Puheenaihe

Perussuomalaisten nuorten varapuheenjohtaja Jalonen eroaa tehtävästään

Muiden puolueiden nuorisojärjestöt vaativat, että perussuomalaiset ja heidän nuorisojärjestönsä putsaavat riveistään fasistiset ja etnonationalistiset voimat.

Timo Aalto / LEHTIKUVA

Fasistipuheillaan kohauttanut perussuomalaisten nuorten 2. varapuheenjohtaja Toni Jalonen eroaa tehtävästään. Jalosen mukaan eron syynä on puoluejohdon luottamuspula häntä kohtaan.

– Päätökseni oli pitkän harkinnan tulos ja siihen vaikutti moni asia, viimeisimpänä Virossa pitämästäni puheesta noussut kohu ja vahva reaktio puolueen taholta, Jalonen perustelee eropäätöstä tiedotteessa.

Myös nuorisojärjestön 3. varapuheenjohtaja Tomer Souranto jättää tehtävänsä.

– Into minkäänlaiseen toimintaan on mennyt, eikä perussuomalaiset nuoret ole enää kanava, missä nuori kansallismielinen voisi vaikuttaa, Souranto sanoo.

Jalonen kertoi viikonloppuna Virossa pitämässään puheessa olevansa fasisti. Hän kertoi eilen STT:lle, ettei aio perääntyä lausunnostaan. Jalonen sanoi identifioituvansa fasistiksi "siinä mielessä miten sen itse kokee".

– Ajattelen fasismia ennen maailmansotaa, italialaistyyppistä vahvaa kansallisidentiteettiä, että kansa työskentelee yhdessä omaksi hyväkseen. Minusta se on oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä, Jalonen kommentoi.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan puolueessa ei suvaita fasismia tai natsismia.

– Aiempien lausuntojen pohjalta on selvää, että missä näkemyserot Jalosen ja puolueen välillä menee, Halla-aho sanoi eilen STT:lle.

Puoluesihteeri Simo Grönroos kertoi eilen Uudelle Suomelle, että Jalonen saa potkut perussuomalaisista.

– Kyllä tämä tietää loppua puolueen jäsenyydelle, Grönroos sanoi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö selvittää, johtavatko Jalosen puheen ministeriön toimiin.

Nuorisojärjestö sai tälle vuodelle valtionavustusta 91 000 euroa. Aiemmin järjestö menetti tukensa vuodelle 2019, koska sen katsottiin rikkovan toiminnassaan nuorisolain tavoitteita. Tuolloin avustus oli 115 000 euroa.

Avustuksen peruminen liittyi tuolloin Jaloseen ja hänen jakamaansa tviittiin, joka tulkittiin kehotukseksi äänestää eurovaaleissa perussuomalaisia, jotta Suomessa ei olisi ihonväriltään pääväestöstä poikkeavia ihmisiä. Tviitti julkaistiin PS-nuorten Twitter-tilillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat