Paikalliset

Mitä tapahtuu, kun hoidokit saivat tarpeekseen – Pilottiprojekti Herrankukkaro on näytelmä vanhustenhoidosta.

Tällaisella harrastajateatteriporukalla syntyy Pilottiprojekti Herrankukkaro.

Joni Villanen

Porvoon Kulttuurinystävät ry:n tuottama ja porvoolaisen kirjailija Maijaliisa Dieckmannin käsikirjoittama Pilottiprojekti Herrankukkaro, näytelmä vanhushoidosta, on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Köhnövaaran kaupunkiin, jossa puuhataan hoivakoti Kultaisen Iän Onnelan ulkoistamisesta. Kaupungin säästötoimet ovat jo jonkin aikaa kohdistuneet vanhainkodin hoivaan, muonitukseen ja lääkintään. Kiireinen lääkäri ei ole nähnyt potilaita vaan hoitaa heitä tietokonemerkintöjen pohjalta.

Lopulta hoidettavat saavat säästötoimista tarpeekseen ja kaupungin ulkoistamistoimet saavat odottamattoman käänteen.

 

Vanhustenhoito-asiat ovat lähellä Porvoon Kulttuurinystävät ry:n toiminnanjohtaja Sari Gladin sydäntä, eikä hän epäröi ottaa kantaa vanhusten puolesta.

– Yritän saada kuuluville niiden äänen, joiden ääntä ei saada kuuluville, Glad sanoo.

– Näytelmän viesti on se, ettei vanhuksia pidä aliarvioida eikä kohdella kaltoin. Heillä on oikeus elää arvokasta elämää ja he ovat yksilöitä, ihmisiä, joilla on laaja elämänkokemus, moninaiset ammatit ja tukenaan tarpeen tullen omaiset.

– Vanhustenhoitotilanne Suomessa on mielestäni kurja. Se on kurja kaikkien osapuolten suhteen, henkilökunnan ja vanhusten. Ja todella ikävä on tilanne, jossa yksityistettiin vanhustenhoito, nuo Attendot ja Esperit, ja joissa valvonta on pettänyt. Ihmiset ovat joutuneet tosi vaikeaan tilanteeseen. Osaltaan siitä syystä me nyt tämä näytelmä esitetään.

– Tarjolla on vakavaa asiaa, mutta pilke silmäkulmassa. Tervetuloa katsomaan myös alan ammattilaiset, hän vinkkaa.

 

Näytelmä on esitetty aiemmin jo vuonna 2011, mutta se on edelleen valitettavan ajankohtainen.

On kuitenkin hirveän hieno asia, että noihin Espereihin saatiin puututtua, että se tuli ihmisten tietoon, kirjailija Maijaliisa Dieckmann sanoo.

– Noissa laitoksissa on hirveän huonossa kunnossa olevia ihmisiä, ja tämä hengissä pitäminen, siinäkin on kaksi puolta. Hoitohenkilökunta on uskomattoman hyvää, aivan kuin olisivat kutsumustyössä, niin hellästi ja nätisti hoitavat, mutta tällaisessa näytelmässä täytyy kärjistää.

 

Esitykset ovat Café Cabriolen yläkerrassa. Tiistaina 17.9., keskiviikkona 18.9. ja torstaina 19.9. kello 18.

Lippuvaraukset: puh. 050 414 2181 tai [email protected] tai tuntia ennen ovelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat