Paikallisurheilu

Vera Stolt kokeili Finlandia Trophyn kovaa jäätä

Porvoon Taitoluistelijoiden Vera Stolt luisteli lokakuussa ensimmäistä kertaa kansainvälisessä Finlandia Trophy Espoo -taitoluistelukilpailussa.

Arkisto/Sari Niskanen

Vera Stolt luisteli uransa ensimmäisen kerran tasokkaassa Challenger-sarjassa viikonloppuna Espoossa. Finlandia Trophyssa syntyi uusi kansainvälinen ennätys 141,35, mutta kovassa seurassa se riitti vain sijalle 12.

Kesällä 17 vuotta täyttänyt Vera Stolt sai reilu viikko sitten yllätyksekseen paikan Finlandia Trophyssa, kun Suomen viime kauden ykkösnainen Viveca Lindfors päätti kuntoutua rauhassa.

Suomen Finlandia Trophy on yksi kansainvälisistä Challenger-sarjan kilpailuista. Luistelija voi niistä kerryttää kansainvälisiä ranking-pisteitä samalla lailla kuin korkeimmasta kilpailutasosta, Grand Prix -kilpailuista.

Haaste oli vasta naisten kansainväliseen sarjaan totuttautuvalle Stoltille häkellyttävä.

– Vielä lyhytohjelman aikanakin, kun olin mukana kilpailuryhmäni esittelyssä jäällä, olin kuin unessa. Verryttelyssäkin olo tuntui epätodelliselta. Kilpailusuoritukseen sain kuitenkin koottua itseni hyvin.

Lyhytohjelmassa Vera Stolt luisteli lähellä kauden parasta tulostaan pistein 50,31 ja otti sillä kilpailuosiossa sijan 10. Luistelijan jännitys näkyi ja pistesaldoa pienensi hienoinen haparointi ohjelman avauksen hypyissä.

 

Vaikka myös vapaaohjelmaan mahtui rikkonaisuutta, Vera Stolt teki siinä oman ennätyksensä.

– Vapaaohjelmassa oli jo rennompi fiilis. Ihan ok suoritus, mutta tiedän kyllä, että osaan paljon paremmin. Tämä on kuitenkin vielä kauden alkua.

Porvoon Taitoluistelijoiden kasvatti tunnetaan vahvana hyppääjänä, mutta nyt kasvua on tapahtunut muuallakin kuin hyppyjen kierroksissa. Stolt harjoitti osan kesää Sotshissa. Harjoittelu yhdessä maailman huipputiimeistä on kasvattanut luistelutaitoja monipuolisesti ja kypsyttänyt Stoltia esittäjänä.

Sekä Vera Stolt itse että hänen valmentajansa Aleksei Saks korostavat asennetta ”hiljaa hyvää tulee”. Stoltilla on heti Finlandia Trophyn jälkeen uusia kansainvälisiä kilpailuja, mutta pikavoittoja ei edes tavoitella.

– Ei ole kiire, kausi on pitkä. Ja on todella tärkeää varata Veralle myös mahdollisuus lepoon, erityisesti henkiseen lepoon. Fyysisesti kova kilpailutahti ei ole Veralle ongelma, hän jaksaa kyllä sen, Aleksei Saks korostaa.

Voitto Venäjälle, Saarinen juhli

Finlandia Trophyn naisten kilpailun kärjessä taso nousi todella kovaksi.

Kilpailun voitti Venäjän nouseviin tähtiin kuuluva 16-vuotias Alena Kostornaia, 234,84. Toiseksi sijoittui jo kokenut ja menestynyt Elizaveta Tuktamysheva 212,53. Molemmat naiset hallitsevat mm. vaikean kolmoisaxelin.

Kolmas sija meni Japaniin, Yuhana Yokoille pistein 191,90.

20-vuotias Jenni Saarinen järjesti suomalaisyleisölle ison juhlan luistelemalla Finlandia Trophyssa neljänneksi pistein 181.20. Huikeat pisteet ovat Suomen naisten kautta aikojen kolmanneksi paras tulos, vain Laura Lepistö ja Viveca Lindfors ovat yltäneet niiden yli.

Saariselle tulos oli iso voitto, sillä junioriaikana Suomen kärkilupauksiin kuulunut Saarinen on viime kausina joutunut tyytymään vaisumpaan tulostasoon.

Toiseksi paras suomalainen oli 17-vuotias Linnea Ceder, joka luisteli seitsemänneksi uusin ennätyspistein 151,48. Suomen naisten ennätystehtailua täydensi Pukkilasta kotoisin oleva Sofia Sula, 16, joka oli yhdeksäs pistein 147.41.

Tulokset

Miehet voitti olympiahopeamitalisti Shoma Uno (255,23 p.).

Jäätanssin voitto meni Yhdysvaltoihin. MM-mitalistit Madison Chock ja Evan Bates voittivat pistein 198,26.

Pariluistelun voitti junioreiden MM-voittaja Anastasia Mishina ja Aleksandr Galliamov, Venäjä, pistein 210,18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat