Paikallisurheilu

Kyudossa vaalitaan budolajien vahvoja perinteitä – ammunta vaatii pitkäkestoista valmistautumista

Kyudon Suomen mestari Lauri Salaja ampui varmasti.

Timo Pasanen

Kyudon SM-kilpailut käytiin perinteiseen tapaan Porvoossa. Suomen mestarit saatiin selville ja ilmassa oli historian havinaa. 31. kerta, kun SM-kisojen yksilökilpailut käytiin. Perinteikkään japanilaisen jousiammuntalajin ensimmäinen SM-kisa oli vuonna 1989. Kisat olivat silloinkin Porvoossa ja voittajaksi tuli Pirkko Hakkarainen.

SM-kilpailujen paikkana oli sama koulu, Lyceiparkens skola.

 

SM-kultaa henkilökohtaisessa sarjassa voitti helsinkiläinen Lauri Salaja. Hän sai kahdentoista laukauksen sarjasta kahdeksan osumaa ja matkaa tauluun oli hieman alle 30 metriä. Hän edustaa Hikari-nimistä seuraa.

– Olen todella tyytyväinen, sillä voitin nyt ensimmäisen SM-kultani. Tämä oli aika keskiverto tulos, mutta ihan hyvä. Oli vähän hosumista ampumisessa ja en ollut aivan rauhallinen suorituksissani. Laukaisu oli ehkä hieman etupainotteista, joten muuta osuma jäi tulematta.

Salaja on harrastanut lajia jo 12 vuotta ja nyt tuli hieno palkinto.

– Ensimmäinen voitto on aina hieno asia. Seurakaverit säestivät hyvin kisaa ja Porvoossa on aina ollut hyvät järjestelyt.

 

Tässä vaikeassa lajissa naiset kisaavat myös samassa sarjassa. Tällä kertaa hopeasta ja pronssista käytiin yhden nuolen uusinta ja sen voitti Taija Pirhonen. Hän on myös Hikarin ampujia ja pronssille myös seurakaveri Juha Pekka Pohjola.

– Olimme kolmestaan ampumassa Japanissa kilpailuissa ja se vasta oli elämys. Siellä laji on perinteinen ja iso, se näkyi kaikkialla. Dojo oli perinteisesti rakennettu ja koristeltu hienosti. Rakennuksessa oli avoin seinä, joka suuntautui sisäpihalle, jonka vastakkaisessa päässä maalitaulut olivat katoksessaan, Pirhonen kertoi.

Kisassa oli mukana kaikkiaan kolme porvoolaista Gustaf Rönnholm, Jukka Passinen ja Juhana Niittylä.

 

Tänä vuonna Suomen Kyudoliitto päätti järjestää myös joukkuemestaruuskilpailut. Joukkueessa oli kolme jäsentä ja joukkueita saatiin niin ikään kolme. Porvoon Yosaikista yksi joukkue, Helsingin Hikarista kaksi joukkuetta ja Virosta olivat ensimmäistä kertaa kilpailemassa Virolaisia kyudokoita. – Heitä oli vain kaksi, mutta Hikarista tarjoutui yksi jäsen heidän joukkueeseensa. SKL hyväksyi tämän sekä sen, että joukkue ei ollut Suomesta, Leif Bagge kertoo.

Yosaikissa olivat mukana samat kuin lauantain henkilökohtaisessa kisassa, eli Juhana Niittylä, Gustaf Rönnholm ja Jukka Passinen.

 

Kilpailu oli jännittävä ja kaksi joukkuetta erottuivat selvästi. Porvoon Yosaiki ja Hikar 1.

– Kukin ryhmä ampui neljä nuolta kolmasti eli yhteensä 12 nuolta/hlö/joukkue. Alussa kilpailu oli tasainen näiden kahden joukkueen välillä. Loppua kohti Hikari 1:n Taija Pirhonen ampui vakuuttavasti osuen viimeisessä sarjassa kaikilla neljällä nuolellaan, mikä sai paikalla olijat taputtamaan. Tämä riitti voittoon. Hikari 1 osui 17 nuolella ja Yosaiki 14 nuolella, Bagge sanoo.

Kyudo

Suomen ensimmäiseen kyudo-seminaariin järjesti Leif Bagge Porvoossa vuonna 1984.

Siitä on 35 vuotta ja sen jälkeen on lajia harrastettu Porvoossa.

22 budokaa aloitti silloin ja Porvoon Yosaikin Juhana Niittylä sekä Leif Bagge ovat yhä mukana.

Joukkuekilpailu SM 2019:

1. Hikari 1: Taija Pirhonen, Takuya Nakamura, Juha-Pekka Pohjola 17 osumaa.

2. Yosaiki: Juhana Niittylä, Gustaf Rönnholm, Jukka Passinen 14 osumaa.

3. Viron joukkue: Etker Jöeleht, Peeter Lass ja Pertti Nurminen 11 osumaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Porvoon Yosaikin Juhana Niittylä ampui Kyudon SM-hopeaa kotikisoissa27.11.2018 00.10
Kyudon SM-kulta Pornaisiin22.2.2011 22.22

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat