Paikallisurheilu

Viikonloppuna Porvoon Urheiluhallissa kilpaillaan jalan ja käden tiessä – tämän vuoden taekwondon Porvoo Openissa kilpaillaan ottelun lisäksi ensimmäistä kertaa myös liikesarjoissa

Perinteinen Porvoo Open kilpaillaan jälleen tulevana viikonloppuna. Ensimmäisen kerran kisat järjestettiin 90-luvun lopussa.

Porvoon Taekwondon Jimi Halenius (vas.) nappasi vuosi sitten kotikisoistaan kultaa 61-kiloisten sarjassa.

Toni Degerlund

Taekwondo on korealainen itsepuolustuslaji, jolla on pitkät historialliset perinteet. Laji on kehittynyt nykymuotoonsa jopa 2 000 vuotta vanhojen korealaisten taisteluperinteiden kautta. Sana taekwondo tarkoittaa suomennettuna jalan ja käden tie. Lajin merkittävimpänä kehittäjänä pidetään kenraali Choi Hong Hitä (1918–2002), joka alkoi kehittää Odogwanista modernin kaltaista lajia Korean armeijan 29. divisioonassa. Vuonna 1955 komitea nimesi lajin taekwondoksi ja aloitti lajin levittämisen yliopiston ja armeijan keskuuteen. Lajissa on kaksi kattojärjestöä, World Taekwondo (WT) ja ja International Taekwon-Do Federationin (ITF) hallinnoima taekwon-do. WT-tyylinen taekwondo-ottelu on virallinen olympialaji. Tulevana viikonloppuna Porvoossa pääsee ihastelemaan WT-tyylin ottelu- ja liikesarjakilpailuja (poomsae). Liikesarjakilpailut käydään nyt ensimmäistä kertaa Porvoossa.

Porvoo Openilla on pitkät perinteet Porvoossa. Ensimmäiset kisat järjestettiin jo 90-luvun lopussa. Yhtäjaksoisesti kisoja on järjestetty vuodesta 2011 lähtien. Tälläkin kertaa mukana on pääsääntöisesti kaikki Suomen kovimmat kilpailijat liigasarjoista, sekä kilpailu-uraansa aloittelevat harrastajasarjalaiset. Mukaan on ilmoittanut noin 200 kilpailijaa.

– Suomalaisten huippukilpailijoiden lisäksi, mukaan on tulossa 14 ottelijaa Venäjältä, kilpailunjohtaja ja Porvoo Taekwondon puheenjohtaja ja juniorivastaava Ari Holmi (4. dan) kertoo.

– Taso kilpailussa on kova. Kadettityttöjen alle 33-kiloisten sarjan kilpailussa mukana ovat muun muassa tämän vuoden EM-kisoissa otelleet Sofian Multigames (-33 kg) ja alle 29-kiloisten sarjan voittanut Kseniia Lebedeva, Porvoon Taekwondon ottelutoimintaa koordinoiva ja varapuheenjohtaja toimiva Merja Nurmi (3.kup) kommentoi.

– Meidän seuran Jenna Rämö ja Tampereen Doboksportia edustava Helmi Tiihonen kohtaavat nämä ottelijat kyseisessä sarjassa. Jennahan oli myös EM-kisoissa nyt syyskuun lopussa.

Porvoon Urheiluhallilla ottelukisat alkavat aamulla varhain kello 9.30 ja finaalit potkitaan iltapäivällä. Sunnuntaina kilpaillaan vastaavasti liikesarjoissa, jossa homma vihelletään käyntiin kello 10. Myös liikesarjassa nähdään kovia kilpailijoita. Suomalaiset kilpailijat ovat pärjänneet erinomaisesti tässäkin lajissa kansainvälissä arvokilpailuissa mm. EM- ja MM-tasolla. Liikesarja ei kuitenkaan ole ainakaan vielä toistaiseksi mukana olympialaisissa. Myös liikesarjakisoissa on omat sarjansa rankingkilpailijoille ja vähemmän kilpailleille harrastajille. Liikesarjakilpailussa nähdään noin 50 kilpasuoritusta. Mukana on myös parisarjat sekä freestyle.

Isäntäseurasta kotikisoissa lauantain otteluissa nähdään seitsemän ottelijaa liigasarjassa ja seitsemän harrastajasarjassa. Seuran ensimmäisessä liikesarjakisassa mukana on vastaavasti viisi omaa kilpailijaa. Osa on ensimmäistä kertaa mukana, ja osalla on jo pidempi aikainen kokemus kilpailemisesta.

– Liikesarjoista odotan, että tulee ainakin yksi kulta, ellei jopa useampikin. Uskon, että kaikki kisaajamme nappaavat jonkin värisen mitalin, Holmi toteaa.

– Otteluissa voi hyvänä päivänä myös tulla seitsemänkin kultaa liigasarjoista, tai ainakin himmeimpiä mitaleja. Myös harrastajasarjoista voi hyvinkin ainakin pari mitalia tulla Porvooseen.

Taekwondo

Taekwondo (myös taekwon-do tai tae kwon do) on korealainen itsepuolustuslaji.

Sanalla 'taekwondo' viitataan kahteen melko erilaiseen kamppailulajiin – World Taekwondo (WT) ja Kukkiwonin hallinnoimaan taekwondoon ja International Taekwon-Do Federationin (ITF) hallinnoimaan taekwon-doon. WT-tyylinen taekwondo-ottelu on olympialaji.

Suomeksi nimi taekwondo on käännetty muotoon "jalan ja käden tie". Taekwondoharrastajasta käytetään nimitystä taekwondoin.

Taekwondo kehittyi saaden vaikutteita jopa 2 000 vuotta vanhoista korealaisista taisteluperinteistä, sellaisista kuten tae kyon (potkutaistelu) ja su bak gi (vrt. japanilainen jujutsu tai korealainen hapkido). Näiden lajien vaikutus on tosin verraten pieni, sillä taekwondo on saanut eniten vaikutteita Shōtōkan-karatesta.

Ensimmäinen Kwan-koulu perustettiin Koreassa 1975, mutta yhtenä lajin merkittävimmistä kehittäjistä pidetään kenraali Choi Hong Hitä (1918–2002), joka alkoi kehittää Odogwanista modernin kaltaista lajia Korean armeijan 29. divisioonassa. Vuonna 1955 komitea nimesi lajin taekwondoksi ja aloitti lajin levittämisen yliopiston ja armeijan keskuuteen. Choi Hong Hi perusti 1966 International Taekwon-Do Federationin ja jatkoi lajin levittämistä kamppailulajina maailmalle.

Nykyään taekwondo on maailman harrastetuin kamppailu-urheilulaji. Sitä harrastaa noin 70 miljoonaa ihmistä lähes 200 maassa. Taekwondon arvokisat ovat kansainvälisimpiä urheilukilpailuita kaikki urheilulajit huomioon ottaen. MM-kisoissa on parhaimmillaan ollut yli 120 maata. Kaikki urheilulajit huomioiden taekwondo on maailman 10. harrastetuin urheilulaji ja kaikkein harrastetuin kamppailulaji, jos statusta arvioidaan lajia harrastavien urheilijoiden määrän tai urheilijoiden kansallisuuksien määrän suhteen.

Taekwondon toi Suomeen korealainen mestari Dae Jin Hwang vuonna 1979. Suomen Taekwondoliitto perustettiin 1980.

WT-ottelu on täyskontaktiurheilua, jossa pyritään voittamaan vastustaja keräämällä tätä enemmän pisteitä tai tyrmäämällä tämä. Lyönnit päähän ovat kiellettyjä, joten pisteitä kerätään pääasiassa potkuilla, jotka on sallittu täydellä kontaktilla vyötärön yläpuolelle – myös päähän. WT-ottelussa käytetään suojia päässä, jaloissa ja käsissä sekä vartalossa. Potkuista vartaloon saa kaksi pistettä, selän kautta ympäri pyörähtävistä vartalopotkuista kolme pistettä, suorista potkuista päähän kolme pistettä sekä selän kautta pyörähtävistä potkuista päähän neljä pistettä. Voimakkaista ja hyvin ajoitetuista suorista lyönneistä vartaloon saa yhden pisteen. Perinteisesti pisteitä WT-tyylin ottelussa ovat jakaneet 3-4 piste-, eli kulmatuomaria, mutta erilaisia elektronisesti pisteosumat tunnistavia järjestelmiä kehitetään jatkuvasti ja niitä on jo käytettykin aina EM- ja MM-turnauksia myöten. Olympialaisissa on toistaiseksi pitäydytty perinteisessä tuomaripisteenannossa, mutta toukokuussa 2011 maailman taekwondoliitto (WT) ilmoitti vuoden 2012 olympiakilpailuissa käytettävän elektronisesti potkut tunnistavia rintasuojuksia.

Potkut ovat taekwondossa merkittävässä osassa verrattuna moniin muihin itämaisiin kamppailulajeihin. Perusharrastajalle molemmat taekwondoliitot tarjoavat potkujen lisäksi myös kattavan määrän torjuntoja ja lyöntejä, jotka tekevät taekwondosta tehokkaan ja suoraviivaisen itsepuolustus- ja taistelulajin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Porvoon Taekwondon 12-vuotiaalle Jenna Rämölle sattui huono arpaonni Kadettien eli alle 15-vuotiaiden EM-kisoihin – porvoolainen otteli sarjan suosikkia vastaan siitä huolimatta ennakkoluulottomasti2.10.2019 20.00
Porvoon Taekwondon 12-vuotias Jenna Rämö lähtee luottavaisena Kadettien eli alle 15-vuotiaiden EM-kisoihin25.9.2019 22.00
Porvoon Taekwondolle menestystä kotikisoista – myös Loviisan Taekwondo pärjäsi kisoissa hyvin2.10.2018 05.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat