Paikallisurheilu

Porvoon Akilleen Pyöräilyn Samuli Öhman ja Veeti Vainio hakivat kokemusta EM-kisoista – hyvä suoritus kaatui kasoihin

Akilleen nuoret pyöräilylahjakkuudet olivat Hollannissa 18-vuotiaiden EM-kisojen maantieajossa.

Porvoon Akilleen Pyöräilyn

Kari Myyryläinen

Porvoon Akilleen Pyöräilyn Samuli Öhman ja Veeti Vainio valittiin alkukesästä edustamaan Suomea 18-vuotiaiden EM-kisoihin maantieajossa. Joukkueen huoltajaksi lähti vastaavasti Akilleen Pyöräilyn päävalmentaja Kari Myyryläinen. Joukkueenjohtajana toimi porvoolainen pyöräilylegenda Kjell Carlström. Ennen varsinaisia EM-kisoja Öhman ja Vainio kävivät Myyryläisen kanssa hakemassa vauhtia Belgiassa kovatasoisessa kansainvälisessä pyöräilykilpailussa.

Belgian maantiepyöräilykilpailuun osallistui noin sata eri kansallisuuksia edustavaa nuorta ajajaa. Kyseessä oli Kermesse tyyppisen kilpailut, jossa kisatyypin nimi tarkoitti alun perin pyöräilyn alkuaikoina kaupunkiin saapuneen tivolin alkajaisiksi tivolin ympäriajettua kisaa. Kisat sujuivat porvoolaisilta nousujohteisesti. Kolmen ajetun kisan jälkeen Öhman sijoittui lopulta seitsemänneksi ja Vainio kymmenenneksi.

Kohtuullisen hyvin sujuneen Belgian kisan jälkeen, varsinaisiin EM-kisoihin lähdettiin levollisin ja odottavin mielin. Aika-ajot sujuivatkin kohtuullisesti, mutta maantieajo oli molemmille Akilleen ajajille epäonninen. Maantieajosta muodostui kortteliajotyyppinen kilpailu, jota sävyttivät lukuisat pahat kaatumiset ja kasat. Kisassa ajettiin 10 kierrosta 11 kilometrin lenkillä. Kapea tie ja kilpailijoiden kasat koituivat molempien kohtaloksi. Öhman jäi kapealla väylällä ison kasan taakse, ja uudelleen pääsy matkaan vei sen verran kauan aikaa, että hän joutui kisasta ulosliputetuksi. Vainio selvisi omasta kolaristaan hivenen nopeammin liikkeelle, mutta sijoitus painui kiivasvauhtisessa kilpailussa 58:nneksi.

Vaikka sijoitus EM-kisoissa ei ollut ihan sitä mitä haettiin, oli Vainio kokemukseen sekä Belgiassa, että Hollannissa tyytyväinen.

– Belgian kisat olivat hyvin kansainväliset, osanottajia oli eri Euroopan maista ja Yhdysvaltoja myöden Vainio toteaa.

– Kisoissa ajettiin koko ajan täysillä. Omat jalat olivat kuitenkin hyvässä kunnossa ja olen ihan tyytyväinen, vaikka hengityksen kanssa oli vähän haasteita.

– EM-kisoissa itselläni oli yhteentörmäys, kun olin vielä tosi hyvillä paikoilla kärjen tuntumassa. Mutta minkäs teet kun edellä olevan kylkeen ajettiin, ja itse jouduin samaan kasaan ja toiset tulivat mun päälle.

– Siihen asti mulla oli usko ja tavoite päästä ainakin viidentoista sakkiin, mutta mahdollisuudet menivät kyllä tässä. Kisassa oli paljon kolareja, ensimmäinen kolari jo viidensadan metrin ajon jälkeen. Kun 160 nuorta ajajaa pannaan ajamaan kapeaan korttelityyppiseen ränniin, ei voi juuri muuta odottaa. Ajo oli tosi aggressiivista ja osa ajon tapahtumista oli ihan päätöntä. Ajo oli paikoin aikamoista painimista, jossa joutui antamaan jatkuvasti kyynärpäätä.

Akilleen Pyöräilyn päävalmentaja Kari Myyryläinen oli tyytyväinen suojattiensa menoon, vaikka manasi huonoa onnea EM-kisoissa.

– Junioreiden aika-ajoon EM-kisoissa otti osaa 59 ajajaa, ja Samulin sijoitus oli 28. Samulin ajo oli hyvä, muttei ihan se mihin parhaana päivänä pystyisi. 20 sekuntia nopeammin ajaneena hän olisi sijoittunut 20 joukkoon, joka oli tavoitteena, Myyryläinen kommentoi.

– Maantieajo ajettiin aivan Alkmaarin keskustassa 11,5 kilometrin lenkillä, jota ajettiin 10 kertaa. Kilpailureitti oli kortteliajomainen, sisältäen paljon kurveja, kapeita teitä, laattatietä sekä vajaan kilometrin pätkän mukulakiveä, eli reitti oli varsin haastava. Kilpailuun osallistui 160 ajajaa ja pojat joutuivat lähtemään melko takaa, lähtöpaikka kun määräytyy nation cupin mukaan.

– Eka kolari oli jo 500 metrin jälkeen. Tähän kolariin Samuli joutui ja peli oli sillä selvä. Veeti pysyi välttämään kolarit aina neljännelle kierroksille asti. Hän oli jo nostanut itsensä aivan kärkeen, mutta neljännellä kierroksella kurvissa joku oli ajanut hänen kylkeen ja aiheutti kolarin. Näin myös Veetin kisa kärkipaikoista oli mennyttä.

Seuraavaksi Akilleen pyöräilijät suuntaavan tulevana viikonloppuna Norjaan Fincyclingiin, jossa ajetaan Heroes of the tomorrow -kisa. Öhmanin ja Vainion lisäksi Akilleesta mukaan osallistuu Leevi Kervinen. Elokuun lopussa on vielä Etelä-Koreassa ajettava Tour de DMZ kisa, joka kovatasoinen kansainvälinen maantiepyöräilykilpailu. Kisa ajetaan Koreoiden välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Porvoon Akilleen Pyöräilyn päävalmentajan Kari Myyryläisen sääennustus toteutui – Porvooseen tuli mitalisadetta maastopyöräilyn SM-kisoista22.7.2019 21.20
Akilleen Pyöräilyn Joni Kanerva SM-hopealle SM-kortteleissa7.7.2019 20.51
Porvoon Akilleen pyöräilijät löysivät hyvän vauhdin viikonloppun kilpailuissa – 18-vuotias Samuli Öhman piti parasta vauhtia21.5.2019 21.00
Akilleen pyöräilijät loistivat maanteillä ja maastossa14.5.2019 21.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat