Paikalliset

Viranomaiset eivät kerro Itä-Uudenmaan koronatartuntojen määrää tai sijaintia, mutta Uusimaa onnistui jäljittämään niistä neljä

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelevällä henkilöllä on todettu koronavirus. Siitä, millä paikkakunnalla tai missä tehtävässä hän työskentelee, ei ole annettu julkisuuteen tietoa.

Samu Karvala

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos tiedotti maanantaina iltapäivällä, että sen henkilökuntaan kuuluvalla työntekijällä on todettu koronatartunta.

Koronavirukseen sairastuneen oireet ovat lieviä, ja hänet on asetettu eristykseen terveysviranomaisen ohjeiden mukaan. Tartunnalle on altistunut kuusi työtoveria, jotka on määrätty kotikaranteeniin.

Siitä, työskenteleekö tartunnan saanut henkilö Porvoossa, Loviisassa vai Sipoossa, ei vielä ole annettu julkisuuteen tietoa.

Pelastuslaitos on siivonnut ja desinfioinut kaikki tilat ja ajoneuvot, joissa tartunnan saanut on ollut. Laitoksen asemapaikoilla noudatetaan altistumisia vähentäviä toimintaohjeita, joita tarkistetaan ja tarkennetaan jatkuvasti. Muun muassa tartuntapinnat ja viestintävälineet puhdistetaan tehostetusti ja työntekijät ylläpitävät suojaetäisyyksiä toisiinsa.

 

Porvoon kaupunki samoin kuin Itä-Uudenmaan pelastuslaitos tiedottavat koronatartunnoista THL:n ohjeistuksen mukaisesti, eli määrä kerrotaan vain koko HUS-alueelta. Tartunnan saaneiden yksityisyyden suojan turvaamiseksi jatkossakin tiedotetaan vain sellaisista koronatartunnoista, jotka vaikuttavat merkittävästi kaupungin tai pelastuslaitoksen toimintaan, tai jotka edellyttävät toimenpiteitä alueen asukkailta.

Uusimaa-lehdellä on kuitenkin tiedossaan pelastuslaitoksen tapauksen lisäksi kolme viranomaisten varmistamaa koronatartuntaa itäisellä Uudellamaalla.

Sipoolaisella, noin seitsemänkymmentävuotiaalla miehellä on laboratoriotestein todettu koronatartunta. Testitulos saatiin loppuviikosta. Mies on asioinut Porvoossa yksityisellä lääkäriasemalla aiemmin viime viikolla.

Niin ikään Sipoon Nikkilässä asuva perhe on parhaillaan koronakaranteenissa. Toisella perheen vanhemmista on todettu koronavirustartunta. Hänellä on myös taudinkuvaan sopivia oireita. Muu perhe on toistaiseksi oireeton.

Lisäksi Uusimaa on jo aiemmin uutisoinut Nesteen Porvoon jalostamolla työskentelevästä henkilöstä, jolla todettiin kaksi viikkoa sitten koronavirustartunta. Kyse on seisokkiorganisaatiossa työskennelleestä henkilöstä, jonka lähikontaktien määräksi on arvioitu kaksi muuta työntekijää.

 

Selvää on, että näiden viranomaisten vahvistamien tapausten lisäksi tartuntoja on itäisellä Uudellamaalla huomattavasti tätä enemmän.

Esimerkiksi Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän (Keusote) alueella oli todettu maanantaihin puoleen päivään mennessä 31 koronavirustartuntaa. Kuntayhtymään kuuluvat Nurmijärvi, Tuusula, Hyvinkää, Järvenpää, Pornainen ja Mäntsälä.

Vielä viime viikon torstaiaamuun mennessä varmistettuja tartuntoja oli yhdeksän. Tartuntojen määrä on siis yli kolminkertaistunut loppuviikon aikana Keusote-alueella.

Iso osa tartunnoista liittyy matkailuun.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo, että tartuntojen määrän kasvu oli odotettavissa. Hän muistuttaa, että nyt on erittäin tärkeää toimia viranomaisten ohjeiden mukaan ja vähentää sosiaalisia kontakteja niin paljon kuin mahdollista.

 

Sunnuntai-iltaan mennessä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella on annettu 438 positiivista koronanäytettä.

Jonkinlaisen käsityksen tartuntojen jakaantumisesta sai Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren ulostulosta. Hän sanoi maanantaina, että 218 helsinkiläistä on saanut koronatartunnan. Sen perusteella koronavirukseen HUS-alueella sairastuneista noin puolet on Helsingistä ja puolet muista sairaanhoitopiirin kunnista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sairaalan koronahoitotilat eivät ole vielä käytössä – Itä-Uudenmaan koronapotilaat ohjataan yhä pääkaupunkiseudun sairaaloihin24.3.2020 06.10
Näköislehdessä: Koronavirus tuntuu jo monen tilipussissa24.3.2020 05.00
Tanssi jatkuu verkossa – Nykytekniikka tuli apuun haastavassa koronatilanteessa25.3.2020 19.40
Posintralta apua yrittäjien korona-ahdinkoon – "Ideoidaan, tehdään ja jätetään avustushakemus yhdessä"23.3.2020 19.05
THL: Suomessa 700 varmistettua koronavirustartuntaa23.3.2020 15.24

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat