Ruoka

Minttu on aito jouluihminen, jolle ruoka on tärkeä osa joulua – Perinteiset kalaherkut kruunaavat joulupöydän – Katso reseptit

Hämärä, kynttilät ja hyasintin tuoksu houkuttelevat joulun vähän kerrallaan esiin. Minttu Rauhan ajatuksissa lähestyvä keskitalven juhla on vähintään kerran puolessa tunnissa.

Sami Lettojärvi

Jokaisen lähipiiriin kuuluu ihminen, joka rakastaa joulua. Hän valmistelee sitä ajoissa, hän suunnittelee kattauksen, ruokalistan, koristeet.

Jouluinen ihminen ei ole se, joka juoksee toppatakin sisus hikeä valuen kauppakeskuksessa ostamassa lahjoja ostamisen takia. Aito jouluihminen tietää jo syksyllä, mitä lahjan saajille paketoidaan.

Minttu Rauha, 52, Hollolasta on jouluinen ihminen, jolle ruoka on tärkeä osa joulua.

Tänään Minttu Rauha seisoo kadunkulmassa kaksi muovikassia kädessään ja kiipeää kyytiin. Lahjoja?

– Ei, vaan asiakkaiden kirjanpitoa, kirjanpitäjä vastaa.

Käsilaukusta hän nostaa esiin valkoisen neuleen. Automatkan aikana Norjan Trondheimiin lähtevää lahjasukkaa ehtii tulla hyvä pätkä.

Ajamme Hollolan Manskiveen. Kotitalo on hirsi hirreltä Pohjanmaalta siirretty yli satavuotias puutalo. Manna-koira haukkuu tulijan tervetulleeksi. Kopistelemme sisään. Keittiössä on tunnelmallista, hieman jo iltapäivän hämärää. Hyrrä puuhellan päällä hurisee ja levittää pehmeää lämpöä tupaan.

Missä se joulu on?

– Joulu ei ole vielä kokonaan täällä. Joulu on tuolla ulkona ja tulee sisään vähän kerrallaan, Minttu Rauha sanoo.

– Joka päivä tulee jotain pientä. Tänään haen metsästä pienen kuusen eteiseen. Laitan sen maljakkoon ja koristelen. Minun jouluani ei vedetä överiksi, eli ei amerikkalaista Coca-Cola-pukkien maailmaa.

5692027-n.jpg

Onhan se joulu täällä! Se oli vielä piilossa salin puolella, kangaspuiden takana, tontun vieressä. Kuva: Sami Lettojärvi

Ruoka on olennainen osa talon joulua. Pohjalaistalon valtavaan saliin mahtuu kaksi suurta ruokapöytää ja niihin yli 20 ruokailijaa. On myös kangaspuut, rukki, kolme kiikkustuolia ja joukko talonpoikaisesineitä. Isossa uunissa on paikka leivinuunille ja avotulelle.

– Joka joulu kokeilen jotain uutta, mutta teen myös kaikki perinteiset jouluruoat. Meillä kysytään tulijoilta, mitä he erityisesti toivovat, ja sitä tehdään. Kuten Paavomummon silakoita.

Kaikki tehdään itse. Sillit ja silakat maustetaan, kinkku paistuu ruiskuoressa leivinuunissa, ja aladobi eli lihahyytelökin syntyy kotikeittiössä.

– Tuoksut ovat tärkeitä. Odotan kovasti, että tuo hyasintti aukeaa, Rauha nyökkii kohti nupullaan olevaa joulukukkaa.

Kaikkea ei kateta kerralla aaton pöytään.

– Aamiaiseksi on riisipuuroa. Lounaaksi katan kalapöydän, ja siihen kuuluu aivan kaikkea mahdollista. Silakoita, sillejä, eri tavoin laitettua lohta, katkarapukastiketta, mousseja ja mätiä. On myös leikkeleitä, kuten savulammasta, jääpaistia ja peuraa, Rauha luettelee.

Kalapöydän päälle pidetään noin viiden tunnin tauko, jonka aikana lämmitetään pihasauna, pelataan korttia ja ollaan ihan rauhassa.

– Saunan jälkeen syödään laatikot ja kinkut. Iltakattauksessa on vähemmän ruokalajeja kuin kalapöydässä. Kummassakin on tietenkin jälkiruoka.

Rauhat asuvat maaseudulla, jossa naapuriapu on kunniassa.

– Kylän miehet tekevät kylmäsavulohta ja savustavat peuraa, Kari Rauha kertoo.

Joulujuoma on Hollolan huonoimmaksi mainittu sahti, josta on kylänkulmalla tullut hittijuoma.

Naapureiden kanssa istutaan yhteiseen pöytään joulun alla. Tänä vuonna 14. joulukuuta Rauhan saliin katetaan suuri kalapöytä.

Aaton perhe on tällä kertaa reissussa. Syksyllä tehdyn Australian-matkan innoittamana jouluun tulee aussivaikutteita.

– Emme grillaa, kuten Australiassa tehdään. Mutta katsos tätä, Minttu Rauha heiluttelee kengurun muotoon prässättyä piparkakkumuottia.

5692023-n.jpg

Puuhella on keittiön sydän – se tuo tupaan lämmön ja mukavan tunnelman. Kuva: Sami Lettojärvi

Joulu katetaan ystävän kotiin Paimioon, mutta oma koti koristautuu silti jouluun.

– Minun jouluni alkaa pöytäliinasta. Kierrän jo syksyllä kangaskaupoissa katsomassa, mitä on tarjolla. Hurautan sitten uuden liinan. Joskus olen ostanut uudet lautaset jouluksi, Minttu Rauha paljastaa.

Aviomies lisää puita hellaan ja huomauttaa, että vaikka olisi paljon väkeä ja monta kattausta, niin lautaset eivät lopu.

– Odotan joulua. Marraskuusta lähtien ei mene puolta tuntia, etten ajattelisi joulua. Se on se lämmin fiilis, jonka se tuo. Se on täällä, hän sanoo ja painaa käden rinnalleen sydämen kohdalle.

– Tässä on joulu.

Sallivalla asenteella keskitalven juhlaan vältetään joulutunnelman pahin vihollinen eli ip-raivarit. Itkupotkuraivarit uhkaavat, jos joulu aiheuttaa stressiä.

Hämärä, kynttilät, eteisessä kopistelevat vieraat ja kuusen alle kertyvät lahjat. Lisäksi kolme kovaa eli rauhaisan joulun tärkeimmät elementit: pyjama, palapeli ja suklaarasia. Siinä se joulu on.

Jätän lämpimän tuvan ja astun pakkaseen. Minttu Rauha jää kutomaan sukkaa, joululahjaa, Norjan Trondheimiin lähtevää.

5692024-n.jpg

Kun puuron syöjiä on 20, tarvitaan iso kauhakin. Kuva: Sami Lettojärvi

Joulukalat saa helposti kaupasta, monet ruokakaupat tarjoavat itse ja jopa omilla resepteillä tehtyjä maustekaloja. Mutta itse maustamisessa on sitä jotain – ja esimerkiksi sinappisillin tekeminen on yksi jouluvalmistelujen helpoimmista vaiheista. Pilko, sekoita, purkita.

Minttu Rauhan joulukaloihin kuuluvat Paavomummon silakat ovat oikeita vanhan ajan suolakaloja. Niihin ei turhaan tuhlata sokeria, makeutta tulee vain hieman maun avaajaksi.

Jos nimeä mietit, niin Paavo-nimistä mummoa ei ole ollut olemassa. Ensin olivat Paavon silakat, sitten niitä alkoi tehdä mummo, joten suvun perinneresepti on saanut nimen, josta kaikki tietävät, mistä silakasta on kyse.

Lime ja smetana ovat kiva pari sillin marinointiin. Jos haluaa välttää muutaman rasvakalorin, smetanan voi vaihtaa maustamattomaan jogurttiin. Kun kaupasta on loppunut purjo, korvataan se kevätsipulilla.

Sillit voi tehdä valmiiksi jo muutamaa päivää ennen tarjoilua.

Paavomummon silakat

  • 1 punasipuli
  • n. 400 g silakkafileitä
  • n, 0,5 dl etikkaa
  • n. 2–3 dl vettä
  • 1–1,5 rkl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 rkl maustepippuria rouheena

1. Hienonna sipuli. Sekoita mausteliemen ainekset keskenään.

2. Laita silakkafileet astiaan, kaada mausteliemi päälle. Sekoita, peitä astia ja laita jääkaappiin maustumaan vuorokaudeksi.

3. Seuraavana päivänä nosta silakat mausteliemestä, valuta ja rullaa. Koristele punasipulilla.

 

Sinappisilli

  • n. 180 g kevytsuolattua sillifileetä
  • 1 dl makeaa sinappia
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl ruokokidesokeria
  • mustapippuria
  • 3 rkl ruokaöljyä
  • kourallinen hienonnettua tilliä

1. Huuhdo sillifileet kevyesti. Taputtele talouspaperilla kuiviksi ja leikkaa sillit haarukkapaloiksi.

2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Lisää sillit.

3. Laita puhtaaseen purkkiin maustumaan. Säilytä jääkaapissa.

Jos haluat, voit lisätä kastikkeeseen hieman ranskankermaa.

 

Limesilli

  • n. 180 g kevytsuolattua sillifileetä
  • 2 dl smetanaa tai maustamatonta turkkilaista jogurttia
  • 3 rkl kevytmajoneesia
  • 3 tl wasabitahnaa tai hieman piparjuuritahnaa
  • 1–2 tl hunajaa
  • 1 limen mehu ja kuorta raasteena
  • kourallinen purjoa tai kevätsipulia silputtuna
  • kourallinen tilliä hienonnettuna

1. Huuhtele sillit, taputtele kuivaksi talouspaperilla. Leikkaa haarukkapaloiksi.

2. Sekoita kastikkeen ainekset. Lisää mausteita maun mukaan.

3. Lisää sillit, sekoita ja laita puhtaaseen purkkiin. Säilytä jääkaapissa.

Kirjoittaja: Mervi Pasanen

Aina voi paistaa jouluksi pitsan

Jos kinkku ja lanttulaatikko eivät maistu jouluna, hellitä perinteistä ja tee pitsa. Valitse mieleisesi täytteet, käytä mielikuvitusta tai kokeile jotain uutta.

Pitsa voi olla myös valkoinen eli ilman tomaattikastiketta. Sellaisen päälle voisi kokeilla pestoa, mozzarellaa, kirsikkatomaatteja, parmesaania ja paahdettuja pinjansiemeniä. Koristele valmiina basilikalla.

Tai miten olisivat saksanpähkinä, sinihomejuusto ja mozzarella?

Voit myös paistaa uunissa pelkän pohjan ja tomaattikastikkeen. Kun pitsa tulee uunista, levitä päälle kylmäsavulohta ja ricottaa. Vähän pippuria ja rucolaa koristeeksi ja balsamicoa maun antajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Inta ja Merike kertovat, millaista on virolainen jouluruoka: Kassler, verimakkarat ja perunasalaatti ovat tärkeitä – "Eesti kringelissä ei rusinoissa säästellä"23.12.2018 18.05
Moni jouluruoka on koiralle vaarallinen – vältä näitä herkkuja12.12.2016 18.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat