Puheenaihe

Libanonin mellakoissa loukkaantui viikonlopun aikana satoja

Sadat ihmiset kokoontuivat sunnuntaina Beirutin keskustaan barrikadeille, joilla estettiin pääsy parlamenttirakennuksen luo.

AFP / LEHTIKUVA

Yli 70 ihmistä loukkaantui lauantaina Libanonin pääkaupungissa Beirutissa, kun poliisit ja mielenosoittajat ottivat jälleen yhteen. Yhteensä ainakin 450 ihmistä loukkaantui viikonlopun aikana kiivaissa mellakoissa, joissa poliisi käytti muun muassa vesitykkejä, kyynelkaasua ja kumiluoteja.

Sadat ihmiset kokoontuivat sunnuntaina Beirutin keskustaan barrikadeille, joilla estettiin pääsy parlamenttirakennuksen luo. Mielenosoittajat alkoivat paiskoa kiviä ja pulloja poliisien niskaan, ja nämä vastasivat kumiluodeilla. Ainakin kaksi mielenosoituksia seuraamassa ollutta toimittajaa loukkaantui kumiluodeista.

Talouskriisistä kärsivässä Libanonissa on ollut laajoja mielenosoituksia lokakuusta lähtien. Protestiliike on vaatinut koko maan poliittisen eliitin syrjäyttämistä ja teknokraattihallituksen asettamista. Pääministeri Saad Haririn hallitus erosi lokakuun lopussa, mutta ministerit ovat jatkaneet tehtävissään väliaikaisesti, koska uutta hallitusta ei ole saatu vielä aikaiseksi. Poliittiset ryhmät sopivat joulukuussa entisen opetusministerin Hassan Diabin nostamisesta pääministeriksi, mutta sen jälkeen edistystä ei ole tapahtunut.

Vaikeudet hallituksen muodostamisessa ovat suututtaneet mielenosoittajia, joiden mielestä poliitikot yrittävät pitää kiinni asemistaan.

– Olen täällä, koska yli 90 päivän mielenosoitusten jälkeen he kiistelevät yhä osuuksistaan hallituksessa. On kuin he eivät olisi nähneetkään meidän liikettämme. Kansan suuttumus on ratkaisu tähän, sanoi 23-vuotias Maya-niminen mielenosoittaja.

Libanonissa hallituksen muodostaminen on aina hankala prosessi, sillä maan monimutkainen poliittinen järjestelmä on rakennettu ylläpitämään tasapainoa eri uskonnollisten ja poliittisten ryhmien välillä. Mielenosoittajat ovat kuitenkin vaatineet vanhan systeemin kuoppaamista ja korvaamista puolueettomilla asiantuntijoilla.

Libanonin valtio on velkaantunut pahasti, ja talouskriisi on iskenyt pienituloisiin libanonilaisiin. Maailmanpankki on varoittanut, että jos poliittista pattitilannetta ei ratkaista pian, maan köyhyysaste voi nousta puoleen väestöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat