Paikalliset

Timpan matkan varrella on tapahtunut paljon – uusi kirja piirtää kauniin kuvan vuosikymmenestä

Timppa Lintusen taiteilijan uran ensimmäiset kymmenen vuotta ovat nyt kansien välissä. Hän on saanut vuosien varrella ohjausta useilta ammattitaiteilijoilta, tällä hetkellä Lintunen tekee paperitaidetta Johanna Kuneliuksen kanssa.

Samu Karvala

Porvoolaisesta erityistaiteilija Timppa Lintusesta kertova kirja Tapahtui matkan varrella julkistettiin keskiviikkoiltana Porvoon Paahtimossa. Tilaisuuteen osallistui yli 30 henkilöä, joihin Timppa, hänen tarinansa ja taiteensa ovat tehneet vaikutuksen.

Juhlatila oli juuri oikea, sillä Lintunen piti toukokuussa 2010 ensimmäisen näyttelynsä Paahtimon yläkerrassa. Takana oli vasta yksi talvi taidekuntoutusta Sade Hiidenkarin kanssa. Lintunen selviytyi täpärästi hengissä aivoverenvuodosta 2006, jonka jälkeen aivan kaikki piti opetella uudestaan. Äiti Oili Haapavaara on ollut poikansa tärkein tuki toipumisvuosina.

 

Timppa Lintunen on vuosien varrella saanut ohjausta lukuisilta porvoolaisilta ammattitaiteilijoilta. Hänen töissään on kuitenkin lähes alusta asti ollut oma persoonallinen kädenjälki.

Maakuntaneuvos Kimmo Kajaste siteerasi juhlapuheessaan Uusimaan artikkelia vuodelta 2011, jolloin voitiin jo todeta, ettei Timppa tarvitse juurikaan tasoitusta vammansa vuoksi.

Asko Rossin kirjoittama ja Annukka Kallioisen taittama 50-sivuinen taidekirja piirtää kauniin kaaren Lintusen vuosikymmenestä. Mukana on yli 50 teoskuvaa, joista tuntemattomimpia lienevät kolme löytöä lapsuus- ja nuoruusvuosilta 1960–70-luvuilta.

Lintusta ovat ohjanneet Hiidenkarin jälkeen Petteri Vihavainen, Eivor Ewalds, Nelli Nio ja Saara Piispa. Tällä hetkellä hän tekee paperitaidetta Johanna Kuneliuksen kanssa.

– Ensimmäiset paperitaideteokset tulevat nähtäville Kea Koffeen näyttelyyn marraskuussa, Lintunen ja Kunelius kertovat.

Lintunen voitti 2015 erityistaiteen Kaarisilta biennalen pääpalkinnon ja hänen työnsä on hankittu Suomen Pankin taidekokoelmaan. Hänellä on parhaillaan näyttely esillä Pornaisten kirjastossa.

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lintunen juhlii kirjalla ja näyttelyllä – erityistaiteen eliittiin noussut porvoolainen ei tee pupuja vaan jäniksiä15.11.2018 11.45
Muotokuvat katsovat takaisin – Timppa Lintunen kokeilee rohkeasti uutta25.4.2018 11.07
Maalauspäiviä liian vähän – Timppa Lintunen toivoo omaa työhuonetta2.10.2016 17.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat