Ruoka

Koirilla edessä kuivat ajat - tämän takia koiraolut uhkaa loppua

Kuusivuotias berninpaimenkoira Eagle siemaisi elämänsä ensimmäisen koiraolutpullon reilussa kymmenessä minuutissa pienen nuuhkimisen ja makuun totuttelun jälkeen.

Petteri Mäkinen

Huonoja uutisia niille, jotka ovat perustelleet oluen juomistaan sillä, että ottavat yhden seuraksi koiralleen.

Ihmisten panimotuotteiden riittävyydestä ei ole huolta, mutta oluesta pitävillä koirilla on edessään kuivat ajat.

Suomen koiraolutmarkkinoiden johtavaa merkkiä Schwanzwedleriä löytää enää korkeintaan hyvällä tuurilla.

– Koiraolutta ei saa, sillä resepti on myyty Hollannista Belgiaan, jossa tuotantoa ei ole ehditty käynnistää, kertoo Pirkanmaan Lemmikkitalon yrittäjä Kaisa Heinonen.

Aivan pienestä mieliharmista ei ole kyse, sillä Pispalassa lemmikkikauppaa pitävä Heinonen on myynyt viimeisen kahden vuoden aikana satoja pulloja koiraolutta. Sanan levitessä menekki on kasvanut.

– Huomasin koiraoluen tukkuliikkeen listalla ja se kuulosti hauskalta. Ensimmäiset pullot hankin kaksi vuotta sitten joulumarkkinoille. Viime kesäksi tilasin koiraolutta myytäväksi yhdessä koirapizzan kanssa. Monet ostavat koiralle pullon, jotta voivat juoda oluen yhdessä sen kanssa, kertoo Heinonen.

 

Oluelle ulkoilutus-lenkillä poikenneet ihmiset ovat halunneet ostaa myös koiralle oluen.”

 

Keväällä koiraolutta oli myynnissä myös Pub Kujakollissa. Pubista kerrotaan, että koiran kanssa yhdelle lähteminen oli sielläkin pääsyy koiraoluen menekkiin.

– Oluelle ulkoilutuslenkillä poikenneet ihmiset ovat halunneet ostaa myös koiralle oluen, kertoo Katwi Koivisto Kujakollista.

Suomeen Schwanzwedleriä on tullut lähinnä edustajan välityksellä suoraan suuresta saksalaisesta tukkuliikkeestä. Muuta maahantuontia koiraoluille ei tällä hetkellä ole. Heinosella toistaiseksi viimeinen alkukeväällä Saksasta tullut erä myytiin loppuun noin kuukaudessa.

– Nyt olen yrittänyt tilata sitä pikaisesti lisää, mutta kuulin tästä toimituskatkosta.

Samaa merkkiä on ollut myynnissä myös muun muassa Faunattaren liikkeissä.

Faunattaressa koiraolutta on hankittu ketjuvalikoimaan tuotelistalle, josta liikkeet voivat halutessaan poimia myyntituotteilta. Toimitusjohtaja Johanna Valon mukaan koiraoluenkin myyntipiikki selittyy mökkikaudella.

– Se on tuote, jota viedään huumorimielessä tuliaiseksi, jos mennään mökkivierailulle koiraperheeseen. Mikään suuren menekin tuote se ei meillä ole, tietää Valo.

 

Toiset koirat eivät suostu koske-maankaan olueeseen.”

Koiran käyttäminen tekosyynä omalle siemuilulle on riskaabelia. Koiralle koiraolut ei välttämättä maistu, vaikka isännälle ihmisversio maistuisikin.

 

– Toiset koirista juovat koiraolutta mielellään, mutta toiset eivät siihen suostu koskemaankaan, tietää Heinonen.

Heinonen toivoo, ettei koiraoluen tuotantokatkos veny liian pitkäksi. Kauppiaan saamien tietojen mukaan Schwanzwedlerin tuotanto pyritään aloittamaan mahdollisimman pikaisesti.

– Otan sitä varmasti valikoimaan heti, kun sitä saan. Toivotaan, että viimeistään joulumyyntiin.

Koiraolut on oiva palautusjuoma

Koiraolut ei ole pelkkä kertakäyttövitsi, joka viedään tuliaiseksi perheeseen, jolla on jo kaikkea.

Koiraoluelle on löytynyt käyttäjäkunta harrastuskoirien joukosta.

Minulta ostetaan koiraolutta palautusjuomaksi kovaa harjoitteleville koirille. Se on kuulemma maistunut monelle sellaiselle koiralle, joka on muuten huono juomaan, kertoo kauppias Kaisa Heinonen Pirkanmaan Lemmikkitalosta.

Pääosin liha- ja kanaliemestä tehtyyn koiraolueen on lisätty mallasta. Proteiinien lisäksi juomassa on rasvoja ja kuitua. Alkoholia koiraoluessa ei ole. Etiketin suosituksen mukaan kokonaisen pullon saa juottaa vain suurikokoiselle koiralle.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat