Paikalliset

Kesko otti vetovastuun K-Citymarket-hankkeesta – sillä ei ole nyt aikataulua

Taidetehtaan viereen joen rantaan suunniteltu uusi K-Citymarket vaikuttaa saaneen vaihteeksi myötätuulta purjeisiinsa.

ARRAK ARKKITEHDIT

Kesko on ottanut rakennusliike Hartelalta tässä vaiheessa vetovastuun Länsirannalle Taidetehtaan viereen suunnitellusta hankkeesta, joka sisältää muun muassa uuden K-Citymarketin.

– Meillä on Hartelan kanssa sopimus, mutta he ovat vetäytymässä. Näin olen ymmärtänyt, Keskon aluejohtaja Timo Heikkilä sanoo.

Koska Kesko on aiemmin ollut menossa rakennettavaan kiinteistöön vuokralaiseksi, neuvottelukumppani on ollut rakennusliike. Nyt Kesko haluaa selvittää itselleen tarkemmin uuden kumppanin kanssa, millaisin edellytyksin rakennus olisi toteutettavissa. Selvitykset liittyvät muun muassa maaperään ja maanalaisen pysäköintihallin rakentamiseen.

– Teemme jatkoselvityksiä ja keskustelemme kaupungin kanssa. Monia teknisiä kysymyksiä pitää ratkaista suuntaan ja toiseen. Haluamme tietää, mitä sinne on mahdollista tehdä ja mitä ei. Jos hankkeessa päästään eteenpäin, tarvitsemme monenlaisia kumppanuuksia, Heikkilä toteaa.

Hän sanoo, että hankkeelle ole tässä vaiheessa aikataulua.

Lue lisää juttuja Länsirannasta.

Asemakaava lähtee siitä, että rantaan rakennetaan hybridirakennus, joka sisältää K-Citymarketin lisäksi hotellin ja asuntoja.

Kaupunki on nimenomaisesti asettanut hankkeen ehdoksi hotellin, joka palvelisi Taidetehtaan kongressiasiakkaita. Yleisesti arvellaan, että yksi Hartelan vetäytymisen syistä on, ettei hotellioperaattoria ole löytynyt.

– Jos joudumme miettimään uudenlaisia ratkaisuja, olisi toivottavaa, että asemakaava mahdollisesti voisi joustaa. Mutta asia on ilmeisen kriittinen, emmekä ole vielä avanneet keskustelua mihinkään suuntaan, Timo Heikkilä sanoo.

Mikäli asia kuitenkin nousisi esiin, kaupungin päättäjät joutuisivat miettimään, onko hotelli tärkeämpi kuin kaupan palveluverkon kehittäminen ja kilpailun lisääminen.

– Olisi erittäin tärkeää, että saisimme keskustaan laajan palvelun K-Citymarketin. Kuninkaanportti on haudattu aikoja sitten. Toivomme, että voisimme parantaa palveluja Porvoossa, oli ratkaisu mikä hyvänsä, koska kaupunki on vireä ja dynaaminen.

 

Porvoon apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kertoo, ettei Hartela ole ilmoittanut Porvoon kaupungillekaan virallisesti vetäytymisestään.

– Siihen tyyliin on keskusteltu, että he voisivat siirtää vetovastuun muulle taholle eli Keskolle.

Kaupungilla ja Hartelalla ei ole mitään asiaan liittyviä sopimuksia, joihin olisi kirjattu takarajoja tai sanktioita, joita hankkeesta vetäytymisestä seuraisi.

– Hartela omistaa noin puolet tontista, kaupunki omistaa toisen puolikkaan. He eivät ole kaupungin puolikasta koskaan ostaneet, von Schoultz toteaa.

Hän ei innostu ajatuksista, että asemakaava voisi joustaa.

– Asemakaavan avaaminen olisi hyvin hankala prosessi. Linjamme on ollut, että kaavan mukaista toteutusta haetaan.

Von Schoultz tapasi alkuviikosta Keskon edustajat, ja puheena oli ranta-alueen maaperän rakennettavuus. Maanalainen pysäköintikin on kuitenkin osa asemakaavamääräyksiä.

– Alueen toimivuuden kannalta pysäköintipaikkoja pitää olla tarpeeksi. Alue on tiivis, joten maanpäällisiä paikkoja tarvittavalle automäärälle ei löydy. Taidetehtaan nykyinen parkkihallikin on onnistuttu sinne rakentamaan, eivätkä perustamisolot niin radikaalisti erilaisia ole tässä kohtaa. Tehtävissä ne ovat, mutta se on haasteellista.

– Kaupunki on tehnyt maaperätutkimuksia, ja kaikki tieto tietenkin Keskon suunnittelijoille tarjotaan. Kun Taidetehdasta saneerattiin, me rakensimme joen suuntaisesti ponttiseinää. Täytyy katsoa, onko vastaavanlaisia tarpeita. Hyvässä hengessä yritämme saada yhdessä hankkeen eteenpäin, Fredrick von Schoultz toteaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hartelan sanotaan olevan vetäytymässä K-Citymarket-hankkeesta, mutta kaikki osapuolet vaikenevat - "Edistämme hanketta reunaehtojen mukaisesti"7.6.2019 13.07
Hartela KHO:n päätöksestä: Rakentaminen Länsirannalla alkaa aikaisintaan kesän jälkeen23.1.2019 12.25
Jokirantaan saa rakentaa marketin – KHO ei myöntänyt valituslupaa23.1.2019 10.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat