Puheenaihe

Sote-valiokunnan puheenjohtaja yllättyi hoitotakuun puutteellisista tiedoista – "Oli pikkuisen yllätys"

Tiedot hoitotakuun toteutumisesta ovat hyvin epäluotettavia.

Päivi Konttinen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk.) yllättyi Uutissuomalaisen tiedoista, joiden mukaan hoitotakuun toteutumisen arviointi on lähes mahdotonta.

– Minulle se oli pikkuisen yllätys, Vehviläinen sanoo.

– Se on huono homma, jos ei pystytä määrällisesti tilastoimaan, kun haluttaisiin laaturekisterikin. Laadun mittaaminen on paljon vaikeampaa kuin numeraalisten asioiden arviointi.

Uutissuomalainen kertoi 29. marraskuuta, että hoitotakuun toteutumisen arviointi on lähes mahdotonta, sillä kukaan ei tiedä todellista kiireettömän hoidon jonotilannetta perusterveydenhuollossa, koska Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tilastot ovat epäluotettavia.

Vehviläinen kertoo tietävänsä entisenä kuntaministerinä, että luotettavan tiedon kerääminen ei ole ihan helppo asia.

– Meillä ei ollut ennen viime vaalikautta tietoa siitä, paljonko kunnilla on kiinteistöjä ja tässä asiassa mennään asiakaskohtaiselle tasolle.

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei halunnut kommentoida hoitotakuun toteutumisen seurannassa olevia puutteita, kun Uutissuomalaisen toimittaja kysyi sitä häneltä kasvotusten. Kiuru kehotti katsomaan THL:n tilastoja, joista näkee, miten hoitotakuu on toteutunut.

Uutissuomalaisen kyselyn mukaan aluehallintovirastojen viranomaiset pitävät THL:n terveyskeskuksilta keräämiä tietoja jopa ”hyvin epäluotettavina” tai ”ei täysin luotettavina”. Kukaan ei siis tiedä, kuinka hoitotakuu kokonaisuudessaan toteutuu.

– Taannoin THL:n tilasto osoitti, että hoitotakuu oli ylittynyt suun terveydenhuollossa yksittäisellä potilaalla. Todellisuudessa tilanne oli aivan toinen: hoitoon pääsyä odotti yli hoitotakuurajan noin 900 potilasta, kuvasi tilannetta aluehallintoylilääkäri Laura Blåfield Länsi- ja Sisä-Suomen avista Uutissuomalaiselle marraskuussa.

Kiireettömään hoitoon perusterveydenhuollossa pitäisi päästä tällä hetkellä kolmen kuukauden kuluessa. Yksi Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelman keskeisistä tavoitteista on, että kiireettömään hoitoon pitäisi jatkossa päästä seitsemässä päivässä.

 

Vehviläinen kertoo, että ”yleinen tieto on ollut se”, että 40 prosenttia ihmisistä pääsee kiireettömissä tapauksissa hoitoon ja joissakin terveiskeskuksissa kaikki. Kun hallituksen lakiesitys hoitotakuusta tulee sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, siinä pitää Vehviläisen mukaan olla mahdollisimman luotettavat tiedot nykytilanteesta.

Vehviläinen arvioi sote-uudistuksen auttavan tilannetta, kun 190 sote-järjestäjän määrä putoaa noin kahteenkymmeneen. Sote-uudistus ei kuitenkaan toteudu vielä muutamaan vuoteen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) kertoo, että kuntien pitää ilmoittaa lomakkeella, milloin seuraava vapaa aika on.

– Mutta se ei kerro sitä, paljonko ihmisiä on jonossa, Laiho huomauttaa.

Laiho näkee tulevassa seitsemän päivän hoitotakuussa ongelmia, koska se ei kerro, kuka asiakkaan tapaa terveysasemalla eikä se tarkoita hoidon alkua vaan sitä, että asiakas pääsee terveysasemalle.

– Hoitotakuu ei ota siihen kantaa, miten ja koska hoito alkaa.

Valiokunnan jäsen Merja Kyllönen (vas.) pitää tiedonpuutteen yhtenä syynä henkilöstön vähäisyyttä ja tietojärjestelmien erilaisuutta. Kun sote kootaan leveämmille hartioille, tiedon pitäisi liikkua nykyistä paremmin.

Sote-valiokunnassa istuva Aki Linden (sd.) kehottaa luomaan mahdollisimman yksinkertaisen järjestelmän hoitotakuun seuraamiseksi.

– Täytyy luoda hyvin simppeli järjestelmä, jossa jokainen terveysasema on velvollinen ilmoittamaan esimerkiksi kerran kuukaudessa yksiselitteisellä tavalla, mikä on kiireettömän jonon pituus.

Kirjoittajat: Ari Helminen, Sanna Inkinen / Uutissuomalainen


Lue myös: Ministeriö myöntää, että tietoihin hoitoon pääsystä liittyy merkittäviä harhoja – "Luotettavia johtopäätöksiä ei voida tehdä" 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Diabeetikkojen tilanne on eriarvoistunut entisestään – "Aika moni on yksin ja eksyksissä hoitonsa kanssa"28.12.2019 07.05
Ministeriö myöntää, että tietoihin hoitoon pääsystä liittyy merkittäviä harhoja – "Luotettavia johtopäätöksiä ei voida tehdä"28.12.2019 07.00
Kukaan ei tiedä varmasti, miten hoitotakuu kokonaisuudessaan toteutuu – tilastot puutteellisia tai jopa "hyvin epäluotettavia"29.11.2019 05.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat