Kulttuuri

Vauhdikas Tenavat-musikaali tempaa tunnelmaansa kaikenikäiset

Musikaalin rekvisiitta on selkeää, kuten Amadeuksen flyygeli, jonka kansi on juuri sopivan leveä pitääkseen sitkeän Tellun etäisyyden päässä ihastuksestaan. Rooleissa Antti Pääkkönen ja Tanja Varha.

Tuula Lukic

PORVOO | Porvoon näyttämötaiteen kentällä tuntuu tällä hetkellä käyvän mielenkiintoinen luova kihinä. Yksi vaikuttava todiste siitä nähtiin jälleen, kun lauantaina sai ensi-iltansa Porvoonseudun musiikkiopiston ja Jokuset -työryhmän Tenavat-musikaali.

Esitys perustuu You´re A Good Man, Charlie Brown (Olet hyvä mies, Jaska Jokunen) -Broadway-musikaaliin, johon musiikin ja käsikirjoituksen on alun perin tehnyt Clark Gesner.

Porvoon version on ohjannut Samuel Harjanne ja kapellimestarina toimii porvoolainen Merzi Rajala. Esiintyjissä on sekä ammattilaisia että harrastajia.

Tenavat on hyvin hiottu, viihdyttävä kokonaisuus, jolla toki on sisällöllisestikin sanottavaa. Alkuperäisten, Charles M. Schulzin luomien sarjakuvien filosofia hulmahtaa tosin esityksen vauhdissa nopeasti ohi ilman sen suurempaa kosketuspintaa, mutta monia kimmeltäviä helmiä nousee kyllä esiin.

Yksi osuvimmista on Tellun terapia. Näyttämölle tuodaan sarjakuvistakin tuttu kioski, jonka luukusta Tanja Varhan esittämä totuudentorvi laukoo lausuntojaan ja ikuinen epäonnistuja Jaska Jokunen (Kimmo Malin) saa melkein itsetuntonsa kohdilleen.

Hauska on myös Tellun itsensä toimeenpanema gallupkysely omasta viehätysvoimastaan. Neidon uskomaton itseriittoisuus saa lopulta pienen ohimenevän kolauksen ja lavalla nähdään koko musikaalia mukavasti herkistävä hetki.

Päällepäsmäri Tellu nouseekin hahmoista voimakkaimmin esiin. Vinkeitä roolisuorituksia tekevät myös Antti Pääkkönen Amadeuksena ja Juuso Waris Ressu-koirana. Molemmilla on todella vakuuttava lavakarisma ja upeat lauluäänet.

Ja kukapa voisikaan vastustaa punaisen koirankoppinsa katolla makoilevaa, dramatiikkaan taipuvaista Ressua? Päähenkilö Jaska Jokunen puolestaan jää hahmona oudon ulkokohtaiseksi.

Musikaali etenee sulavasti pikkukohtauksin kuin sarjakuva ikään. Myös Porvoon nuorisotoimen ja Do it –pajan toteuttamassa lavastuksessa on sarjakuvamaista, oivaltavaa henkeä.

Kaiken ytimessä on ryhmän yhteistyö, joka pääsee maukkaimmin oikeuksiinsa mukaansatempaavissa joukkokohtauksissa lauluineen ja tansseineen. Koreografiasta on vastannut Heikki Hautajoki.

Ongelmana on Albert Edelfeltin koulun tasainen katsomo. Sen vuoksi on vaikea ymmärtää, miksi esityksessä ylipäänsä on kohtauksia, jotka tapahtuvat näyttämön edessä tai portailla vain eturivin katsojille. Myös Ressun koppi jää auttamatta sivuun.

Porvoon musiikkiopiston oppilaista koostuva orkesteri tekee näyttämön taustalla vaikuttavaa työtä. Ohut, läpinäkyvä verho erottaa soittajat näyttelijöistä, mikä on mielenkiintoinen ja onnistunut ratkaisu, etenkin, kun valot luovat verhollekin vaihtuvia tunnelmia.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat