Paikallisurheilu

ÅIF lähtee liigaan haastajana – 12 vuotta divarissa kypsytti taitoja

Jan Qvickström-Helling (vas.) ja ÅIF:n valmentaja Sebastian Freudenthal ovat valmiina salibandyliigaan.

Juhani Järvenpää

Salibandyn miesten liiga käynnistyy tällä viikolla. Kovimmat mestarikandidaatit tulevat varmasti Tampereen suunnalta, mutta haastajia riittää. Viime talvena maailman parhaan seurajoukkueen tittelin valloittanut Classic Tampereelta hakee viidettä perättäistä mestaruuttaan. Sipoolainen Ådalens IF teki viime keväänä uskomattoman tempun ja nousi parrasvaloihin liigajoukkueeksi. Tiikerit Vantaalta on myös nousijajoukkue. Ådalens Idrottsförening lähtee liigakauteen kapteeni Miro Herlinin johdolla.

 

Sipoossa ollaan realistisia, että joukkue lähtee kauteen haastajana. Jan Qvickström-Helling pelasi liigassa viimeksi kaudella 2000-2001 HIFK:ssa. Hän palaa liigaan 40-vuotiaana, mutta ei ole vanhin sarjassa.

– Liiganousussa oli tunnelmaa ja Sipoo sekaisin. Keväällä 1999 jäähallissa hävittiin VFT:n kanssa finaalit Oilersille, mutta nyt 20 vuotta sitten oli mukava voittaa iso peli. Onhan liigassa omilta edellisiltä liigakausilta mukana vielä Mika Kohonen ja Junnu Kivilehtokin, jotka ovat iältään vanhempia, joten tiedä tässä jos vaikka MM-kotikisat mielessä, Qvickström-Helling veisteli.

Hän sanoo harjoitelleen hyvin ja on täysin valmis askiin.

– Yksi peli kerrallaan ja töitä täysillä alusta asti. Pidetään hauskaa ja nautitaan pelaamisesta, sillä edetään.

 

Päävalmentaja Sebastian Freudenthal näkee joukkueen yllätysmahdollisuuden.

– ÅIF:lla on muutamia liigakokemusta omaavia pelaajia, mutta yllätysnousun jälkeen koko porukan pitää nousta uudelle tasolle. Tiivis sipoolaisyhteisö joukkueen ympärillä tukee fanaattisesti.

Sipoossa on lähdetty selkeyttämään omaa pallotonta peliä ja miettimään strategiaa.

– Meillä ei liigassa varmaan hirveästi palloa ole, vaan lähinnä otetaan vastaan, Freudenthal mietti kevään toisen yllätysnousijan ÅIF:n lähtökohtia. Viime kaudella ”Åiffi” oli päättänyt mennä 11 kuukautta elämä edellä ja sitten, jos pudotuspelipaikka aukeaa, kuukauden salibandy edellä. Se kuukausi toikin sitten paikan liigassa.

 

Tiikerit oli viime kauden Divarin runkosarjassa seitsemänneksi paras mutta keväällä pallollisena paras.

– Liiganousun myötä treenimäärät ovat kasvaneet ja päivittäisen tekemisen taso noussut isoksi teemaksi.

Mestari Classicin valmentaja Samu Kuitunen ei ainakaan myöntänyt ”Familyssa” harjoiteltavan määrällisesti sen enempää kuin muuallakaan. Pikemminkin mietitään harjoittelun laatua, jotta se kehittäisi niin pelaajia yksilöinä kuin joukkuetta kokonaisuutenakin.

 

Qvickström-Helling on valmentanut vuosia ÅIF:n junioreita.

– On mukava todeta, että pelaan nyt liigaa pelaajien kanssa, joita olen valmentanut junnuista asti. Meillä on hyviä omia kasvatteja ryhmässä, joten heillä on nyt hieno kasvualusta liigassa.

Nousijajoukkue on pysynyt hyvin kasassa, muutama uusi nuori on tullut mukaan. Seurassa asiat on hyvin hoidettu.

– ÅIF on harjoitellut hyvin ja rosterissa on kokemusta ja nuoria osaavia pelaajia. Meillä on putkeen 12 peräkkäistä divarikautta, joten kokemusta on paljon.

ÅIF:n valmennus korostaa puolustuspelaamisen merkitystä.

– Olemme pelanneet jo vuosia palloa nopeasti ylös ja minimoineet virheet. Liigapaikka on hieno asia pienelle seuralle, joten nautitaan jokaisesta hetkestä, Qvickström-Helling sanoo.

ÅIF pelaa osan kotiotteluistaan kotihallissaan Söderkullassa. Liiga kuitenkin pakotti sipoolaiset pelaamaan myös isommassa hallissa. Nikkilän monitoimihalli kelpasi liigalle ja sinne ÅIF vie osan kotiotteluista.

– Molemmat hallit sopivat meille, kun ne ovat kotikunnassa. Näin omat kannattajat voivat tulla helpommin kotimatseihin. Joukkueen taustavoimat ovat tehneet hyvin töitä kauden alun eteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

ÅIF teki historiaa ja nousi miesten salibandyliigaan 12.4.2019 22.04
Sipoon ÅIF avasi treenipelien sarjan M-Team vastaan – valmistautuminen miesten salibandyliigaan sujuu suunnitelmien mukaan18.8.2019 16.58
Miesten salibandyiiga tylynä sipoolaisille – ÅIF sai vain rippeet televisioinnista12.9.2019 18.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat