Paikalliset

Kiinteistövinkki: Kiinteät valoasennukset parvekkeelle vaativat taloyhtiön suostumuksen – saako edes ovimattoa laittaa tai joulukranssia ripustaa?

Katja Luoma

Joulukuu, se glögin, pipareiden sekä joulukoristeiden aika. Taloyhtiöissä asukkaat virittäytyvät nyt joulun tunnelmaan. Mutta miten yhtiössä saa jouluun oikein virittäytyä?

– Asukas saa lähtökohtaisesti virittää ja sisustaa huoneistonsa sekä parvekkeensa halunsa mukaisesti. Koristelussa tulee kuitenkin huomioida naapurit ja erityisesti paloturvallisuus, neuvoo Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä.

Esimerkiksi erilaiset vilkkuvat ja kirkkaat valosarjat saattavat hänen mukaansa olla haitaksi naapureille.

– Älä siis asenna parvekkeelle omia discovaloja. Ääritilanteessa taloyhtiö voi kieltää valot, jos ne aiheuttavat selkeää vaaraa tai meteliä.

 

Taloyhtiö voisi antaa ohjeita asukkaille jouluvalojen käytössä ja samalla kannustaa keskustelemaan naapurin kanssa, jos suunnittelee jotain merkittävämpää valoinstallaatiota.

Marika Sipilä kannustaa keskustelemaan, sillä sillä tavoin asiat yleensä järjestyvät parhaiten ja vaiva jää vain kuvitelmaksi.

– Jos osakas aikoo tehdä parvekkeellaan muutostöitä, tarvitaan yhtiön lupa, jos työt voivat vaikuttaa yhtiön julkisivuun. Esimerkiksi kiinteät valoasennukset parvekkeelle vaativat yhtiön suostumuksen, hän lisää.

 

Entä sitten rappukäytävän joulukoristeet ja ovikranssit, jotka ovat kerrostalon kestoaihe.

Pelastuslaki kieltää periaatteessa tavaroiden säilyttämisen kerrostalojen kulkureiteillä, jolloin lakia sovellettaessa ei tavanomaiset ilmoitustaulut, kynnysmatot tai ovikoristeet olisi kiellettyjä.

Lastenvaunujen, pulkkien tai muiden kulkua haittaavien esineiden säilytys on kuitenkin porraskäytävässä kielletty.

– Jos taloyhtiö haluaisi hankkia yhteiseksi iloksi joulukuusen, tulisi se sijoittaa pihalle eikä aulaan tai porraskäytävään.

 

Paloturvallisuus tulee aina ottaa huomioon, kun sytyttää kynttilöitä tai jouluvaloja. Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja kehottaa pitämään silmällä johdotettuja koristeita, koska muuntajat, johdot tai valot voivat kuumentua liikaa.

– Vaurioituneita koristevaloja ei pidä koskaan käyttää tai yrittää itse korjata. Myös aidon kynttilän näköiset tekovalot ovat oiva tapa varmistaa paloturvallisuus.

Tukes antaa ohjeita joulu- ja koristevalojen turvallisesta käytöstä.

Marika Sipilä muistuttaa vielä taloyhtiön jouluohjeista.

– Asunnoissa tulee olla toimiva palovaroitin tai useita neliöiden mukaan, joten muistathan tarkistaa sen toimiminen. Varoittimen avulla moni alkava palo on huomattu ennen suurempaa vahinkoa. Pelkkä patterin vaihto varoittimeen ei aina riitä, koska koko laite tulisi vaihtaa uuteen noin 7–10 vuoden välein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kiinteistövinkki: Sähköautojen latauspisteistä turhan suuret kulut taloyhtiöille – "Ei vaikuta kovin järkevältä"23.11.2019 17.10
Kiinteistövinkki: Tehtävienjako voi olla taloyhtiössä epäselvä asia – Roolit voivat mennä sekaisin, jos joku ei hoida hommiaan ja toinen ryhtyy niitä paikkaamaan9.11.2019 12.30
Kiinteistövinkki: Tuleeko teillekin korvausilmaa vain postiluukun kautta? – Huolehdithan jo nyt talven lvi-tarkastuksista taloyhtiössäsi27.10.2019 07.30
Kiinteistövinkki: Mitä tehdä, jos osakekirja katoaa? Kiinteistöliiton lakimies vastaa14.9.2019 12.20
Kiinteistövinkki: Asunnon omistaja voi jopa purkaa vuokrasopimuksen järjestyssääntöjen nojalla1.9.2019 08.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat