Paikalliset

HUSin laboratorio analysoi koronavirusnäytteitä jo nyt äärirajoilla, vaikka ollaan vasta epidemian alkuvaiheessa

Päättäjille satelee kritiikkiä siitä, että koronavirusepäilyjä ei testata tarpeeksi.

Teemu Salonen

Uusi koronavirustauti (COVID-19) on ruuhkauttanut pahoin HUSLABin virologian ja immunologian laboratorion Helsingissä.

Vaikea tilanne käy ilmi HUSin sisäisestä tiedotteesta.

Tiedonannon mukaan laboratorio pyrkii kuitenkin vastaamaan SARS-CoV-2-näytteet 48 tunnin kuluessa siitä, kun näyte on saapunut laboratorioon.

Huomattavan näytemäärän vuoksi koronavirusnäytteiden laatikot tulee myös 16. maaliskuuta alkaen merkitä kiireellisyyden mukaan.

 

Virusnäytteen tutkiminen ei ole läpihuutojuttu. Suomessa käytössä oleva koronavirustesti on niin sanottu omavalmistustutkimus, joka perustuu geenimonistukseen.

Tällaiseen testaamiseen on Suomessa valmiuksia pääsääntöisesti vain yli­opistosairaaloiden sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laboratorioissa.

 

HUS myös tiedottaa sisäisessä tiedotteessaan muutoksista toimipisteissä Helsingin ja Espoon alueilla. Myös Askolan terveysaseman laboratoriotoiminta on suljettu toistaiseksi.

– Tässä pandemiatilanteessa on infektioriski, joka tällä tavoin minimoidaan. Olisin yllättynyt, ellei monessa muussakin paikassa tehtäisi näin, koska HUSlab tarvitsee työntekijöitä analytiikkaan, jotta pystyisivät tekemään enemmän testauksia ja analytiikkaa, Askolan kunnan johtava lääkäri Kalle Lönnberg sanoo.

– Se testin saaminen ei ole se pullonkaula, vaan sen analysointi, Lönnberg summaa.

Kritiikkiä satelee päättäjille monelta saralta siitä, että koronaepäiltyjä ei testata tarpeeksi.

HUS epidemologian mukaan meidän pitäisi jalkauttaa sitä testausta yhä enemmän, mutta edelleenkään se testin saaminen ei ole se pullonkaula, vaan sen analysointi, Lönnberg sanoo.

 

Askolassa on tähän saakka käynyt kaksi kertaa viikossa HUSlabin näytteenottaja. Laboratorioiden sulkeminen vapauttaa myös henkilöstöresursseja epidemian vaatimiin työtehtäviin.

– Se on kaiken kaikkiaan järkevää toimintaa tällaisessa tilanteessa. Olemme neuvotelleet asiasta johtavien lääkärien kokouksessa maanantaina, Lönnberg kertoo.

– Askolalaiset ovat tottuneita käymään Porvoossa muutenkin. Toki se jonkun verran hankaloittaa, mutta edelleenkin meidän sairaanhoitajat voivat tarpeen mukaan ongelmapotilailta ottaa labrat ja lähettää ne sitten Porvooseen.

– Askolalaiset voivat periaatteessa mennä minkä tahansa HUSlabin toimipisteeseen. Jos on töissä Hyvinkäällä, voi käydä siellä, mutta 99,9 prosenttia käy Porvoossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

JUURI NYT: Porvooseen avataan pian oma koronatestauspiste18.3.2020 12.22
THL:n Mika Salminen: Koronaepidemiaa voidaan yhä seurata, testit eivät Suomesta lopu18.3.2020 19.55
Askolassa ei vielä yhtään koronatartuntaa - kunnan johtava lääkäri vahvistaa18.3.2020 13.05
Italiassa 475 ihmistä on kuollut koronavirukseen päivän aikana – Baltian maat hakevat Puolan rajoille jumittuneita kotiin18.3.2020 23.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat