Paikalliset

Maasta revityt puut järkyttävät kyläläisiä Anttilassa

Janne Aronen ja Siret Ross ihmettelivät heinäkuun alussa, miksi puita kaadettiin heidän tontiltaan tierasitteen ulkopuolelta.

Juha Perämäki

Anttilan kylän Västanåntien varrelta on kaadettu puita, tai pikemminkin ne on revitty irti. Monet kylän asukkaat ovat harmissaan puiden epäkunnioittavasta kohtelusta.

– Miten saan takaisin ne lähes 100-vuotiaat lehmukset, Siret Ross suree.

Ross ja hänen miehensä Janne Aronen olivat olleet lomalla Pohjois-Norjassa 2. heinäkuuta kun he saivat tiedon, että metsäkone on repimässä heidän tontillaan tien varressa olevia puita.

Heidän talovahtinsa oli vienyt kännykän urakoitsijalle. Aronen sanoi kännykkään ”työt seis” heidän tonttinsa kohdalla. Tästä huolimatta urakoitsija oli jatkanut puiden irti repimistä.

Vastapäätä asuva Anne Turja-Takalo heräsi metsäkoneen ryskeeseen. Hän näki, kuinka kännykkä ojennettiin kuljettajalle, ja oletti, että tontin omistaja antoi luvan puiden kaatamiselle.

Näin ei kuitenkaan ollut asian laita. Pariskunta keskeytti lomansa ja palasi kotiin.

– Me olemme kaikki ihan shokissa, Ross kertoo.

 

Janne Aronen on tehnyt asiasta rikosilmoituksen nimikkeellä vahingonteko. Pariskunta on myös ottanut yhteyttä lakimieheen. He kokevat, että heidän omistusoikeuttaan on loukattu.

– Tämä on ilmiselvä rikos. Puut olivat tierasitteen ulkopuolella, meidän tontilla, sanoo Aronen.

Heitä, kuten myös muita naapureita, järkyttää toimintatapa, jolla puut kaadettiin. Asianosaisia ei kuultu, eikä asiasta ollut heidän mukaansa tehty virallista päätöstä.

– Tiehoitokunnan kokouksessa 14. helmikuuta ei puhuttu mitään puiden kaatamisesta. Tämä kaikki tuli meille yllätyksenä. Tämä on hoidettu niin salaa, Aronen summaa.

Hänen olisi pitänyt asiasta tietää, onhan hän tiehoitokunnan puheenjohtajan varamies.

He myös kuulivat, että puut oli luvattu palkkioksi urakoitsijalle. Aronen ihmettelee, millä valtuuksilla tiehoitokunnan puheenjohtaja on sellaista luvannut.

– Se on varkaus jos meidän puut viedään, hän summaa.

Myös toinen naapuri Heidi Kemppainen on järkyttynyt.

– Kun tulin töistä kotiin, neljä isoa runkoa oli viety kolme metriä tonttini sisäpuolelta. Kun reilusti ollaan toisen pihalla, se on aivan käsittämätöntä. Puita ei saa takaisin, ne menivät nyt. Mutta ärsyttää, ne kun puut olivat suojelleet tonttiani tieltä päin.

Kun urakoitsija ilmoitti noutavansa hänelle luvatut puut palkkioksi kaadosta, Kemppainen ilmoitti selkeästi, että niitä ei viedä. Hän ei ollut antanut lupaa kaadolle, ja puut kuuluvat hänelle.

– Niin kauniita ja vanhoja puita. Ja joku vain tekee omavaltaisesti tällaisen päätöksen, hän pohtii ihmeissään.

 

Anne Turja-Takalo ja hänen miehensä Jouni Takalo muuttivat Helsingistä vajaa vuosi sitten Anttilan kylään maalaisidylliin.

He ovat pahoillaan siitä, että kaadetut puut veivät heidän ja naapurin välisen näkösuojan, ja maiseman kauneudenkin siltä osin.

– Asiassa on monta surullista ja ikävää puolta. Yksi on tapa, jolla puiden kaataminen tehtiin ilmoittamatta kenellekään ja merkitsemättä puita mitenkään etukäteen. Puut on myös kaadettu harvinaisen brutaalisti repimällä. Nyt on myös lintujen pesimisaika, joten puiden kaataminen tähän vuodenaikaan on luonnonsuojelun kannalta erittäin kyseenalaista toimintaa, Turja-Takalo sanoo.

– Olemme syvästi pahoillamme siitä, että paikallinen tieyhdistys, jonka toimesta puut on kaadettu, ei ole ottanut toiminnassaan lainkaan huomioon puiden kaatamisesta aiheutuvia maisema- ja luontoarvojen menetystä.

 

Tiehoitokunnan puheenjohtaja Hans Stjernberg on sitä mieltä, että kaikki on hoidettu asianmukaisesti.

– Sora-autoissa on antenneja ja valaisimia, jotka ovat katolla, ja ne oksat ovat ottaneet kiinni. Siksi ne puut on poistettu, hän sanoo.

– Meillä oli kokouksessa kyllä päätetty, että niitä puita karsitaan ja kaadetaan. Minulla on valtuuksia määrätä, jos tiellä on jotain, mitä on poistettava. Kyllä tiet täytyy hoitaa niin, ettei vahinkoja tule.

– Se on minun vastuulla, että ne puut kaadetaan, jos ne ovat tiealueella. Jos ne oksat ovat tien puolella, se on minun asiani hoitaa, että ne tulee pois.

– Kaataja hoitaa niin että ne puut menevät silpuksi lämpökeskukseen poltettavaksi. Hän hoitaa myös niiden poisajon.

– Jos puiden kaatamisesta tulee kustannuksia, silloin tulee lasku. Jos ne puut vastaavat kaatamisen summaa, silloin se menee ilmaiseksi.

– Kyllä ne asukkaat olisivat saaneet ne puut, jos olisivat halunneet. Ainoastaan yksi asukas halusi ne polttopuuksi. Minusta tuntuu, että tämä asia on nyt selvitetty ja loppuun käsitelty.

Kun Stjernberg kuulee rikosilmoituksesta, hän sanoo.

– Jassoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat