Paikalliset

Valofestivaalista Porvoon uusi vetonaula? – Tapahtumaa markkinoidaan näkyvästi myös Helsingissä

Seurakuntayhtymän Ulla Juselius, Jan-Christian Forsman ja Katarina Broas Porvoon kaupungilta ja Broadway Finlandin Kimmo Räsänen virittelevät tyytyväisin mielin Porvoon ensimmäistä valofestivaalia. Vajaan kolmen viikon kuluttua Porvoo näyttää kahden illan ajan hyvin erilaiselta.

Samu Karvala

Etelä-Suomen pimeässä talvessa valotapahtumien suosio kasvaa. Porvoon Valot on yhteensä kuuden tunnin mittainen festivaali Porvoon sydämessä helmikuun puolessavälissä. Tapahtumasuunnittelija Katarina Broaksen mukaan teosten nähtävilläoloaika on rajattu lyhyeksi, jotta saadaan yleisö liikkeelle.

Porvoon budjetilla ei tehdä ihan Lux Helsinkiä, mutta päämääränä onkin kaupungin omien toimijoiden osallistaminen ja kaupungin tunnettujen kohteiden valaisu oivaltavalla tavalla.

Porvoolaisille tärkeiden rakennusten ja paikkojen valaisu on saanut viime vuosina laajaa kiitosta sosiaalisessa mediassa, joten järjestäjät uskovat porvoolaisten innostuvan. Markkinointisuunnittelija Jan-Christian Forsmanin mukaan tapahtumaa markkinoidaan näkyvästi myös Helsingissä.

– Porvoon Valojen mainoksia on busseissa ja ulkomainostauluissa. Helmikuu on Porvoon matkailun hiljaisimpia kuukausia, joten tällä yritetään saada joulun alla Porvoossa käyvät uudelleen tänne.

Perjantai 14.2. on myös ystävänpäivä.

– Valoa ja rakkautta, seurakuntayhtymän tiedottaja Ulla Juselius huomauttaa.

 

Porvoon Valojen rungoksi on rakennettu Tuomiokirkolta vanhan kaupungin ja jokirannan kautta Runebergin kodille ja edelleen torille johtava valopolku.

Valotapahtuman teoksia koordinoivan Broadway Finlandin porvoolaislähtöisen tuottaja Kimmo Räsäsen mukaan tekijät ovat lähteneet innolla mukaan.

Räsänen ja Broas eivät halua ennen festivaalia jakaa mediassa kuvia valoteoksista.

– On parempi, että teokset yllättävät katsojan, he tuumivat.

Heti tapahtuman lähtölaukaukseen Tuomiokirkolle yritetään saada runsaasti yleisöä mukaan, kun Nukketeatteri Ofelian valoilla koristeltu kolmimetrinen nukke Rouva Helmikuu johdattelee vieraat valopolkua pitkin.

Tuomiokirkon sisällä ja ulkona on koettavissa Aleksi Hakalan valoteos yhdistettynä Frans Anderssonin äänimaisemaan. Muita reitin varrelle valoinstallaatioita luovia tekijöitä ovat Janne Koivulahti, Jyrki Sinisalo, Samuel Mäki-Kerttula, Alexander Reichstein ja Simo Haakana.

Valoinstallaatiot ovat tyypillisesti muutamien minuuttien mittaisia ja sitten ne alkavat alusta.

Mukana valofestivaali-illoissa omalla taiteellisella panoksellaan ovat myös Porvoon Taidekoulu, Taidetehtaan tanssikoulu, Ice Magic ja Valosirkus Spektri.

Lisäksi monet valopolun varrella olevat yrittäjät koristavat maisemaa led-valoilla.

 

Yleisöllä on Porvoon Valoihin vapaa pääsy. On vaikeaa arvioida, kuinka paljon yleisöä tapahtuma kerää, joten kaupunki suosittelee autojen pysäköimistä hiukan kauemmaksi valopolusta. Liikennettä ohjaavat Hinthaaran ja Vessöön VPK:t.

Kaupunkikeskustan kävelyreitin lisäksi Hamarin SEO:lla järjestetään Porvoon Valojen satelliittitapahtuma, jonka huipentuma on lasershow Sahasaarilta. SEO:lle tulee nähtäville vuoden 1976 Citroen Camionette, joka on koristeltu 4 280 led-valolla.

Lisäksi Hamarin ja Myllymäen vesitornit on tapahtuman ajan juhlavalaistu.

Mikä?

Porvoon Valot

Valofestivaali Porvoossa 14.–15. helmikuuta kello 18–21 välisinä aikoina.

Kohteita: Tuomiokirkko, Vanha Raatihuone, Mannerheiminkadun silta, Runeberginpuisto, Kävelysilta, J.L. Runebergin koti, kaupungintalo.

Lisätietoja: www.porvoo.fi/porvoon-valot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat