Paikalliset

Kokonniemen hiihtohissin viereen saisi 205 metriä pitkät kuntoportaat – kokonaishinta nyt suurempi kuin keväällä

Kunto- ja kulttuuriportaiden kohtalo ratkeaa joulukuussa kaupunginvaltuuston budjettikäsittelyn yhteydessä.

Ulla Mether

Porvoon kaupungin liikuntapalvelut on tarkentanut kunto- ja kulttuuriportaiden keväällä tehtyä suunnitelmaa ja kustannusarviota. Nyt ehdotus kuuluu, että portaat rakennettaisiin Kokonniemen laskettelukeskuksen pohjoisrinteeseen hissilinjan viereen.

205 metrin pituisille portaille kertyisi hintaa 240 000 euroa, eli suunnitelma on kallistunut viime keväänä esillä olleesta vaihtoehdosta 10 000 eurolla.

Lisäksi portaiden yhteyteen hankittavaa taideteosta varten on suunniteltu varattavaksi 40 000 euroa.

Näin ollen kunto- ja kulttuuriportaiden kokonaishinnaksi tulisi 280 000 euroa.

Asia on esillä torstaina 19. syyskuuta sivistyslautakunnassa ja investointipäätös tehdään vuoden 2020 talousarvion käsittelyn yhteydessä.

Lue lisää juttuja Länsirannasta.

Liikuntapalveluiden päällikkö Per Högström kertoo, että portaiden hintaan vaikuttavat haastava maasto, portaiden pituus ja materiaalivalinnat.

Portaat on tarkoitus rakentaa sinkitetystä ritilästä.

– Puu olisi materiaalina halvempi, mutta asennuskustannukset ovat niin korkeat, että hinta menee ritiläportaiden kanssa melkein samoihin, Högström kertoo.

Högström kehuu ritiläportaita myös huoltovapaiksi.

– Niitä pitkin voi mennä myös nastakengillä myöhemmin syksyllä.

Käyttökausi ulottuisi suurin piirtein huhtikuusta marraskuuhun säistä riippuen.

 Jos suunnitelma etenee jouhevasti, testataan ritiläportaiden toimivuus maauimalan rinteessä. Portaat voisivat olla hyvässä lykyssä valmiit jo ensi kesäkuun alussa.

Högström kehuu portaiden suunniteltua sijaintia: huipulla vierailijalle tarjoillaan äärimmäisen hieno "viuhka" erilaisia maisemanäkymiä. On asutettua kaupunkinäkymää, merta ja saaristoa, teollisuutta...

 

Lautakunta päätti jo viime maaliskuussa, että kunto- ja kulttuuriportaat sijoitetaan Kokonniemen rinteen eteläpuolelle. Tämän suunnitelman hintalappu oli 230 000 euroa.

Tarkoitus oli rakentaa useiden portaiden ja kivituhkapolun reitti, joka olisi yhdistänyt Porvoonjoen Länsirannan ja Kokonniemen liikuntakeskuksen alueet toisiinsa.

Päätöksestä tehtiin toukokuussa oikaisuvaatimus, jonka mukaan kuntoporraspäätös tehtiin liian hataran tiedon varassa ja kuntalaisia kuulematta.

Sivistyslautakunta hyväksyi oikaisuvaatimuksen kuntalaiskuulemisen osalta, ja aiheesta järjestettiin asukaskysely.

Kyselyyn vastasi noin 400 henkilöä. Porvoon kaupungin mukaan suurin osa kyselyyn vastanneista suhtautui kuntoportaisiin myönteisesti ja toivoi pikaista toteutusta. Vastaajien enemmistö kannatti Kokonniemeä sijoituspaikaksi, kun vaihtoehdot olivat maauimala, Joonaanmäki ja Toukovuori.
Vastaajat toivovat, että portaat ovat turvalliset ja käyttökausi mahdollisimman pitkä.


Myös ympäristö- ja maisemalliset tekijät, muut liikuntamahdollisuudet lähialueella sekä paikoitusalue nähtiin kyselyssä tärkeinä.
 

Portaiden yhteyteen hankittava taideteos voisi olla ympäristö- tai maataidetta. Teoshankinta täydentäisi Länsirannan taideohjelman mukaan alueelle hankittua taidetta ja olisi ensimmäinen kaupungin rahoituksella hankittu teos. 40 000 euron summa kattaisi taiteilijan palkkion sekä teosmateriaalit ja asennuksen.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kokonniemen kuntoportaiden hinta puhuttaa – suunniteltu kokonaisuus on kuitenkin paljon laajempi kuin pelkät raput10.4.2019 08.39
Nuorisovaltuusto kritisoi kuntoporrashanketta10.4.2019 09.00
Vastaa kyselyyn: pitääkö Porvooseen rakentaa 230 000 euron kuntoportaat ja maisemareitti vai ei?1.7.2019 15.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat