansa polyuretaanista. Ilmeisesti useampi auto on saanut, koska jo kymmenkunta autoilijaa on ollut Hynyseen yhteydessä.

 

Autoilijoista kolme on jo käyttänyt menopelinsä Koskoja Painting & Coating Oy:ssa jo pesussa, ja seitsemän on vielä tulossa. Kyseessä ei tosin ole mikään pieni toimenpide. Yhden auton puhtaaksi hinkkaamiseen menee kokonainen päivä.

Koskojassa vastaa autojen pesusta Pia Laakso, jolle ensimmäinen tahma-auto tuottikin hieman päänvaivaa.

– Kokeilin ensin muutamia aineita, mikä siihen tehoaisi. Lopulta totesin, että savihionta on ainoa toimiva menetelmä, Laakso kertoo.

Savikäsittelyn lisäksi autoa myös välissä pestään, vahataan ja kiillotetaan. Laakson mukaan käsittelyn hinta pyörii tahman määrästä riippuen noin 400 euron kieppeillä.

 

Uusimaan toimitukseen yhteyttä ottanutta naista kuitenkin harmittaa se, ettei asiasta ole tiedotettu yhtään kaupungin tai Jäämestareiden osalta. Nyt tahmean auton saaneet ovat joutuneet itse keksimään, että yhteyttä voi ottaa kaupunkiin tai Jäämestareihin.

– En halua edes ajatella, että kuinka moni on vain ihmetellyt asiaa. Se harmittaa, ettei tästä olla tiedotettu mitään, hän kertoo.

Vain kymmenkunta autoilijaa on lähtenyt selvittämään asiaa, mutta porvoolaisnainen kertoo, että kadun varressa pysäköi autoja useampikin.

Hän on kuitenkin tyytyväinen kaupungin ja Jäämestareiden nopeaan toimintaan sen jälkeen, kun hän itse asiasta ilmoitti. Toki auton putsaus aiheuttaa vaivaa ja harmia hänelle, mutta ainakin tahmean auton saaneet saavat nyt erittäin kiiltävän pellin ilmaiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jäähallin kattopalkeille esitettiin seurantaa jo 2006 – syksyn 2017 katselmuksesta ei tehty raporttia, asiaan palattiin viime viikolla5.6.2019 16.35
Porvoon jalostamon CO2-päästöt ovat lähes puolet koko henkilöautokannan päästöistä – Neste lupaa vähentää niitä21.5.2019 18.00
Jäähallin sulkeminen järkyttää luistelijoita – Hunterisilla sarjapaikka uhattuna4.6.2019 20.10
Taidekoulu muuttaa Linnankoskenkadun puutaloihin9.5.2019 14.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat