Paikalliset

Tiedätkö, mitä on propolis? Ja miten sitä käytetään? Siitä on hyötyä näin flunssakaudellakin

Aito-ketjun myymälässä Le Rougessa Porvoossa myydään pääosin espanjalaisia propolistuotteita, kertoo myyjä Anne Lehtinen.

Outi Paappanen

Oletko kuullut propoliksesta? Se on monikäyttöistä, ja siitä voi olla hyötyä monissa vaivoissa ja myös näin flunssa-aikana.

– Propolis on mehiläisten valmistamaa kittivahaa. Sen raaka-aineina on puiden ja pensaiden silmujen erittämät tuoksuvat ja pihkamaiset hartsimaiset aineet, hunaja.net sivustolla kerrotaan. Hunaja.net -sivustoa ylläpitää Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry.

Propoliksella tiedetään olevan monia hyödyllisiä ominaisuuksia. Sitä käytetään luonnon omana antibioottina. Propoliksen teho perustuu sen sisältämiin flavonoideihin, jotka toimivat antioksidantteina. Ne esimerkiksi saattavat helpottaa tulehduksia.

– Propoliksessa voi olla jopa 300 kemiallista ainetta: muun muassa balsamia, hartsia, terpeenejä, vahaa, rasvahappoja ja siitepölyä, hunaja.net -sivustolla kerrotaan.

 

Propolista voi käyttää ulkoisesti muun muassa ihonhoidossa haavoihin ja hyönteisten puremiin. Se stimuloi solujen ja kudosten kasvua ja nopeuttaa näin paranemista.

Sisäisesti propolis sopii flunssan ja nielun hoitoon. Propolista voi pureskella kuin purukumia, mutta usein kaupallinen propolis on uutettu alkoholiin, jolloin sitä on helppo nauttia tipoittain.

 

Askolassa mehiläistarhurina toimiva Timo Paakkunainen tuntee propoliksen ja sen vaikutukset. Hän on tehnyt propolisuutetta jo vuosia.

– Ensimmäisen kerran taisin tehdä propolista seitsemän, kahdeksan vuotta sitten. Ensimmäisinä vuosina määrät olivat pieniä ja tein sitä lähinnä omaksi iloksi. Kysyntääkään ei silloin oikein ollut, mutta nyt ihmiset ovat kiinnostuneet luonnonlääketieteestä ja tietoisuus myös propoliksesta on tätä kautta kasvanut, Paakkunainen kertoo.

– Propoliksen valmistus on käsityötä. Minulla on käytössä propoliksen keruulevyjä, jotka sijoitetaan mehiläispesien katon alle. Mehiläisillä on taipumus kitata propoliksella kaikki pienet kolot ja tätä on hyödynnetty keruulevyssä, joka on täynnä pieniä rakosia. Pakastan levyt ja taivuttelen propoliksen irti jäätyneistä levyistä, jonka jälkeen uutan sen alkoholihauteessa.

 

Mitä ainesosasia propolisuutteessa on?

– Ainesosaluettelo on lyhyt; mehiläiskittivaha ja puhdas alkoholi. Nykyään on opittu uuttamaan propolista myös veteen, mutta mielestäni paras teho tulee alkoholiin uuttamisella.

– Mehiläiskittivaha eli propolis taas koostuu puiden tuottamista suojaavista fenoliyhdisteistä, joita mehiläiset keräävät lämpimällä ilmalla puiden silmuista ja jalostavat propolikseksi. Fenoliyhdisteillä puut suojaavat ja hoitavat vahingoittuneita osia ja muuttavat solunesteet pahanmakuisiksi tuhohyönteisiä vastaan.

 

Suomessa ei vieläkään tunneta propolista hirveän hyvin, Etelä- ja Itä- Euroopassa sitä vastoin mehiläispesän tuotteet tunnetaan yhtä hyvin kuin meillä terva, viina ja sauna. Jo heti Viron puolella hunaja, propolis, perga (mehiläisleipä) ja siitepöly löytyvät apteekista, mikä kertoo niiden arvostuksesta, Paakkunainen kertoo.

– Muutama mehiläishoitaja tuottaa propolista, mutta uskon tekijöiden lisääntyvän ihan lähitulevaisuudessa. Olen mukana Suomen Mehiläishoitajaliiton projektissa, jossa opiskellaan mehiläispesän oheistuotteiden tuotantoa ja yhtenä aiheena on nimenomaan propolis. Myös mehiläisalan peruskoulutus on ollut nosteessa jo vuosia. Koulutuksen ja kasvavan kysynnän myötä uskon myös tarjonnan kasvavan.

 

Sipoon Nikkilässä toimii pieni hunajantuottaja Kotikylän Unelma, jossa tuotetaan artesaanihunajaa ja mehiläistuotteita. Hunajaa he ovat tuottaneet useamman vuoden, ja luonnonkosmetiikkasarjan he aloittivat pari vuotta sitten.

– Propolis on varsinainen luonnon ihmeaine! Käytämme itse propolista runsaasti omassa arjessamme, aina pienistä ihonaarmuista rohtuneisiin huuliin, vatsakipuihin ja kipeään kurkkuun, mehiläistarhuri Markus Latva-aho sanoo.

Monelle suomalaiselle propoliksen käyttö on vielä vierasta.

– Nykyään yhä useampi tuntee propoliksen, vaikka monille se onkin vielä aika tuntematon asia. Kiinnostus ja tietämys propoliksesta on kasvavaa.

Heiltä löytyy tuotteita, joissa propolis on osana.

– Valikoimastamme löytyy artesaanihunaja, johon lisäämme hienoksi jauhettua propolista. Lisäksi luonnonkosmetiikan puolelta meillä on propolis-hunajahuulivoide, Latva-Aho kertoo.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat