Paikalliset

Taivaallista kilinää – Avantin Suvisoitto starttaa keskiviikkona Pernajan kirkkokonsertilla

Suvisoito tarjoilee jälleen kiinnostavan ja yllättävän kattauksen nykymusiikkia.

Juha Perämäki

Kamariorkesteri Avantin Suvisoitto on kuulunut kiinteästi Porvoon kesään jo 34 vuotta. Keskiviikkona alkava viisipäiväinen uuden kamarimusiikin festivaali noudattaa tuttua marssijärjestystä, mutta jälleen aivan uudella sisällöllä.

Olavi Murron ja avantilaisten bluegrass-video Kutsuhuuto/Suvisoitto Bluegrass -19.

 

Festivaali alkaa perinteiseen tapaan Pernajan kirkossa. Berliinistä saapuva sheng-taiteilija Wu Wei tuo konserttiin shengin eli suu-urut, joka on tuhansia vuosia vanha puhallinsoitin. Siitä ovat myöhemmin polveutuneet harmonikka ja harmoni.

Wu Wei esittää Pernajan kirkossa sheng-musiikkia Kiinasta. Myöhemmin hänen taidettaan voi kuulla uudelleen Suvisoiton avajaiskonsertissa Drakar och danser torstai-iltana.

Wu Wei on yksi festivaalin kansainvälisistä päävieraista.

 

Suvisoiton avajaisfanfaari kajahtaa torstaina Raatihuoneentorilla kello 13. Konserttiin on vapaa pääsy.

Tämän kesän avajaisfanfaari on säveltäjä Tomi Räisäsen käsialaa.

– Perinteisesti fanfaari on sävelletty vasta viime tingassa, mutta nyt se on jo valmis. Fanfaarin pituus on vajaat pari minuuttia ja se on sävelletty täydelle puhallinorkesterille sekä kellopelille, joka tuo teokseen ”taivaallista kilinää”. En ole aiemmin kirjoittanut fanfaaria, joten halusin tehdä siitä aidon. Tutkin teosta varten fanfaarin historiaa. Teoksen nimi on Fanfare, Räisänen kertoo.

Fanfaarin jälkeen yleisö siirtyy raatihuoneelle, missä Avantin jousitrio konsertoi porvoolaisen ekspressionistitaiteilijan Valle Rosenbergin näyttelyn yhteydessä.

 

Jukka Tiensuun Teoton saa Suomen ensiesityksensä torstai-illan avajaiskonsertissa Taidetehtaalla.

Konsertin jälkeen ilta jatkuu Taidetehtaan lämpiössä. Äänisuunnittelija ja musiikintekijä Tuomas Norvio improvisoi iltaklubilla yhdessä sheng-taiteilija Wu Wein kanssa.

Norvion tausta on elektronisessa musiikissa. Eri taiteenlajien ja musiikkigenrejen välillä sulavasti liikkuvan artistin pääinstrumentit ovat läppäri ja dj-mikseri. Keikalla Norvio muokkaa ja ohjelmoi etukäteen keräämiään äänielementtejä ja sämplää niitä Wu Wein live-soiton kanssa.

– Outojen äänien lisäksi mukana on klubielementtejä, joiden toivon aiheuttavan pientä hytkyntää kuuntelijoissa, Norvio sanoo.

– On mahtava tavata Wu Wein kaltainen soittaja. Juuri tämäntyyppisten musiikillisten törmäysten vuoksi rakastan nykymusiikkikenttää, hän lisää.

Torstain iltaklubille on vapaa pääsy.

 

Borgå Gymnasiumissa musisoidaan perjantaina shoppailusta. Koloratuurisopraano-sellisti Piia Komsi esittää varta vasten hänelle sävelletyn teoksen Sky shopping – homage to Brahms, jossa hän soittaa ja laulaa shoppailusta.

Teoksen on kirjoittanut edesmennyt säveltäjä Jovanka Trbojevic.

– Teksti on Jovankan tajunnanvirtaa. Voin kuvitella, kuinka hän käveli Roomassa ja katseli näyteikkunoita, shoppaili ja haaveili. Ja kun shoppailu ei onnistu, voi kääntää katseensa taivaalle ja katsella pilviä, Komsi sanoo.

– Vaikka kappale on perussävyltään hauska ja koominen, tuo se myös esiin ihmisen primitiivisen tarpeen mielihyvän hakemiseen – ja sitähän shoppailemisella haemme.

 

Jukka Tiensuun ja Tomi Räisäsen luotsaama Sävellyspaja tarjoilee perjantai-illan konsertissa uutta elokuvamusiikkia sovitettuna vanhoihin animaatiofilmeihin.

– Tiensuu on penkonut sata vuotta vanhoja kokeellisia avantgarde-elokuvia ja nostanut sieltä kolme mykkäanimaatiota. Ne ovat salaisuus konserttiin asti, edes kurssilaiset eivät tiedä elokuvien taustoja tai tekijöitä, Räisänen sanoo.

Sävellyspajaan osallistuu tänä vuonna seitsemän nuorta ammattisäveltäjää Euroopasta, Aasiasta ja Yhdysvalloista. Heidän tehtävänään on säveltää musiikillinen vastine lyhyisiin mykkäelokuviin.

Avanti soittaa perjantain konsertissa valmiit kappaleet elokuvan pyöriessä valkokankaalla.

 

Amerikkalaisviulisti Jennifer Koh on toinen festivaalin päävieraista. Häneen lienee helpointa tutustua lauantain ilmaiskonserteissa, jotka jalkautuvat porvoolaisravintoloihin kello 14‒16. Ole nopea, sillä minikonsertit kestävät vain parikymmentä minuuttia. Ravintolat ovat Zum Beispiel, Café Cabriole ja Bistro Gustaf.

Jennifer Koh esiintyy myös perjantai-iltana Taidetehtaalla sekä konsertin jälkeisellä iltaklubilla.

Lauantai-iltana luvassa on pidättelemätöntä menoa, kun Humppavanti! marssittaa Avanti-salin lavalle Matti Salmisen ja M.A. Nummisen. Baari on auki konsertin ajan ja tanssilattia avoin itsensä ilmaisemiselle.

Aiemmin lauantai-iltapäivällä Kappalaisentalon pihalla on mahdollista kuulla kanteletaiteilija ja kansanmuusikko Maija Kauhasen hypnoottisia melodioita ja vahvaa tulkintaa. Konserttiin on vapaa pääsy.

 

Sunnuntain osallistavassa lastenkonsertissa musiikki reagoi kosketukseen.

– Mukana on teoksia, joita säveltäjät ovat säveltäneet omassa nuoruudessaan. Jokainen säveltäjä on joskus ollut lapsi, sanoo konsertin suunnitellut musiikkipedagogi Tuula Jukola-Nuorteva.

Festivaali päättyy sunnuntaina Taidetehtaan päätöskonserttiin ja Ludwig van Beethovenin kolmanteen sinfoniaan Eroica.

 

Suvisoitto-festivaalin ohjelma löytyy täältä.

Muokattu 25.6. kello 14.30: Jennifer Kohin lauantain ilmaiskonsertti KeaKafessa on peruttu. Muut ilmaiskonsertit hän soittaa alkuperäisen suunnitelman mukaan. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Amerikkalaisviulisti Jennifer Koh tähdittää Porvoon Suvisoittoa20.5.2019 16.30
Sheng-virtuoosi Wu Wei esiintyy Suvisoitossa2.6.2019 18.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat