Paikalliset

Rottien pesäke Porvoon keskustassa löytyi – tuholaistorjuja: Saaliiksi 80 rottaa kahdessa kuukaudessa, tämä on vasta alku

Delecomin Aleksi Anttinen tuli aidan toiselle puolelle nojaamaan sähkökaappiin, jonka ympäristö on rottien pesäke. Hänen kertomansa mukaan ympäristö rottien luolastoineen kaivetaan ylös ja täytetään soralla.

Julia Roine

Rottien hävitys on käynnissä useassa kohteessa ympäri Porvoota. Kuntatekniikka, seurakuntayhtymä, kiinteistöjen omistajat ja tuholaistorjuntayritykset sopivat loppuviikolla yhteisessä palaverissaan strategiasta rottien hävittämiseksi.

Aktiivisiin toimiin lukeutuu muun muassa tuleva seurakuntakeskuksen sisäpihalla olevan Porvoon Energian sähkökaapin ympäristön auki kaivaukset ja soratäyttö.

 

Tuhoeläinhallinta Delecon Oy:n Aleksi Anttisen mukaan keskeisin paikka, jossa rottia pesii, on juuri seurakuntakeskuksen sisäpihalla olevan sähkökaapin ympäristö, jossa Rentokil on tuholaistorjujana.

Kiinteistö rajautuu Runeberginpuistoon, jossa jyrsijät eivät Anttisen mukaan pesi, vaikka niistä onkin juuri siellä lukuisia näköhavaintoja.

Kuntatekniikan Inkeri Tarkiaisen Deleconilta tilaama tuholaiskartoitus Runeberginpuistossa alkaa tällä viikolla. Kiinteistöjen sokkeleissa puiston puolella on näkyviä reikiä pesäkoloihin.

– Rotta pystyy syömään betonia ja tuhoamaan pahimmillaan perustuksia, Anttinen sanoo.

 

Lundinkatu 5:n sisäpihalla olevat pesäkolot paljastuivat maaliskuussa. Deleconin torjuntatyö aidan toisella puolella oli tuottoisaa, mutta urakka näytti loputtomalta.

– Saimme kahden kuukauden aikana siitä saaliiksi ainakin 80 rottaa. Rupesi tuskastuttamaan, kun ongelma ei poistu. Syy löytyi pesästä naapurikiinteistön puolelta, Anttinen kertoo.

Rottien reviiri on 500–1000 metriä.

– Seuraavaksi kartoitetaan torin ympäristö.

 

Mekaanisia loukkuja on ongelmakohteen ympäristössä Aleksi Anttisen mukaan nyt parikymmentä, ja ne ovat 24/7 etävalvottavia.

– Niitä laitetaan ainakin saman verran lisää jätekatosalueelle ja laajennetaan tarvittaessa puiston puolelle. Katsotaan ensin, mistä loukuista tulee saalista ja lisätään loukkuja sen mukaan.

 

Rotien pesäkkeitä on Aleksi Anttisen mukaan molemmilla puolilla Porvoonjokea.

– Kanta on päässyt rauhassa kasvamaan vanhassa kaupungissa ja keskustassa.

Länsirannan viime vuosien rakentaminen voi hänen mukaansa olla syynä, että rotat ovat lähteneet liikkelle etsimään uusia pesäpaikkoja.

Jokirannasta Anttinen nimeää August Eklöfin puiston länsirannan puolella.

– Siellä on hirveästi omenapuita.Omenat olisi kerättävä nopeasti pois.

 

Runeberginkadun ja Lundinkadun rajaamassa keskustakorttelissa tehdään esimerkillistä yhteistyötä, jollaisen tuholaistorjuja toivoo yleistyvän taloyhtiöissä.

– Ongelma on, jos yksi taloyhtiö tekee torjuntaa ja naapurissa ei. Porvookin on vanha kaupunki, jossa riittää sokkeleita, eivätkä rotat tiedä kiinteistöjen rajoista.

 

Deleconin käyttämät loukut on kehitetty Uudessa Seelannissa. Hiilidioksidipatruuna laukeaa ja tappaa hetkessä syötillä olevan jyrsijän.

Jos raatoa ei kerätä 12 tunnin sisällä pois, toiset rotat syövät kuolleen. Valvontalaite kertoo myös loukussa olevasta loukkaantuneesta rotasta, joka pääsee karkuun syömällä raajansa poikki, ellei sitä eliminoida 12 tunnin sisällä.

 

Myrkkyjen yhtäjaksoisen käytön rajaa lainsäädäntö enintään 35 päivään, mikä myös antaa jyrsijäpopulaatiolle tilaisuuden lisääntymiseen.

Aleksi Anttinen on silti tyytyväinen, että tuholaistorjunta on siirtynyt paljolti ammattilaisten käsiin.

– Onhan se hyvä, ettei ihmisten tarvitse itse käydä kylvämässä myrkkyä varastoihin, eikä vinteille ja muualle jää rotanraatoja haisemaan tai ruoaksi linnuille ja supikoirille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Olisiko korttelikissoista apua rottasotaan? – "Ainakin asiasta voi käydä keskustelua"1.7.2019 07.15
Rottasota yltyy Runeberginpuistossa – Isännöitsijä: Torjunta on keskustassa päällä joka suunnassa28.6.2019 09.05
Kiinteistövinkki: Onko taloyhtiössäsi jäteastioiden kannet raollaan? – edessä voi olla rottasota26.1.2019 12.00
Rottasodassa uusi tehokas ase: Siimahännät tapetaan nyt sähköllä – jopa 10 eläintä mahtuu tähän loukkuun12.8.2017 06.10
Rottasota vaatii yhteistyötä1.10.2012 21.13

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat