Paikalliset

Nyt kaikki vain rohkeasti puita halaamaan!

Puiden halailu on aitoa ja konkreettista, sanoo Virpi Pakaslahti.

Eija Quinlan

Kansallisen puunhalausviikon kunniaksi Green Coach, vihreän hyvinvoinnin ja tietoisuustaitojen valmentaja Virpi Pakaslahti järjestää Porvoossa tiistaina 27. elokuuta kello 18 ohjatun ja maksuttoman puunhalaussession.

– Tapaamme Linnamäen parkkipaikalla kello 18. Sieltä lähdemme Linnamäen metsään, jossa ohjaan lempeästi tottumattomankin puunhalaajan löytämään oman halattavan puun. Kaikki ovat tervetulleita, lapset ja aikuiset. Tuokio kestää noin 20 minuuttia. Puethan päälle sään mukaiset mukavat vaatteet, sade ei haittaa menoa, Pakaslahti sanoo.

– Ohjaan konkreettisia keinoja aistiesi aktivointiin ja voit helposti hyödyntää niitä myös omassa arjessasi. Oma luontoyhteytesi elpyy, mieli rauhoittuu ja kosketus omaan sisimpääsi vahvistuu. Aistisi avautuvat ja koet yllesi laskeutuvan rauhan luonnon turvallisessa läsnäolossa. Päätämme harjoituksen peilaten syntyneitä ajatuksia.

 

Miksi ihmisten pitäisi mielestäsi halata puita tai olla puiden läheisyydessä?

– Sillä on sellainen fyysinen, palauttava vaikutus. Keho palautuu ja stressihormonit vähenevät. Se vaikuttaa meihin jokaiseen. Jopa 15 minuuttia riittää, eikä maksa paljon.

– Samalla kun tulee ne fyysiset vaikutukset, niin mielikin rauhoittuu. Saa vähän etäisyyttä asioihin. Usein ainakin itse saan metsäkävelyltä levollisuutta ja suhteellisuutta asioihin, niin ilossa kun surussakin.

Joidenkin mielestä puiden halailu on höpsöjen hommaa.

– Ei todellakaan. Se on selväjärkisintä, mitä ihminen voi tehdä, se on aitoa ja konkreettista. Ja nyt tällä puunhalausviikolla on lupa halailla, Pakaslahti naurahtaa.

– Vaikka kokee olevansa ihan ”tavallinen” ihminen suhteessa luontoon, niin aina siitä saa siitä hyötyä. Luonto ei erottele. Se ottaa kaikki vastaan.

– Luonnossa on myös paljon symboliikkaa, puissa etenkin. Puulla on runko, jossa tapahtuvat tärkeät elintoiminnot, kuten nestevirtaukset ja ravinteiden kulku aivan kuten ihmisen kehossakin. Sitten ovat puun juuret, yhteys maahan ja puun perintöön. Ihmisellä se voisi olla meidän juuret, historiamme, henkinen ja fyysinen perintömme.

– Suomalaiset ovat metsäkansaa. Fyysinen perintömme esimerkiksi hermostossamme vievät ihmisen evoluution alkuaikoihin. Sieltä ollaan peritty esimerkiksi reaktiomalleja selviytyäksemme hengissä, eli hyvin paljon alkukantaista ja syvää ihmisyyteen liittyen tulee sieltä asti. Sitten puun latvus on muuttuvaa, vuorovaikutteista. Meillä ihmisillä se voisi kuvastaa vuorovaikutustamme ympäristöömme, verkostojamme. Tällaista symboliikkaa löytyy valtava määrä luonnosta, Pakaslahti sanoo..

Puunhalausviikolla kaikki voivat halata puita ihan luvan kanssa. Teemaviikko on kaikille avoin. Puita voi halata kaupungissa, maalla tai metsässä, joko yksin tai kaverin kanssa tai isommallakin porukalla. Ajankohdan voi jokainen päättää itse.

26.8 - 1.9 järjestettävän Kansallisen puunhalausviikon teemana on monimuotoisuus.

Oman halauksensa voi jakaa somessa tunnisteella #puunhalausviikko.

Tapahtuman järjestävät Viherympäristöliitto, Maa- ja kotitalousnaiset ja Luonnonvarakeskus. Yhteistyökumppaneina Suomen luonnon päivä ja Suomen ympäristökeskus (SYKE).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jo parikymmentä minuuttia metsässä saa verenpaineen laskemaan – luonto elvyttää mielen ja kehon, vaikutuksia osataan aletaan vihdoin käyttää myös hyväksi6.7.2019 17.30
Luontomiehet esittävät lahjaa metsien monimuotoisuudelle: Porvoon tulisi luopua hakkuista6.5.2019 10.00
Metsäjoogaa ja aistien herättelyä27.6.2017 19.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat