Paikalliset

Talot kertovat: Kaupungin kaunein talo?

Villa Borgia on kunnostettu hissukseen useita vuosia. Työ on yhä kesken.

Inka Töyrylä

Vanhojen seinien sisäpuolelle kätkeytyy lukemattomia tarinoita. Talot kertovat -sarjassa lähdetään aikamatkalle menneisyyteen.

 

Papinkadulla, mäessä vaaleanpunaisen kerrostalon vieressä seistä tönöttää Porvoon kauneimmaksikin tituleerattu vanha, hieman erikoinen talo, joka tuntuu kertovan jostain toisesta aikakaudesta. Hiljaa se pysyy, ei kerro tarinaansa.

– Se on hyvin poikkeuksellinen talo ympäristössään. Jostain täysin käsittämättömästä syystä sitä ei ole suojeltu, Porvoon museon rakennustutkija Juha Vuorinen sanoo.

Vuorisen mukaan vanhan talon yläkerrassa oli viime vuosiin asti huonokuntoinen vuokra-asunto. Muuten talo on ollut pitkään tyhjillään.

– Jos Helsingissä olisi näin patinoitunut hieno tila, siihen olisi jo laitettu vaikka mitä. Nyt taloa onneksi kunnostetaan. Siitä saa vielä upean liiketilan.

 

Villa Borg -nimisen talon historiasta tiedetään hyvin vähän – tai ainakin tietoa on erittäin vaikea löytää. Talon alkuperäisiä piirustuksia ei ole säilynyt. Porvoolainen valokuvaaja Natalia Linsén on ikuistanut talon vuosisadan vaihteen tienoilla. Kuva kertoo, että talossa toimi tuolloin Gustaf Gröndahlin Kalustokauppa.

– Huomasimme taannoin kulttuuriympäristöpäivillä, että Google maps ohjaa tänä päivänä Brunbergin makeistehdasta etsivät vieraat Villa Borgin luo, Vuorinen naurahtaa.

Ihan väärässä Google maps ei ole, vaikka sen tieto varsin vanhentunutta onkin. Makeistehdas toimi täällä hetken perustamisensa jälkeen, ennen kuin se siirtyi isompiin tiloihin Raatihuoneenkadulle vuonna 1920.

 

Juttu jatkuu kuvan alla.

1863162-n.jpg

Natalia Linsén kuvasi Villa Borgin sen jälkeen, kun Johan Kullman oli loihtinut sille uuden julkisivun. Kuva: Natalia Linsén / Porvoon Museo

 

Empirekeskustan inventoinnin mukaan Villa Borgiin on tehty useita muutoksia vuosina 1883–1928. Myymäläjulkisivu on peräisin vuodelta 1896.

– Kuuluisa jugend-rakennusmestari Johan Kullman on tehnyt tämän julkisivumuutoksen, mutta itse talo on huomattavasti vanhempi. Muita Kullmanin näyttäviä liiketiloja ei enää löydy Porvoosta, muut hänen säilyneet rakennuksensa ovat asuintaloja. Siinä mielessä tämä rakennus on todella ainutlaatuinen, Vuorinen kertoo.

Kaikkiaan kaupungissa tunnetaan lähes 300 Johan Kullmanin suunnitelmakokonaisuutta, joista monet ovat jo hävinneet. Näistä 60 oli uudisrakennuksia, muut käsittivät sekä yksittäisiä ikkunoiden muutoksia jo olemassa olleisiin taloihin, kuin kokonaisia fasadimuutoksia. Kullmanin erikoisuus olivat 1920-luvulla tehdyt kylpyhuonesuunnitelmat vanhoihin taloihin.

 

Vielä pari vuotta sitten rakennuksen sisäänkäynnin yläpuolella oli venefiguuri. Enää sitä ei näy.

Figuuri muistutti siltä ajalta, kun edesmennyt Lasse Vaha piti kauniin fasadin takana pienoisveneliikettä. Siitäkin on jo kauan.

Talosta pitkään haaveillut Finn-Juhan Rytioja osti kymmenen vuotta sitten tuolloin varsin kurjassa kunnossa olleen rakennuksen. Puutalo kuului silloin samaan kiinteistöyhtiöön, kuin Kaivokadun suuntaisesti sijaitseva Miljoonatalo. Villa Borgin katto vuoti, lattioilla piti pitää ämpäreitä. Kadun puolelta osa lattian kantavista hirsistä oli lahonnut poikki. Rytioja aloitti talon kunnostuksen.

Sittemmin hän on myynyt talon. Kunnostustyöt ovat yhä käynnissä.

Kaikki Talot kertovat -sarjassa julkaistut artikkelit on sijoitettu alla olevaan karttaan. Klikkaa taloa, niin pääset lukemaan jutun sekä liikkumaan helposti tarinasta toiseen. 

Mikä talo?

Papinkatu 17, Villa Borg

Rakennusvuosi tuntematon, alkuperäiset piirustukset ovat hävinneet. Nykyisen kauniin julkisivun on suunnitellut rakennusmestari Johannes Kullman 1896. Taloa ei ole suojeltu.

Talo on myyty yksityiseen käyttöön 2009. Sen kunnostus on parhaillaan käynnissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Talot kertovat: Teetä rouville ja koulutusta tytöille – nykyisen ravintolan pihapiiri oli toimelias ja vireä31.8.2019 17.33
Talot kertovat: Hevosenkenkiä ja Pikku-Jusseja, Länsirannan moderni tehdas oli ajassa kiinni24.8.2019 20.05
Talot kertovat: Porvoolaislelut niittivät mainetta, nykyisessä Pomo-talossa sijainnut Lelupaja oli iso työllistäjä17.8.2019 19.30
Talot kertovat: Natalia Linsén oli aikaansa edellä7.8.2019 19.20
Talot kertovat: Kaupungin ensimmäiset liukuportaat3.8.2019 10.35
Talot kertovat: Periporvoolaiseen tapaan sähkön saamisestakin kiisteltiin, ensimmäinen sähkölaitos rakennettiin yksityisin varoin20.7.2019 18.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat