Paikalliset

Pääministeri Rinne Uusimaan juhlalehdessä: "Tiedän miksi hoitajat väsyvät ja haluavat pois alalta"

Antti Rinne (sd.) on toiminut Suomen pääministerinä valtioneuvoston linnassa runsaan kolmen kuukauden ajan.

Päivi Tuovinen

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen alkukaudelle ovat tulossa talven vaikeat palkkaneuvotteluista. Etulinjassa on hoitoala, jonka työolosuhteet ja palkkaus puhuttavat nyt laajalti.

Rinne huomauttaa, että valtio on nyt palauttamassa kunnille valtionosuuksina aiemmat lomarahaleikkaukset, mikä tietää 250 miljoonan euron kertaluonteista ja 250 miljoonan euron vuosittaista lisäresurssia.

– Toivon voimia ja rohkeutta nyt ammattijärjestöille ja työnantajapuolelle. Tulisi miettiä, miten hoitajien tekemä äärimmäisen arvokas työ saataisiin palkkaukseltaan oikeudenmukaisemmaksi.

Rinne itse vietti alkuvuodesta kaksi kuukautta sairaalahoidossa.

– Minulle tuli selväksi keskeisin syy siihen, miksi hoitajat väsyvät ja haluavat pois alalta. Jos hoitotyötä ei pysty tekemään inhimillisesti ottaen oikealla tavalla, se jos mikä syö ihmistä, joka haluaa tehdä työnsä kunnolla, Rinne arvioi.

Pääministerin mukaan kaksi hallituksen ajamaa uudistusta tulevat parantamaan merkittävästi tilannetta hoitoalalla.

– Eduskuntaan on tulossa lakiesitykset hoitajamitoituksen nostosta ja lääkärin vastaanotolle pääsystä seitsemän päivän aikana kiireettömässäkin hoidossa, hän kertoo.

– Arvio on, että muutosten läpivienti vaatii 4 000 uutta hoitajaa ja lääkäriä. Niihin on tulossa vuosien mittainen siirtymäaika. Toivottavasti talous kehittyy suotuisasti, mutta hallituskauden aikana tavoite on lisätä henkilöstömäärää vähintään tuhannella.

 

Itäisellä Uudellamaalla on jo vuosia oltu huolissaan oman sairaalan ja erikoissairaanhoidon kohtalosta sote-uudistuksen myllerryksessä.

Pääministeri Rinne arvioi, ettei ole ratkaisevaa minkänimisiä tuottajat ovat, vaan miten hyviä ovat saavutettavuus ja laatu.

– Nähdäkseni Uudellamaalla voidaan päästä hyvin lähelle kuntien yhteisen näkemyksen mukaista ratkaisua. On vain muutamia kohtia joiden perustuslain mukaisuus on selvitettävä huolellisesti.

– Haluamme olla kuntien kumppaneita eikä vastavoimia.

Tämä tarkoittaisi, että itäinen Uusimaa voisi olla oma sote-alueensa.

 

Ammattiyhdistysjohtajana aiemmin tunnettu Rinne korostaa koulutustason merkitystä työllistymismahdollisuuksille tänä päivänä.

– 20 vuodessa on sulanut pois lähes miljoona työpaikkaa, joissa pärjäsi pelkällä peruskoulupohjalla. Vain peruskoulun suorittaneiden työllisyysaste on nyt 41 prosenttia, kun se ammattitutkinnon tai lukion suorittaneilla on 75.

Rinteen hallitus onkin tekemässä toisesta asteesta uuden perusasteen.

– Tavoitteena on, että jokainen suomalainen nuori suorittaa muutaman vuoden päästä joko ammattitutkinnon tai lukion.

Postin ympärillä käyty kohu osoittaa, että Suomeen on syntynyt matalapalkka-aloja, joilla työnteko ei riitä tavallisena pidettyyn elintasoon.

– Peruslähtökohta pitää olla, että jos harjoitetaan toisten työpanokseen perustuvaa liiketoimintaa, palkan pitää olla sellainen, että sillä tulee säällisesti toimeen, Rinne toteaa.

– Postin johdon palkitseminen on ollut todella huonosti harkittu. Johdon palkankorotuksiin on käytetty suunnilleen sama summa kuin mikä säästettäisiin 700 työntekijän siirrolla alemman sopimuksen piiriin, hän jatkaa.

Rinne puhuu mielellään kohtuudesta. Globaali varallisuuden kasaantuminen yhä harvemmille ei hänestä sitä ole.

– Ei pidä olla kateellinen, jos joku rikastuu omalla työllään. Kysymys kuuluu, tehdäänkö se toisten kustannuksella.

Lue koko pääministerin haastattelu 12. syyskuuta ilmestyvästä Uusimaan 125-vuotisjuhlalehdestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Antti Rinne aloitti koulutiensä Loviisassa – lähin uimahalli löytyi Porvoosta12.9.2019 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat