Paikalliset

Uusimaa onnittelee: Suomen viimeinen suurjuoksija Lasse Virén täyttää tänään 70 vuotta

Marko Enberg

Tänään 70 vuotta täyttävä Lasse Virén nousi suomalaiseksi kansallissankariksi ja legendaksi 1970-luvun neljällä olympiakullallaan. Urheilun lisäksi Virén on tehnyt uraa kansanedustajana, kuorma-autokuskina, poliisina, sekä pankin pr-miehenä.

– Olen ajautunut erilaisiin paikkoihin. Urheilumenestyksestä on toki monissa tilanteissa ollut apua, Virén myöntää.

Virén on koko ikänsä ollut Myrskylän mies. Vain kerran hän on edes hetken harkinnut paikkakunnan vaihtoa.

– Minua houkuteltiin aika kovastikin Mikkeliin 1970-luvun alussa.

– Hyvä etten lähtenyt. Täällä Myrskylässä olen aina kokenut olevani kotona. Minun ei tarvitse esittää mitään. Kaikki tuntevat minut omana itsenäni.

 

Virénin isä oli kuljetusalalla, joten Lasse näki jo pikkupojasta asti, miten sitovaa yrittäjän työ on. Niinpä hän haki itse poliisikouluun 1960-luvun lopulla.

– Poliisin työstä sain virkavapaata harjoitteluani ja leirejäni varten. Eihän se taloudellisesti ollut järkevää, kun tuolta ajalta ei tietysti tullut palkkaa.

Virénin todellinen läpimurto tapahtui Münchenin olympialaisissa 1972. Legendaarinen kaatuminen ja siitä nousu olympiavoittajaksi, sekä kruunuksi vielä toinen mestaruus heti perään, tekivät suomalaisiin vaikutuksen, jota voi verrata vuoden 1995 jääkiekon MM-kultaan.

– Lentokentällä oli aika paljon porukkaa vastassa, kun tulimme Pekka Vasalan kanssa Suomeen. Myrskylän Kiparkatissa oli kansanjuhla ja sen jälkeen oli tosi paljon muita juhlallisuuksia. Silloin olisi useammin pitänyt sanoa ei. Jotenkin kuvittelin, että ne kaikki tilaisuudet kuuluvat mestaruuksiin. Tilaisuuksia oli niin paljon, että se vaikutti jo harjoitteluunikin.

 

Myrskylän kunta muisti mestariaan tontilla Syväjärven rannalta. Virénin seura Myrskylän Myrsky rakensi yhteistyökumppaneidensa kanssa tontille talon, jota Virén on laajentanut perheensä kasvun myötä vuosien saatossa.

Lapinjärveläisen Päivi-vaimonsa Lasse tapasi lähialueen tanssipaikalla.

– Minulla oli pieni loukkaantuminen, joten en voinut lähteä Yhdysvaltoihin leirille talvella. Kävimme sitten kavereideni kanssa tanssipaikoissa. Oli tuuria, kun en päässyt leirille, Lasse hymyilee.

Lasse ja Päivi avioituivat 4. kesäkuuta Montrealin olympiavuonna 1976 Haikon kartanossa. Häät herättivät luonnollisesti suurta kiinnostusta.

– Tuolloin kirjoiteltiin, että sinne menivät mahdollisuudet menestyä Montrealissa, Virén toteaa.

Virén voitti jälleen 5 000 metrin ja 10 000 metrin olympiakullat ja näytti epäilijöilleen.

Virén juoksi vielä Moskovan olympiakisoissa 1980, mutta MM-kotikisoihin 1983 asti motivaatio ei enää riittänyt. Niinpä Virén toimi Helsingin MM-kisoissa Suomen joukkueen lipunkantajana, muttei enää juossut.

– Ei vain ollut enää intoa urheilla tosissaan.

Samoihin aikoihin poliisin työt vaihtuivat pankkihommiin.

– SYP (Suomen Yhdyspankki) kalasti minut pr-tehtäviin projektipäällikön tittelillä. Se oli urheilumenestyksen avulla tullut tehtävä.

– Olen kuullut tarinan, miten SYP:in johtaja Mika Tiivola oli kysellyt varapääjohtaja Ahti Hirvoselta, miten perustelemme tällaisen viran ja miten päätämme tänne valittavat urheilijat? Hirvonen oli sanonut, että palkkaamme tehtävään kaikki neljä olympiakultaa Suomeen tuovat urheilijat.

 

Virén houkuteltiin mukaan myös politiikkaan.

– Myrskyläläiset ovat niin vahvasti olleet minun elämässäni mukana, että tuntui luontevalta lähteä kunnallispolitiikkaan tekemään töitä Myrskylän hyväksi.

Samoihin aikoihin kun pankkihommat loppuivat, Viren (kok) lähti eduskuntavaaleihinkin ehdolle vuonna 1995. Hän jäi ensimmäisellä yrittämällään niukasti vielä ulos.

Oli siis aika jatkaa isän jalanjäljille ja vaihtaa kuorma-auton rattiin.

– Äiti sanoi monesti, että minulla oli jo syntyessäni toinen jalka astinlaudalla.

Toisella yrittämällä Virén pääsi eduskuntaan (1999) ja jatkoikin siellä vuoteen 2007 asti. Viimeisen kerran hän nousi kansanedustajaksi Espoon kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän paikalle varasijalta (2010–11).

– Politiikka on todellista joukkuepeliä. Se oli oikeastaan isoin yllätys minulle. Valiokuntapaikat ovat myös tärkeitä. Olin itse paljon esimerkiksi liikennevaliokunnassa.

Liikenteessä Viréniä näkee ajoittain vieläkin sorarekan ratissa, kun hän auttaa tarvittaessa poikaansa Mattia.

 

Lasse ja Päivi Virénin elämään on tulossa iso muutos elokuussa, kun he muuttavat pois Syväjärven rannalta.

– Poikamme Matti muuttaa tähän perheineen ja me muutamme heidän taloonsa Kirkkojärven rantaan. Myrskylästä emme siis lähde mihinkään ja vanha kotipaikkakin jää Virénin suvulle, Lasse sanoo.

Myrskylän kunta päätti tuoreessa asemakaavassa nimetä Kirkkojärven alueella sijaitsevan Paattipolun Lassen raitiksi. Uusi koti sijaitsee juuri tuon raitin kupeessa. Joko tässä oli melkoista tuuria tai sitten Myrskylä osasi hoitaa tuonkin asian tyylillä.

Juttu julkaistu Uusimaassa 14.7. 

Kuka?

Lasse Virén

Syntynyt 22.7.1949 Myrskylässä

Perhe: Päivi -vaimo, kolme aikuista poikaa (Tuomas, Juho, Matti), sekä neljä lastenlasta, joista vanhin pääsi heinäkuussa ripille.

Juoksu-ura: 4 olympiakultaa; 10 000 metriltä 1972 ja 1976, sekä 5 000 metriltä 1972 ja 1976. Olympiamaratonin viides 1976.

EM-pronssia 5 000 metriltä 1974. 19 SM-mitalia.

Juoksi urallaan 3 maailmanennätystä, 8 Suomen ennätystä.

Valintoja: mm. Vuoden urheilija 1972 ja 1976, Kansainvälisen yleisurheiluliiton kunniagallerian jäsen (Hall of Fame).

Muuta: Lasse Virénin näköispatsaat sijaitsevat Myrskylässä ja Helsingin Töölössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kansallissankarin syntymäpäivän kunniaksi – Ylessä on dokumentti Lasse Virénistä ja myös koko Münchenin kultajuoksu näytetään20.7.2019 08.00
Lasse Virén, Suomi Finland – dokumentti kattaa myrskyläläisen koko uran27.11.2017 23.55
Juoksijalegenda Lasse Viren, 70, saa viimein pysyvän kunnianosoituksen kotikunnaltaan28.6.2019 15.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat