Paikalliset

Siviilipalveluksen alku ylitti lääkärien odotukset – Lapinjärven kautta kulkee yli 1 500 nuorta miestä vuosittain

Keväällä valmistuneet lääkärit Alex Luojus ja Teppo Palmgren ovat päättämässä neljän viikon mittaisen peruskoulutuskautensa Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa.

Samu Karvala

Siviilipalveluskeskuksen kesäkuun saapumiserän neliviikkoinen peruskoulutuskausi päättyy perjantaina.

Noin 140 velvollisen porukkaan mahtui tällä kertaa kaksi vastavalmistunutta lääkäriä, Alex Luojus ja Teppo Palmgren. He vetivät tiistaiaamuna palvelustovereilleen Ensiapu 1 -kurssin viimeistä osaa.

Luojus ja Palmgren eivät olleet entuudestaan kavereita, mutta ensi viikolla alkavan siviilipalveluksensa loppuosan he kumpikin suorittavat Peijaksen sairaalassa Vantaalla.

 

Molemmille miehille siviilipalvelus oli luonteva valinta. Lääkärien työhän perustuu elämän pelastamiseen, jonka kanssa tappamisen opettelu on vähän ristiriidassa. Perheelliselle Palmgrenille vaa´assa painoivat myös käytännön syyt.

– Olisihan armeijassakin voinut tehdä lääkärin töitä, mutta koin tämän vaihtoehdon oikeammaksi, Luojus pohtii.

Siviilipalvelusvelvolliset on jaettu perusjakson ajaksi neljään ryhmään, joilla kullakin on erilainen lukujärjestys. Teemat ovat väkivallan ennaltaehkäisy, palo-, pelastus- ja väestönsuojelu, kansalaisvaikuttaminen sekä ympäristö ja ihminen.

Palmgren opiskeli väkivallan ennaltaehkäisyä, Luojus puolestaan kansalaisvaikuttamista. Koulutuksen sisältö ylitti miesten odotukset.

– Lääketieteellinen koulutus on aika erikoistunutta. Kansalaisvaikuttamisessa oli paljon mielenkiintoisia aiheita ja etenkin keskustelut olivat hyviä, Luojus kiittelee.

 

Viime vuosina on keskusteltu paljon asevelvollisuudesta ja siitä kieltäytymisistä. Lääkäreille kieltäytyminen kansalaisvelvollisuudesta ei olisi ollut vaihtoehto.

– Olisi tullut huijariolo. Olen saanut yhteiskunnalta hyvän koulutuksen, Palmgren toteaa.

 

Siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijosen mukaan palveluksen valitsee parikymmentä lääkäriä vuosittain. Lääkärin on luonnollisesti helppo löytää palveluspaikka.

Velvollisten osaamista hyödynnetään koulutuksessa jonkin verran mutta Reijonen myöntää, että enemmänkin voisi tehdä.

Peruskoulutusjakson sisältöä on kehitetty niin, että siitä olisi velvollisille myös konkreettista hyötyä. Jokainen velvollinen suorittaa Ensiapu 1- kurssin.

– Meiltä voi saada järjestyksenvalvojakortin. Ohjelmassa on tulityökursseja ja öljyntorjuntaa. Välillä on suoritettu myös hygieniapasseja.

 

Lapinjärvellä siviilipalveluksen peruskoulutuskauden suorittaa 140–160 velvollista kuukaudessa eli yli 1 500 joka vuosi. Sydänkesän ajan keskus on tyhjillään, mutta seuraava erä aloittaa 29. heinäkuuta.

Reijosen mukaan heinä- elo- ja syyskuussa aloittavat erät ovat melko täysiä, mutta yksittäisiä miehiä mahtuu aina mukaan. Jos opiskelupaikka syksyksi jäi saamatta, niin kannattaa harkita palveluksen suorittamista.

– Palvelukseenastumismääräys koskee kuluvaa vuotta ja kahta seuraavaa, joten aloittamiseen on runsaasti vaihtoehtoja, Reijonen toteaa.

Siviilipalveluskeskus

Toiminut Lapinjärven kunnassa, Sjökullan kartanon alueella vuodesta 1998.

20-vuotisjuhlan kunniaksi laskettiin, että keskuksessa oli palvellut lähes 35 000 henkilöä.

Keskuksen jatko varmistui 2017, kun Lapinjärvi päätti isosta remonttihankkeesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Uusi siviilipalveluslaki pyrkii parantamaan palvelusvelvollisten yhdenvertaisuutta25.4.2019 15.34
Uusissa tiloissa kohti tulevaa – siviilipalveluskeskus voi Lapinjärvellä pian paremmin kuin koskaan24.11.2018 18.00
"Tappohommat eivät kiinnosta" – yhä useampi siirtyy reservistä siviilipalvelukseen26.6.2017 18.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat