Paikalliset

Heinätöiden näytöksiä ja kansallispukuja perinnepäivässä Prestbackan kartanossa Askolassa

Sää hemmotteli perinnepäivän yleisöä viime vuonna. Ihmiset viihtyivät ja tapasivat tuttujaan. Kaikenlaista nostalgista on luvassa myös tänä vuonna Askolan Itäpuolen Maaseutuseuran juhlavuonna.

Arkisto/Maarit Gabrielsson

Askolan Itäpuolen Maaseutuseura, Prestbackan pitokartano ja Huuvarin-Särkijärven nuorisoseura kokoavat yhteisvoimin tämän vuoden perinnepäivän tällä kertaa arkena eli torstaina 11. heinäkuuta kello 16–20 Prestbackan piha-alueelle ja sisätiloihin liput liehuen.

Askolan Itäpuolen Maaseutuseuran perustamisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta, josta syystä tilaisuuden järjestäjät toivovat mahdollisimman monen pukeutuvan kansallispukuun tai muuhun vanhan ajan vaatetukseen.

 

Perinnepäivän pääaiheena on heinä: Vajoja ja liitereitä on tutkittu ja tapahtumaa varten on kuulemma löydetty jotain melko harvinaistakin työnäytöstä tutun ja turvallisen lisäksi.

Naiset panostavat kahvitukseen ja työnäytöksiinsä ja näyttelyihin. Pääosassa tulee olemaan viime vuoden lopulla poisnukkuneen Kyllikki Koiviston käsitöistä koottava näyttely, josta vastaa Sirkka Soinio.

Kyläläisiltä on saatu kerättyä perinnepäivää varten kartanoon esille monia upeita Koiviston tekemiä leninkejä ja jakkupukuja – värejä riittää ajan hengen mukaisesti. Niitä päästään ihastelemaan myös pienimuotoisessa muotinäytöksessä.

 

Askolaan liittyviä kirjoja löytyy myyntipöydiltä, joiden joukossa on myös tapahtumassa julkaistava, Laila Luumin toimittama teos Mettäkulman sotakirjeenvaihtajat.

300 sivuisessa kirjassa on yli 200 puhtaaksikirjoitettua kirjettä ja saman verran valokuvia kotiarkistoista.

Nybackan mäen lähellä, Metsäjonnilla asunut Eino Sikkara oli jatkosodan aikana vilkkaassa kirjeenvaihdossa kotiväen ja sukulaisten lisäksi muun muassa Kalle ja Urho Saarenvirran, Olli Saranojan ja Lauri Peltolan kanssa.

Kirjaa täydentävät Mettäkulman kartta ja Ulla Saranojan päiväkirjamerkinnät ja Vilho Nurmen kirje.

 

Johannes Linnankosken juhlavuoden kunniaksi kunnassa on edelleen meneillään yhteisö-virkkausprojekti, jonka tavoitteena oli valmistaa Laulu tulipunaisesta kukasta –kirjallinen peitto.

Yksi peitto on jo valmis, ja se on tapahtumassa nähtävillä ja Tuula Leivo paikalla kertomassa.

Prestbackan pitokartanolla ei tarvitse nähdä nälkää, sillä tarjolla on keittoa lisukkeineen kello 19 asti. Varaukset on syytä tehdä Piia Lindbergille numerossa 0400 804 883 tai [email protected], ja heinätalkookahviota hoitavat maaseutuseuran naiset.

Selfiepisteissä voit kuvauttaa itsesi maalaishenkisesti. Nuorisoseura organisoi torin ja arpajaiset. Toripaikkavaraukset hoitaa Satu Snirvi, jonka tavoittaa numerosta 040 5660 691.

Talkootanssit tanssitaan loppuillasta Masan ja Paavon haitarinsoiton tahdissa, kun heinät on tehty. Tanssipaikka on vaunuvaja kello 18.30 alkaen.

 

Perinnepäivässä Prestbackassa 11. heinäkuuta kello 17.30 pihamaalla toivottaa maaseutuseuran puheenjohtaja Hannu Snirvi tervetulleeksi, jonka jälkeen Hannele Tenhovuorella on katsaus seuran historiaan. Kyllikki Koiviston tekemien asujen juhlanäytöksen jälkeen julkistetaan Mettäkylän sotakirjeenvaihtajat –kirja. Työnäytöksiä ja muuta ohjelmaa kartanossa ja pihapiirissä, tanssit kello 18.30 alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Askolan Särkijärvellä julkistetaan yli 200 rintamakirjeestä koottu Mettäkulman sotakirjeenvaihtajat6.7.2019 18.30
Askolan tukkijuoksun mestaruus Monninkylään8.6.2019 18.10
Kesäteatterissa: Poikamiespankki saattoi parit yhteen Pukkilassa – Fergukin sai uuden vaihdelaatikon10.6.2019 17.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat