Puheenaihe

160 asetta, 55 kiloa huumeita ja 150 000 ekstaasitablettia... – Poliisi puuttui United Brotherhoodin ja Bad Unionin toimintaan Helsingissä, Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Porvoossa

Laajaa näkyvyyttä saivat muun muassa torstaina tehdyt kotietsinnät Tuusulassa ja Porvoossa, jolloin poliisi otti kiinni kuusi ihmistä törkeisiin huumausainerikoksiin liittyen.

United Brotherhood -rikosllisryhmän jengiliivit.

Poliisi

Poliisin laaja operaatio rikollisuusjärjestö United Brotherhoodia vastaan huipentui viime viikolla, kun viranomaiset ovat tehneet suuria kotietsintäoperaatioita eri puolilla Suomea.

Erilaisia poliisioperaatioita on reilun viikon aikana tehty Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa ja Vantaalla.

Laajaa näkyvyyttä saivat muun muassa torstaina tehdyt kotietsinnät Tuusulassa ja Porvoossa, jolloin poliisi otti kiinni kuusi ihmistä törkeisiin huumausainerikoksiin liittyen.

Operaation yleisjohtaja Ari Lahtela KRP:ltä toteaa, että rikollisjärjestön toimintaan piti puuttua, ennen kuin se paisuu liikaa. Rikosjärjestön jäsenillä on laajamittaisesti takanaan useita törkeitä väkivalta-, huumausaine ja ampuma-aserikoksia.

– Lisäksi joukolla on vastuuasemia yrityksissä, ja tähän puoleen liittyy todennäköisesti myös talousrikollisuutta, Lahtela sanoo.

Rikoshyödyn suuruus on arviolta kaikkiaan 2,6 miljoonaa euroa.

Operaatio aloitettiin vuoden alussa ja se on Suomen mittakaavassa ollut suuri. Tällä hetkellä kiinniotettuja tutkintavankeja on 21, ja he kuuluvat United Brotherhoodiin tai sen alajärjestöön Bad Unioniin. Kiinniotetuissa on myös ryhmittymän avainhenkilöitä.

Poliisin haaviin on kertynyt reilun vuoden aikana kaikkiaan 160 kappaletta takavarikoituja aseita. Toisinaan poliisi on takavarikoinut kymmeniä aseita muutamista kohteista, ja toisinaan yksittäisiä aseita. Huumeita on takavarikoitu 55 kiloa ja 150 000 ekstaasitablettia, joka on Suomen suurin ekstaasitakavarikko. Rikoshyödyn suuruus on arviolta kaikkiaan 2,6 miljoonaa euroa.

Juttu jatkuu videon ja kuvien jälkeen.

Poliisi takavarikoi muun muassa 160 asetta. Kuva: KRP

Tampereen kotietsinnällä löydettiin mun muassa rynnäkkökiväärin lipas. Kuva: KRP

Porvoossa tehtyihin etsintöihin osallistui suuri määrä poliiseja. Kuva: KRP

Kotietsintöjen lisäksi tänään maanantaina poliisi on yhdessä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa tehnyt etsintäoperaatioita vankiloihin.

– United Brotherhoodilla on arviomme mukaan erityisen vahva vaikutusvalta näissä vankiloissa ja siksi operaatiot suunnattiin juuri niihin, kertoo erityisasiantuntija Sami Peltovuoma Rikosseuraamuslaitoksesta poliisin tiedotteessa.

Etsinnöissä löydettiin huumausaineita ja niiden käyttövälineitä sekä melko paljon huumausainekauppaan liittyvää kirjallista materiaalia. United brotherhoodin jäsenet ovat käyneet huumekauppaa vankilasta käsin.

Järjestöön kuuluvat vangit harjoittavat rikollisuutta vielä vankiloissakin, ja sitä yritetään estää muun muassa pitämällä United brotherhoodin jäsenet erossa muista vangeista. Jäsenet ovat haalineet perusoikeuksia itselleen rajoittamalla muiden vankien perusoikeuksia väkivalloin, uhkailulla tai kiristämisellä.

Kihlakunnansyyttäjä ja Poliisihallitus ovat nostaneet Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa kanteen United Brotherhoodin ja sen alayhdistyksen Bad Unionin lakkauttamiseksi.

Suomessa ei ole aikaisemmin nostettu kannetta vastaavanlaisten rikollisryhmien lakkauttamiseksi. Nyt nostetussa kanteessa on kyse uudenlaisesta hallinnollisen rikostorjunnan muodosta, jolla pyritään järjestäytyneen rikollisuuden torjuntastrategian mukaisesti puuttumaan tehokkaasti järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan ja sen lieveilmiöihin Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poliisin suuroperaatio Sannaisissa: Törkeistä huumerikoksista epäillyt porvoolaiset poliisin vanhoja tuttuja6.9.2019 15.39
Poliisioperaation silminnäkijät: poliiseja laajalla alueella, Veckjärventien varrella pidätys6.9.2019 12.36
Porvoossa ja Tuusulassa käynnissä poliisioperaatiot – Komisario: Kyseessä on kotietsintä5.9.2019 18.45
Ulkomaiset rikollisjengit tuovat Suomeen kovat otteet ja reviiritaistelut – KRP: "Pyrkivät soluttautumaan rakennus-, turva- ja ravintola-alalle"29.3.2019 13.44

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat