Paikalliset

Kiinteistövinkki: Tehtävienjako voi olla taloyhtiössä epäselvä asia – Roolit voivat mennä sekaisin, jos joku ei hoida hommiaan ja toinen ryhtyy niitä paikkaamaan

Luottamuksen rakentaminen on taloyhtiöissä tärkeää, onhan kyseessä asuminen. Kuvituskuva.

Tiina Örn

Taloyhtiössä hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä muodostavat kaksikon, jonka tulee kyetä toimivaan yhteistyöhön taloyhtiön asioiden hoidossa.

Tämä tekee heistä todellisen voimakaksikon, joka saa arjen asiat sujumaan, ja joka helpottaa myös hallituksen toimintaa.

 

Hyvin toimiva tiimi saa aikaan enemmän. Hallituksen toimintaa johtaessaan puheenjohtajalle on eduksi hyvä yhteistyösuhde isännöitsijään.

Asioiden valmistelu hallituksen kokouksiin sekä itse kokoukset hoituvat paremmin, kun he yhdessä sopivat asioiden valmistelusta. Isännöitsijällä ja puheenjohtajalla on toisissaan oivat keskustelukumppanit ja tuki omien tehtävien hoitamiseen.

 

Millainen on oman taloyhtiösi tilanne?

Asukkailla ja usein myös hallituksen jäsenillä on hieman epäselvää mitkä tehtävät kuuluvat kenenkin hoidettavaksi. Roolit menevät helposti sekaisin, jos joku ei hoida hommiaan ja toisten täytyy ryhtyä niitä paikkaamaan.

Siksi hallituksen ja isännöinnin roolit tulee pitää selkeänä ja yhteistyö toimivana.

Luottamuspula taloyhtiössä kohdistuu joskus hallitukseen, joskus isännöitsijään, joskus toisiin osakkaisiin ja asukkaisiin.

Asunto-osakeyhtiöissä on lähtökohtaisesti kyse asumisesta ja ihmisten kodeista ja siksi luottamuksen rakentaminen on äärettömän tärkeää. Ollaanhan ihmisten perustarpeiden äärellä.

 

Luottamusmiesten, eli hallituksen, tehtävä on hoitaa luotettavasti heille kuuluvia tehtäviä, asukkaiden asua ja isännöitsijän isännöidä. Kunpa se olisikin näin yksinkertaista.

Hallituksen kannattaa miettiä toimiiko oman taloyhtiön hallinto hyvin ja välillä jopa käyttää sen mittaamiseen olemassa olevia työkaluja.

Yhdeksi vertailukohdaksi voi ottaa Hyvä hallintotapa taloyhtiöille -suosituksen. Tämän sekä Hallituksen tehtävät ja vastuut -kirjan voi tilata osoitteesta www.kiinkust.fi.

Nämä löytyvät myös maksutta sähköisenä Kiinteistöliiton jäsenten nettisivuilta www.kiinteistoliitto.fi/jasensivut .

 

Luottamus syntyy siitä, että luvataan vain se mitä pystytään tekemään ja tehdään se, mitä on luvattu.

Hyvä hallituksen jäsen ei ole se, joka tietää ja osaa kaiken, vaan se, joka osaa ja uskaltaa kysyä.

 

Marika Sipilä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kiinteistövinkki: Tuleeko teillekin korvausilmaa vain postiluukun kautta? – Huolehdithan jo nyt talven lvi-tarkastuksista taloyhtiössäsi27.10.2019 07.30
Kiinteistövinkki: Sähköautot taloyhtiössä – kuinka taloyhtiö pysyy kehityksessä mukana?12.10.2019 12.00
Kiinteistövinkki: Pienessäkin taloyhtiössä on oltava hommat hanskassa – "Hallitus on vastuussa, hoitaa asiat sitten ammatti-isännöitsijä tai hallitus itse"28.9.2019 12.10
Kiinteistövinkki: Mitä tehdä, jos osakekirja katoaa? Kiinteistöliiton lakimies vastaa14.9.2019 12.20
Kiinteistövinkki: Kun naapurissa juhlitaan – "Ei kaikkea tarvitse taloyhtiössäkään sietää"20.6.2019 06.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat